Pe 30 decembrie 2020, primarul Vergil Chițac o numea în funcția de city manager al municipiului Constanța pe Felicia Ovanesian, avocat în Baroul Constanța, fosta sa colegă din Asociația Constanța Altfel. Persoana care a stat la baza proceselor intentate de asociație împotriva unor dezvoltatori imobiliari.
Decizia nu a fost anunțată public la acel moment nici de către primarul Vergil Chițac, nici de către Primăria Constanța.
Felicia Ovanesian a semnat un contract prin care își asumă anumite sarcini, pentru care era plătită cu 16.400 de lei pe lună, brut. Între timp, salariul s-a majorat. Contractul a fost încheiat pe o durată egală cu cea a mandatului primarului Vergil Chițac.
Și-a asumat mai multe obiective, printre care se numără:
- fațadizarea clădirilor, cu prioritate a celor situate în zona centrală
- anveloparea termică a clădirilor instituțiilor termice și clădirilor cu destinație de locuințe colective
- regenerarea și mobilitatea urbană a cartierelor și PUZ-urile aferente
- mobilitatea pe marile bulevarde (n.r. proiect demarat de Decebal Făgădău)
- întreținerea și creșterea densității de vegetație, a spațiilor verzi, a parcurilor și a zonelor floricole
- realizarea unui nou Plan Urbanistic General
- inventarierea și creșterea patrimoniului public și privat al municipiului Constanța
- realizarea operativă a licitațiilor, achizițiilor și investițiilor; finalizarea conform programării tuturor achizițiilor și contractelor
- realizarea unui mecanism de planificare, realizare, control și îmbunătățirea permanentă a calității produselor și serviciilor oferite.
- scăderea cu 7% anual a cheltuielilor de funcționare a departamentelor subordonate.
- creșterea investițiilor din fonduri europene nerambursabile (n.r. aici nu s-a specificat nicio cifră, niciun procent).
- realizarea a cel puțin 3 hectare de spații verzi pe an.
Din păcate, city managerul nu și-a publicat raportul de activitate. Se vede însă cu ochiul liber că unele din ele nu sunt îndeplinite. Explicația oficială dată de primar la posturile media pe care le agreează este să aceste obiective trebuie îndeplinite în 4 ani, nu într-unul singur. Așadar, corect nu este „realizarea a cel puțin 12 hectare de spații verzi în 4 ani”. A promis în ianuarie că face un parc mic în locul fostului RAR și a cerut „nițică răbdare”. În prezent, acolo funcționează tot RAR.
Felicia Ovanesian a acordat un singur interviu în cele aproape 10 luni, de când a fost numită în funcție. În cadrul său, a declarat că Primăria Constanța este în pragul prăbușirii, că suntem într-o stare de dezastru, de calamitate. Declarațiile au născut o replică a președintelui Organizației Municipale a PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, care au spus că „oamenii nu ne-au votat ca să ne plângem”. (detalii AICI). O declarație corectă, cu o precizare: pe Felicia Ovanesian nu a votat-o nimeni în funcție. Evident, cel mai probabil nu se referea la ea.
A avut și declarații controversate în acest an, din care cităm una singură: „Deci eu am mai spus-o: singura opinie juridică care contează pentru mine e a mea. Cu tot respectul pentru instanțe.”
A fost implicată în multe proiecte cu impact major asupra vieții noastre, de la regulamentul de parcare, elaborat (cu foarte multe erori, în opinia noastră) de ea împreună cu Horia Constantinescu (potrivit declarațiilor viceprimarului Ionuț Rusu), până la regulamentul de acces în zona peninsulară, suspendat de instanță.
Revocarea din funcție a city managerului se poate face în baza unor proceduri aprobate de Consiliul Local și în anumite condiții specifice. Interesant, însă, Consiliul Local nu a aprobat însă procedura de revocare. Nici PNL, nici USR, nici PSD nu au dorit să pună pe tapet acest subiect.
Articole similare:
„Nițică răbdare”, în dicționarul Feliciei Ovanesian, înseamnă 2 ani. Cazul parcului de la RAR
Regulamentul parcărilor este viziunea Feliciei Ovanesian și a lui Horia Constantinescu
Afacerea Pomacost, de la Radu Mazăre la Vergil Chițac. Miză de milioane
Regulamentul de acces în Zona Peninsulară este deocamdată suspendat de instanță, nu e anulat. Vă rog să corectați în articol. Pentru anulare se poate deschide un proces separat, în 60 de zile de la pronunțarea suspendării.
”În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate.” – art. 14, alin. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ.