Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, pe 19 septembrie, că a primit scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.
„Trei miliarde de dolari canadieni pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă. Astăzi, la Ottawa, am primit din partea ministrului omolog canadian, Jonathan Wilkinson, scrisoarea de interes privind finanţarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în cadrul unui eveniment remarcabil. Colaborarea româno-canadiană pentru programul nuclear civil datează din anii ‘70, iar pasul de astăzi ne aduce mai aproape de visul finalizării celui mai important proiect energetic românesc”, a scris, marţi seară, pe Facebook, ministrul Energiei.
Potrivit lui Burduja, cu susţinerea tuturor nivelurilor instituţionale ale statului român, există ”toate premisele de a fi martori în 2031-2032 la punerea în funcţiune a acestor noi capacitaţi”.
„Mai mult, avem şanse să repunem în funcţiune uzina de apă grea cu sprijin canadian, un proiect demarat de ministrul Virgil Popescu, şi de a produce izotopi medicali pentru tratamentul cancerului, pentru o piaţă în continuă creştere”, a mai scris ministrul.
Acesta a precizat că „aceste proiecte nu se pot face de astăzi pe mâine”.
„Ele nu sunt pentru următoarele alegeri, sunt pentru următoarele generaţii. Voi face tot posibilul pentru a accelera programul nuclear civil românesc. Este soluţia pentru a avea pentru toţi românii energie sigură, curată, la un preţ corect”, a mai afirmat ministrul Energiei.
Investiția de la Cernavodă vine într-un moment în care consumul de energie este extrem de scăzut. În cursul zilei de ieri, în jurul prânzului, România consuma sub 6.000 MW de energie, un nivel foarte redus comparativ cu anii anteriori.Capacităţile actuale de producţie ale României pe zona de energie sunt de 18.000 MW, doar Hidroelectrica având peste 6.600 MW. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă ar mai aduce în sistem alţi 1.400 MW.