Uitați de Cluj-Napoca! Constanța, surclasată și de Sibiu

sibiu
Piața centrală din Sibiu

Municipiul Constanța a ajuns, din al doilea sau al treilea județ ca importanță economică din România, să se compare cu orașe mult mai mici, din punct de vedere al populației.

Clujul este deja departe. Pentru a observa dezastrul din ultimii ani de la malul mării, este de ajuns să ne uităm la Sibiu, orașul președintelui Klaus Iohannis, și la câteva cifre.

Prima cifră: veniturile Constanței în 2021, potrivit proiectului de buget, sunt de 994.046.000 lei. La ultimul recensământ, municipiul avea 283.872 de locuitori, ceea ce înseamnă că veniturile pe cap de locuitor sunt de 3.501 lei.

Municipiul Sibiu are prevăzute venituri de 954.700.000. Populația la ultimul recensământ era de 147.245 persoane, ceea ce înseamnă că veniturile se ridică la 6.483 de lei pe cap de locuitor. Cu alte cuvinte, sibienii au venituri mai mari cu circa 85%.

În Constanța, cheltuielile totale sunt de 1.032.785.000 lei, iar în Sibiu de 954.700.000. Așadar, Constanța va funcționa în pierdere anul acesta, ardelenii vor încheia anul pe zero.

Bugetul de investiții în Sibiu este de 57% din total, adică peste 544.452.000 de lei, ceea ce înseamnă 3.697 lei de persoană.

Bugetul de investiții în municipiul Constanța este de 28,3% din total, adică 312.636.000 lei, ceea ce înseamnă 1.101 lei de persoană.

Cum au reușit sibienii să aibă un buget cât al Constanței? 41% reprezintă venituri proprii, adică încasările din taxe și impozite și cotele defalcate din impozitul pe veniturile sibienilor, 31% – excedentul bugetar din anii precedenți, care va fi utilizat integral pentru finanțarea investițiilor deja contractate și a căror execuție este în curs, 24% – fonduri europene obținute de Primăria Sibiu, în anul 2021 veniturile estimate din fonduri nerambursabile fiind de aproximativ 230 de milioane de lei, provenind din cele 24 contracte de finanțare nerambursabilă semnate. Valoarea totală a contractelor de finanțare nerambursabilă semnate de administrația locale este de 305 milioane lei, cu perioadă de implementare 2018-2022. 4% sunt sume defalcate din TVA.

La final, să aruncăm o privire și la Cluj-Napoca.

Venituri municipiul Cluj-Napoca: 2.117.433.576 lei. Populație: 324.576 persoane, deci 6.523 de lei pe cap de locuitor.

Cheltuieli totale municipiul Cluj-Napoca: 2.117.433.576 lei.

Bugetul de investiții în municipiul Cluj-Napoca este de 49,30% din total, adică 1.043.877.576 lei, ceea ce înseamnă 3.216 lei de persoană.

O comparație bazată pe venituri și cheltuieli pe cap de locuitori arată că Sibiu a depășit Cluj-Napoca. Din păcate, Constanța joacă într-o ligă inferioară.

Vă recomandăm și:

Dovada că ceva e putred în economia din Constanța

Schimbarea la față a Costineștiului. Ce face primarul Jeanu Dumitru VIDEO

Iar ne-au umilit clujenii. Emil Boc înființează într-un an mai multe spații verzi decât echipa Chițac – Ovanesian în 63,3


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

6 comentarii la “Uitați de Cluj-Napoca! Constanța, surclasată și de Sibiu

  1. Nu cred ca Municipiul are doar 283 000 locuitori..și INS (2016 ce e drept) și DEPABD (statistica folosită de DSP pt incidenta covid) arată in jur de 317 000, respectiv 311 000.
    Doi la mâna, județul constanta rămâne in continuare, in primele județe (După Buc evident) ale României ca și plătitor de taxe la stat, deci ca și contribuție buget de stat..hai sa nu vedem doar negru când vine de orașul nostru. E evident ca exista o scădere, fata de anii 2000 după 20 de ani de frauda și corupție, dar o sa revină și timpul nostru. Cheia din punctul meu de vedere sunt 2 lucruri: Administrația publica locală și Educația. Dacă nu investim in Educație, și aici mă refer mai ales la nivelul universitar al acestui oraș o sa rămânem in continuare in spatele municipiilor mari cu centre universitare puternice. Aici e cheia.

    1. Din 2016 pana-n 2021 au plecat multi. Si-au plecat niste hoti ( de la primarie )si-au venit altii. Nici cu Chitac nu mi-e rusine ( sau pnl- cum vrei ).

  2. asta e boala generala in regat Uitati de ardeal sau uitati-va la ardeal si luati aminte Aia au dormit in pat cu sasii si secuii noi cu orientalii

  3. constanta se poate compara cel mult cu Galati, Iasi, Vaslui, Craiova. Uitati de alte orase ca nu aveti nas de ele.

  4. Ardelenii au avut doar norocul de a se afla geografic mai aproape de vest si de a fi dominati de unguri si de sasi (cazul Sibiului). Daca nu erau ungurii + sasii astia, la cum sunt romanii din Ardeal, Transilvania era la fel ca Teleormanul. Va spune asta unul care locuieste de 8 ani in Ardeal. Plus de asta, acum constanta are primar de dreapta, din ala „asa cum trebuie”. Si tot nimic, nimic?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

29 de persoane care vindeau țigări de contrabandă, depistate de polițiștii locali din Constanța

joi apr. 8 , 2021
Primăria Constanța a anunțat, azi, că în urmă cu trei zile, polițiștii locali au depistat o persoană de sex feminin, în timp ce oferea spre vânzare, într-un magazin alimentar din piața Tomis 3, țigări netimbrate, susceptibile că ar proveni din contrabandă și care necesită plasarea sub un regim vamal. În […]

V-ar putea interesa și: