Nimic nu e alb sau negru în România, de obicei. La fel e și în turism. În aceeași vacanță poți avea parte și de experiențe impecabile, dar și de episoade demne de Caragiale.
Să începem cu începutul: cazare. Brașov are o mulțime de pensiuni sau hoteluri, dar, dacă doriți mai multă liniște și mai puțină lume în jurul vostru, Poiana Brașov este o opțiune demnă de luat în seamă. Găsiți acolo cazare fără cusur, la prețuri foarte bune. De pildă, pensiunea Denisa (acest text nu este reclamă). Un apartament cu două camere, un hol larg, mic dejun delicios, servicii de nota 10 costă, pentru o familie de 4 persoane, sub 1.600 de lei , pentru 4 nopți.
În perioada pandemiei trebuie să faceți dinainte planuri pentru mese. Există restaurante care livrează în cameră, există și mai multe aplicații care-ți aduc mâncarea din Brașov. Mâncarea în Poiană e mai scumpă decât în Brașov sau Constanța, în opinia mea.
De altfel, e un loc destul de scump. O oră de parcare, de pildă, la hotel Teleferic, este 20 de lei. Nu se oferă reduceri, dacă nu sunteți cazat acolo, așadar pentru o zi o să plătiți 240 de lei.
În Poiană se poate schia și în aprilie. Dacă aveți ghinion, în stațiunea va veni și președintele României (ghinion pentru că domnul președinte nu va sta, cu siguranță, la coadă la telecabină).
Masca este obligatorie în pandemie, dar cam jumătate din oamenii din poiană nu prea obișnuiesc să o poarte. Poliția locală și jandarmii patrulează des. I-am văzut amendând pe cineva pentru că o avea sub bărbie, deci atenție și la modul în care o țineți.
Una dintre atracții este un zbor cu parapanta. I-am găsit acolo pe cei de la Paramania. Se zboară de pe Postăvaru în această perioadă. Vara, pentru că sunt curenți prea puternici, se mută. Au încercat odată să zboare și în timpul verii, dar din cinci persoane, patru au vomitat. Primăvara însă e o vreme perfectă. Un zbor durează efectiv circa 10 minute și costă 350 de lei, bani în care intră și o filmare și un set de fotografii cu care vă veți putea lăuda mult timp. Dacă nu îi prindeți în Brașov, îi găsiți în Franța pe timpul verii.
O experiență care merită încercată este vizitarea primei școli românești. E o incursiune în trecut care merită cu prisosință, mai ales dacă prindeți ghidul într-o zi bună (cred totuși că toate zilele lui sunt bune). Veți afla cine este prima persoană care a downlodat din cloud pe tabletă, veți vedea unele din cele mai vechi biblii românești, dar și cum mașina la care tipărea Coresi (și procesul de tipărire, absolut fascinant). Copiii de dincoace de munți vor afla că românii erau o națiune tolerată în Transilvania, că nu aveau voie în orașele sașilor și maghiarilor decât ziua, cu permis special, pentru a face troc, că schei vine de sclav. Și apoi veți cânta cu voce tare imnul României, lângă portretul lui Andrei Șaguna, sub îndrumarea căruia au fost înfiinţate aproape 800 de şcoli.
Cum spuneam, găsiți și locuri în care îți dai seama că ești în România. De pildă, biserica fortificată de la Prejmer, construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea, înscrisă în patrimoniul UNESCO. Pe site scrie că poate fi vizitată până la 18.00. Am ajuns la 15.45, odată cu alte trei familii din întreaga țară. Surpriză. „E program de iarnă, închidem la 16.00.”, ne-a spus o tânără la intrare. Dacă tot am bătut atât drum, am fi vrut să profităm măcar de cele 15 minute și am cerut să cumpărăm bilete de intrare. „Nu, nu pot să vă vând, închidem la 16.00, nu aveți timp să vedeți tot.”, a venit un fel de explicație. N-am fost lăsați nici în curtea interioară. „Verifică șeful de pe telefon, poate să vadă.”, ni s-a spus. Da, sigur, poate să vadă că niște turiști cumpără bilet de intrare. Caragiale ar fi fost mândru. E deschis, dar nu puteți intra, chiar dacă plătiți, pentru că nu puteți să stați cât vrem noi.
Dacă vreți să mâncați la un restaurant, ar fi bine să sunați, să faceți rezervare. Am încercat și noi, la restaurantul Sub Tâmpa, un loc unde avusesem experiențe plăcute. N-a răspuns nimeni toată dimineața. Am încercat totuși, ni s-a spus că toate locurile sunt rezervate. „Probabil că de-aia nu a răspuns nimeni la telefon, că sunt rezervate.”, a venit explicația unui chelner obosit.
Încă ceva: orașul este un oraș frumos, verde, occidental. Dacă ajungeți duminică, cred că mai repede găsiți o bancnotă de 100 de lei pe jos decât un loc de parcare (duminica nu se plătește). În zona Parc Aventura, a fost o adevărată aventură să parcăm (am așteptat circa 30 de minute până a plecat cineva) și una și mai complicată să ieșim, printre mașinile parcate ilegal pe ambele părți, sub ochii nepăsători ai poliției. Apropo, zeci de șoferi intrau pe o stradă care se înfunda să caute un loc de parcare, deși totul era ocupat. Nu era nimeni să împiedice acest inutil demers.
O ultimă impresie: centrul Brașovului era plin de lume. Spre deosebire de Constanța, Brașovul trăiește.
Notă: acesta nu este un ghid de călătorie, ci o impresie personală a autorului, care a vizitat de câteva zeci de ori Brașovul. Un ghid ar trebui să includă cu siguranță și alte obiective. Biserica Neagră, cu siguranță.
Vă recomandăm și:
- Comorile Dobrogei: cetatea Histria, lupte de gladiatori și o biserică îngropată. Excursie de o zi FOTO VIDEO
- Rimetea, satul secuilor unde soarele răsare de două ori pe zi
- Biserica rupestră din Dumbrăveni, o comoară a Dobrogei. De la loc sfânt la peșteră de tâlhari
- Excursie de o zi în Dobrogea: istorie, artă, gastronomie
- Bali, „Insula Zeilor” – lucruri nespuse, fotografii spectaculoase
- Iordania, o aventură pe care o veți purta în suflet toată viața FOTO VIDEO
brasovul a fost facut de sasi iar constanta de turci Asta e diferenta O mare diferenta Mai mult si intre locuitori Influenta istoriei asupra oamenilor este clara Ei -vest , noi – balcani Fara suparare
comentariu lui dodo e de ardelean idiot
Constanta este facuta de greci,genovezi,bizantini si englezi.
Turcii si rusii au distrus o!
brasovul are si el o istorie amarata de la 1300 si vrea si el mai mult dar nu poate.
de aceea are si o populatie de doar 230 000 locuitori si e cel depopulat oras ca e foarte ” frumos”
zicea si autorul ca romanii erau sclavi iobagi si nu aveau voie in Brasov!
Frumoasa istorie!
Acum chiar ne kkm pe noi, sa stea presedintele la coada…..Sub Tampa ? La Ceaun, Sergiana-in centru la subsol sau la Livada parca, Ceasul Rau mai sunt restaurante misto. 20 lei/h parcarea- prostia , domnia si meditatia se platesc….Textul nu-i reclama dar ii dati link-ul.
Când sașii au sosit aici , obosiți de drumul lung și anevoios , s-au oprit la un lac aproape de munte și s-au scăldat în voie , preț de câteva ceasuri .
Apoi , când s-au săturat de atâta scăldat , au vrut să iasă la mal, dar, stupoare….cineva le furase hainele !!!!
Deci cine au fost primii pe aceste meleaguri ?!
Știi tu !? Răspunde și-ți dau o ciorbă la : Trei cârnați și un muștai !!!