Tudorel Dogaru, șeful Poliției Locale Constanța: „Rolul nostru este de a face MEDICINĂ SOCIALĂ”

Tudorel Dogaru (foto: captură Dobrogea TV)

Rolul Poliției Locale Constanța este de a face medicină socială, spune șeful instituției, comisarul șef de poliție Tudorel Dogaru.

Într-o emisiune „Realitatea locală” pe care am realizat-o la Dobrogea TV, acesta a explicat conceptul de medicină socială și a mai spus ceva: că sentimentul cel mai așteptat de polițiștii locali este cel de respect.

„Vrem să generăm un sentiment de respect din partea cetățenilor și să știe că atunci când au apelat, sub orice formă, la această instituție, iar interesul lor este unul legitim, un interes firesc, răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură, cât mai repede. Știți cum spuneam romanii: „Fiat justitia, pereat mundus”. Să se facă dreptate chiar dacă ar pieri lumea.”, a spus acesta.

Tudorel Dogaru a specificat că, la nivelul instituției, există toleranță zero față de orice înseamnă încălcare de lege și a mai spus că obiectivul principal al Poliției Locale Constanța nu este acela de a da amenzi.

„Rolul unei astfel de instituții este de a face medicină socială – desigur, păstrând proporțiile, pentru că nu vreau să-i supăr pe medici. Dacă vrem să ne facem bine, ca societate, asta trebuie să facem. Noi încercăm să revigorăm acest organism social, în momentul în care este afectat. Cred că această societate este, în esență, o societate de oameni decenți, de oameni care au normele de educație potrivite, și cred că din când în când un imbold de genul acesta (n.r. amenzi) face ca lucrurile să se schimbe și cred că lucrurile se pot schimba, chiar dacă e dureros, chiar dacă poate devin mai antipatic spunând asta. Job-ul meu nu este să fiu simpatic sau antipatic, job-ul meu este să fiu eficient, să produc schimbare și să duc lucrurile, pe palierul meu de activitate, acolo unde trebuie să fie. Pot să fac chestia asta, știu să o fac și o să o fac”, a spus Tudorel Dogaru.

Șeful Poliției Locale a explicat de ce sunt amendați cei care, de exemplu, scuipă semințe pe jos sau alții care comit gesturi similare.

„Aici intrăm în discuția noastră, de data trecută, cu teoria geamurilor sparte și, în general, cu teoriile de criminologie. Nu există încălcare de lege mai mică sau mai mare, pe care să o abordezi exclusiv prin prisma faptului că este importantă sau mai puțin importantă”, a precizat Tudorel Dogaru.

Membrii societății și-au asumat, ca fiind acceptate, în general, anumite norme, iar orice încălcare a lor trebuie sancționată. Acesta este dreptul, aceasta este norma juridică. Majoritatea decide.

„Am ajuns la concluzia că mizerie pe stradă, că aruncatul de semințe sau aruncatul de PET-uri reprezintă o chestie nefirească, ilegală, și atunci trebuie să intervenim. Dar nu există lucruri importante și mai puțin importante, pentru că plecăm de la partea de jos. Pe zona aceasta avem o problemă, este o zonă în care lumea nu s-a băgat până acum. Ați văzut dumneavoastră pe cineva că se băga pe scormonitori, pe PET-uri, pe cineva că făcea un mare caz din cerșetorie, din vagabondaj, din copiii lipsiți de supravegherea părinților, care mai târziu reprezintă infractori, dacă scapă de sub supravegherea acestora. Și atunci, noi ce trebuie să facem? Să stăm pasivi și să acționăm numai pe zonele pe care le considerăm noi importante? Dar cine suntem noi – mă refer la instituția pe care o conduc – să judecăm ce este OK și ce nu este OK? Eu trebuie să judec ceea ce este legal și ceea ce nu este legal. Eu nu fac legea, aplic legea. Și când spun lege mă refer la sensul larg, inclusiv hotărârile de Consiliu Local.” , a spus Tudorel Dogaru.

Șeful Poliției Locale a făcut o comparație între Constanța și orașe din afara țării au chiar din țară.

„Ne place când mergem afară din țară sau în alte orașe din România și lucrurile sunt normale, firești, nu auzi muzică dată la maxim, este curat pe jos, nu vezi pic de praf, nu vezi oameni tensionați, vezi oameni care zâmbesc. Îți place cum este acolo. Noi nu putem să facem treaba aceasta în Constanța? Este chiar atât de complicat? Constanța, care, în viziunea mea, este al doilea oraș al țării, chiar are problemele acestea, asta caracterizează societatea din Constanța? Mi-e greu să cred așa ceva.

Asta caracterizează o mică parte din care care compun această societate, mică parte care va trebui să se conformeze. Marea parte a constănțenilor nu sunt așa. Eu nu-mi amintesc, când eram mic și mă jucam în fața blocului, că veneau vecinii și stăteau la scară și scuipau semințe, că beau bere în fața copiilor, nu-mi amintesc așa ceva. Toate era caracterizat de cel puțin decență, dacă nu de legalitate. Sigur, întotdeauna au fost încălcări de lege, dar lumea se privea pe stradă, era politicoasă, își zâmbea. E chiar atât de complicat să facem chestia asta? E complicat să constatăm că doar un sfert din cei care mergeau cu autobuzele, prin ianuarie 2018, își plăteau biletul? Cei care plăteau ce erau, cum îi catalogăm? Și atunci, nu este normal să-i facem pe aceștia să se conformeze? Nu cred că-i nimic complicat”, a spus Tudorel Dogaru.

Acesta a precizat că, dacă pentru a îndrepta aceste lucruri este nevoie să se dea amenzi, se vor da amenzi.

Detașarea lui Tudorel Dogaru la conducerea Direcției Generale Poliția Locală Constanța se termină pe 31 decembrie 2018. Propunerea a venit din partea primarului Decebal Făgădău.

Edilul a spus că, indiferent de consecințe, va susține reinstaurarea normalității.

Mai jos puteți urmări, în întregime, emisiunea de la Dobrogea TV.

Un text de Cristian Hagi


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Tudorel Dogaru, șeful Poliției Locale Constanța: „Rolul nostru este de a face MEDICINĂ SOCIALĂ”

  1. Solicit si sustin amenzile astea de peste 2 ani de zile. Ma bucur ca intr-un final s-a ajuns la aceasta concluzie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Accident rutier în Mamaia

lun aug. 6 , 2018
Un accident rutier s-a produs, luni dimineață, în stațiunea Mamaia. „Un autoturism care circula pe bulevardul Mamaia, dinspre Năvodari către Constanța, în banda nr. 3, în dreptul hotelului Apollo, a pătruns pe sensul opus, intrând în coliziune cu un autoturism marca Renault.În urma impactului, primul autoturism a fost proiectat într-un […]
Accident-Mamaia

V-ar putea interesa și: