Traian Băsescu a colaborat cu securitatea. Pierde toate privilegiile de fost președinte. Hotărâre definitivă

Traian Băsescu, fost președinte al României și al PMP, a colaborat cu Securitatea, a stabilit miercuri ICCJ, decizia fiind definitivă. Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, după decizia ICCJ privind colaborarea sa cu Securitatea, că a luat notă de decizie, anunţând că va face demersurile legale la CEDO. 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, miercuri, recursul lui Traian Băsescu la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care hotărâse în 2019 că fostul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii. Hotărârea ÎCCJ este definitivă. 

„Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul – pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal”, a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia magistraţilor este definitivă. 

În urma acestei decizii, Băsescu ar urma să-şi piardă beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte, conform unei legi promulgate în octombrie2021 şi care prevede retragerea drepturilor foştilor preşedinţi ai României, în cazul existenţei unor dovezii privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

Potrivit Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

d) folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă.

Curtea de Apel Bucureşti a constatat în septembrie 2019 calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Dosarul în care CNSAS cere constatatea calităţii de colaborator a lui Băsescu a fost înregistrat în mai 2019 la Curtea de Apel Bucureşti.

Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare care conţine descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu „sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.

De la momentul depunerii dosarului, în presă au apărut numeroase documente referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea, inclusiv nume ale celor despre care ar fi dat informări sub numele de cod Petrov.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu există un angajament semnat de el nici în dosarul inscripţionat cu numele său şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de el sau chitanţe care să reprezinte plăţi efectuate de fosta Securitate către el şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator. El a negat că ar fi dat Securităţii informaţii sub numele Petrov.

Traian Băsescu a fost președintele României între 21 decembrie 2004 și 21 decembrie 2014.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Traian Băsescu a colaborat cu securitatea. Pierde toate privilegiile de fost președinte. Hotărâre definitivă

  1. nu-l ( mai ) iubesc dar cred ca este o nedreptate Pe vremea aia pe o functie ca a lui era obligatoriu sa dai note la secu Toti comandantii au facut asta si acum tac Rusine ! era sarcina de serviciu si nimeni nu-si risca cariera sa refuze Dar si cei care plecau afara in special in interes de serviciu sau sportivii dadeau cu subsemnatul sa spuna cu cine s-au intilnit daca au fost tentative de racolare daca s-a facut propaganda anticomunista si bineinteles ce faceau colegii lor Turnator e acela care se ducea benevol sa dea in git pe cineva contra cost sau era plantat in diferite cercuri ca sa traga cu urechea daca cineva spune ca a suferit de pe urma rapoartelor lui atunci sa o incaseze dar sa nu pornim o vinatoare de vrajitoare Asta ar fi un material tare de ziarist peofesionist : sa povesteasca cei de atunci ( sub anonimat ) cum si ce trebuiau sa faca

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

22 de proiecte de infrastructură pentru județul Constanța. Crușoveanu, PNL: „Domeniul este vital pentru dezvoltarea României”

mie mart. 23 , 2022
Marian Crușoveanu, deputat, a susținut în plenul Camerei Deputaților o declarație politică în care a prezentat principalele proiecte din domeniul transporturilor, pentru județul Constanța, cuprinse în Programul Investițional 2021-2030. „Domeniul infrastructurii și al transporturilor este vital pentru dezvoltarea României, mai ales că țara noastră are de recuperat un deficit mare, […]

V-ar putea interesa și: