Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar revine în Constanța, cu forțe proaspete și suflu nou. Evenimentul, frumos și necesar, nu numai pentru comunitatea tătară, ci și pentru Dobrogea, căci tradițiile unei comunități sunt, de fapt, tradițiile Dobrogei, este organizat în acest an cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Asta după ce în anii trecuți fie nu s-a ținut, din cauza pandemiei, fie, pentru că UDTTMR a pierdut finanțarea guvernamentală, s-a organizat din fonduri private.
Acum, UDTTMR a depus proiectul în baza Legii 350 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. Proiectul a fost analizat de o echipă de specialiști ai Consiliului Județean Constanța, care l-au declarat admis.
Evenimentul are loc între 2 și 4 septembrie, în mai multe localități din județ. Pe 1 septembrie a avut loc o conferință de presă la sediul UDTTMR, la care au participat președintele uniunii, Gelil Eserghep, și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
„Este pentru prima dată când suntem sprijiniți în mod concret cu finanțare reală din partea CJC. Toți politicienii care s-au perindat la conducerea orașului au știut să vorbească despre multiculturalitate. Dar majoritatea se eschivează. Pentru prima dată avem o colaborare extraordinară cu CJC şi cu Primăria Constanța. Sunt ferm convins că vom fi serioşi cum am fost întotdeauna şi vom merge mai departe an de an.”, a declarat acesta,
A fost și o schimbare de program de ultimă oră.
„Condițiile meteo anunţă o sâmbătă foarte ploioasă. Nu vom mai face festivalul la Teatrul Soveja. Proiectul a fost aprobat pentru Centrul Multifuncţional Jean Constantin și vom face evenimentul acolo.”, a precizat președintele UDTTMR.
„Sper că ați văzut că acest festival aduce la un loc turci, tătari, ruși, albanezi, evrei, ucraineni, ceea ce e rar în ziua de azi. Am evitat însă să invitam ansambluri din spațiul ex-sovietic. Vineri, la 13.30, va fi o paradă a costumelor populare.”, a mai menționat acesta.
Din păcate, tătarii din Crimeea nu au putut participa nici în acest an. Nu vor veni nici cei din Ucraina, din cauza războiului.
Mihai Lupu a subliniat că este un proiect finanțat pe legea 350 și că o comisie de specialiști l-a analizat și i-a acordat punctajul necesar fără, desigur, nicio intervenție din partea sa.
„Acest proiect a fost muncit și gândit și a întrunit toate condițiile de finanțare. Festivalul are o tradiție și este foarte important ca aceste tradiții sa aducă cultura în faţă. Sunt multe ansambluri din ţară și nu numai. Punem în valoare şi ceea ce putem sa oferim noi. S-a vorbit că nu avem infrastructură. Nu avem cum să o facem de pe o zi pe alta. Prima măsură pe care o iei este de a identifica riscurile. Expertizele ne spun dacă putem să investim sau să nu investim. În această vara am avut multe evenimente care se încadrează în zona culturii. Ceea ce face acum comunitatea tătară nu face decât să se alăture la ceea ce am gândit noi. Sunt multe comunități musulmane în judeţul nostru. Tradițiile unesc oamenii, nu îi împart. Trăim într-o societate divizată. Promovând astfel de proiecte, contribuim la o viaţă mai bună a noastră. Ei vor crea un climat de prietenie. Festivalul va fi privit cu bucurie și cu interes.”, a declarat Mihai Lupu.
Mai jos puteți urmări conferința de presă organizată de cei doi.
Festivalul Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar este o manifestare culturală care de aproape trei decenii reușește să se impună în peisajul cultural dobrogean și să fie un adevărat promotor al valorilor identitare. Festivalul a fost în fiecare an accesibil tuturor celor care au dorit să participe la manifestările organizate de UDTTMR în acest context, intrarea fiind liberă. Și anul acesta, pe scena festivalului vor evolua alături de ansambluri ale UDTTMR, ansambluri ale minorităților etnice din România și ansambluri din străinătate.