
Unul dintre obiectivele majore ale Poliției Locale Constanța este extinderea sistemului de supraveghere video în punctele-cheie ale orașului. În prezent, tot mai multe camere sunt amplasate în zone considerate vulnerabile, cu scopul de a preveni comportamentele iresponsabile, cum ar fi aruncarea deșeurilor în locuri neautorizate.
Recent, cu ajutorul acestor sisteme video, polițiștii locali au identificat trei persoane care au depozitat deșeuri provenite din gospodăriile proprii pe domeniul public. Pentru fapta lor, aceștia au fost sancționați contravențional cu amenzi care însumează 90.000 de lei. Mai mult, autoritățile au aplicat și măsura complementară de confiscare a autoturismelor utilizate în săvârșirea contravențiilor.
Primăria spune că municipiul Constanța este monitorizat permanent, atât prin sistemele de supraveghere video, cât și de patrulele Poliției Locale. Oficialii anunță că vor continua să manifeste „toleranță zero” față de cei care nu respectă legea în privința gestionării deșeurilor.
Cu toate acestea, situația din teren este paradoxală: mulți constănțeni se plâng că nu mai au unde să arunce gunoiul. Primăria a desființat vechile ghene, dar nu a oferit alternative viabile în multe zone. Mai mult, administrația locală obligă asociațiile de proprietari să instaleze puncte de colectare pe terenurile proprii — chiar și acolo unde acestea nu dispun de spațiu. În lipsa unor soluții reale, sancțiunile vin pe fondul unei crize logistice create tot de autorități.
Recomandări:
La Constanța, primăria aruncă problema gunoiului pe spatele proprietarilor
AUR a cerut voturi pentru trotuare și ghene. După alegeri, au dispărut și ghenele