Turiștii aruncă la întâmplare zeci de tone de plastic pe litoral

plastic

Turiștii care vin pe litoralul românesc lasă în urmă o cantitate semnificativă de deșeuri, de câteva zeci de tone, potrivit datelor autorităților centralizate de Clean Recycle.

Astfel, 85% dintre deșeurile descoperite pe plajele cele mai aglomerate din județul Constanța sunt din plastic, restul reprezentând deșeuri din metal, sticlă/ceramică, cauciuc, hârtie/carton, textile și lemn procesat. Iar cantitățile sunt în creștere, de la an la an, conform analizei.

O mare parte dintre deșeurile care nu sunt colectate selectiv în pubelele speciale ajung în apa Mării Negre. Plasticul predomină și în ceea ce privește cantitatea de deșeuri plutitoare descoperite în apă, într-o proporție de 89%, potrivit datelor publice.

Cele mai multe deșeuri din plastic descoperite de autorități atât pe plajă, cât și în apă, au fost: PET-uri, pungi, saci, linoleum, găleți și bidoane.

„Dacă nu este colectat, iar mai apoi reciclat și valorificat, plasticul poate fi dăunător pentru mediu. Un PET se descompune în aproximativ 500 de ani și poate afecta fauna marină, dar și pe fiecare dintre noi, prin lanțul alimentar”,declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Recomandarea specialiștilor Clean Recycle pentru turiști este ca, atunci cand merg pe plajă, să aibă cu ei saci în care să adune deșeurile, pe care mai apoi să le ducă la locurile speciale de colectare, minimizând astfel cantitatea de deșeuri de ambalaje sau de altă natură pe plaje.

România, pe penultimul loc la reciclare în UE

Pentru atingerea obiectivelor de reciclare, pe care România le-a ratat până în prezent, trebuie crescută cantitatea deșeurilor colectate selectiv. Țara noastră are în prezent o rată de reciclare de sub 50%, potrivit Eurostat. Din 2023, țintele cresc la 65%, iar din 2025 la 70%.

În acest sens, infrastructura de colectare trebuie îmbunătățită la nivelul întregii țări și, de asemenea, sunt necesare campanii intense de conștientizare și informare, apreciază specialiștii Clean Recycle.

Ambalajele din plastic au atins în 2019 un volum total de 15,4 milioane de tone, fiind al doilea cel mai important material de ambalaje din UE. Cifra este în creștere cu 26,4% comparativ cu anul 2009, potrivit barometrului Eurostat.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru comercializarea unui vaccin împotriva variolei maimuței

lun iul. 25 , 2022
Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru ca vaccinul Imvanex să fie comercializat ca o măsură de protecţie medicală împotriva variolei maimuţei, aşa cum a recomandat săptămâna trecută Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), a anunţat luni producătorul acestui ser, compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, citată de Reuters. Comisia Europeană a […]

V-ar putea interesa și: