Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a afirmat, miercuri seară, că UDMR susţine reluarea cursurilor faţă în faţă, din 8 februarie, cel puţin pentru anumiţi elevi, „dacă nu sunt schimbări majore negative” în ceea ce priveşte pandemia.
„Aici menţionez poziţia UDMR. Noi credem că, dacă nu sunt schimbări majore negative, credem că în 8 februarie la începutul celui de-al doilea semestru, grădiniţele, şcoala primară, respectiv clasa a 8-a şi a 12-a, care sunt terminale, acestea trebuie deschise şi aceasta a fost solicitarea noastră”, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, Cseke Attila.
Ministrul afirmă că datele referitoare la pandemie vor trebui analizate la momentul respectiv, dar aceasta ar fi o posibilitate.
„Situaţia pandemiei va trebui evaluată la momentul respectiv, dar e o soluţie şi o posibilitate pe care astăzi o vedem şi facem tot posibilul să se întâmple”, a mai afirmat ministrul Dezvoltării, senatorul Cseke Attila.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, Ordonanţa de Urgenţă care permite desfăşurarea cursurilor online în perioada 11 ianuarie – 8 februarie, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spunând că o decizie privind o eventuală deschidere a şcolilor în format „clasic” va fi luată în ultima parte a lunii ianuarie, după o analiză „responsabilă şi profesionistă”.
„Nu excludem niciun scenariu”, a subliniat el, menţionând că se vor lua în considerare „şi scenariul în baza căruia dăm prioritate celor mici din grădiniţe şi învăţământul primar, şi scenariul în care dăm prioritate zonelor cu rată de infectare mai scăzută, şi scenariul în care prioritizăm elevii care vor susţine examenele naţionale şi scenariul în care, Doamne ajută, vom putea deschide toate şcolile din România”.
Colonelul dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, spunea, recent, că școlile ar putea fi deschise de-abia în primăvară.
„Cred că la sfârşit de aprilie, sfârşit de martie – început de aprilie. Cam asta este perioada în care noi estimăm începerea vaccinării în etapa a treia, deci atunci vom fi terminat deja etapa a doua de vaccinare, adresată persoanelor populaţiei vulnerabile şi cea a categoriilor de persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a spus col. dr. Gheorghiţă la Digi 24.
Gheorghiță a mai precizat că odată vaccinate persoanele vulnerabile și profesorii, școlile pot fi deschise fără riscuri, nefiind necesară vaccinarea copiilor.