Un economist deștept explică de ce boicotarea supermarketurilor este o idee foarte proastă

Supermarketurile reprezintă una dintre cele mai mari inovații ale economiei moderne, oferind beneficii esențiale atât consumatorilor, cât și producătorilor, susține economistul Cristian Păun, profesor universitar la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (REI) de la Academia de Studii Economice, într-o postare recentă pe rețelele de socializare.

El explică faptul că aceste lanțuri comerciale nu doar simplifică viața oamenilor, ci și impun un standard ridicat de competitivitate pentru producătorii locali.

„Un operator economic este ghidat după profit. La baza acțiunilor economice stă profitul. Maximizarea lui. Care poate să vină din volum mai mare, prețuri mai mari, costuri mai mici”, afirmă Păun. Supermarketurile, subliniază el, sunt o afacere ca oricare alta, dar diferită de producție, fiind o verigă crucială în lanțul de valoare economică.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale supermarketurilor este eficiența oferită consumatorilor, mai ales în marile orașe. „Odată cu marile aglomerări urbane, mărfuri din toate direcțiile trebuie grupate și prezentate consumatorilor care nu au timp să alerge prin tot orașul, după muncă, să caute produsele de bază. În loc să piardă timp în 4-5 magazine pe zi, oamenii pot găsi tot ce au nevoie într-un singur loc. Salvezi timp, câștigi timp pentru familie”, punctează economistul.

Păun explică și rolul economic esențial pe care supermarketurile îl joacă pentru producători, oferind un spațiu de vânzare cu volume mari și un flux constant de cerere. „Supermarketurile cumpără cantități mari de marfă, care trebuie livrate cu regularitate, fără întreruperi. Cu un standard de calitate, cu asumarea controlată a unor riscuri legate de perisabilitate.” Totodată, acestea impun și reguli clare în ceea ce privește raportul calitate-preț: „Dacă oferi aceeași calitate la un preț mai mare sau ai calitate mai slabă la același preț, nu ești competitiv.”

În ceea ce privește producătorii locali, economistul atrage atenția că lipsa lor din marile lanțuri de magazine nu este rezultatul unei conspirații, ci al unui nivel insuficient de competitivitate. „Dacă nu vedem prea multe produse românești prin supermarketuri (deși vedem tot mai multe în ultimii ani), înseamnă că mulți producători locali nu sunt încă de acest nivel.”

Păun aduce și date concrete: Regiunea București-Ilfov atinge doar 90% din media competitivității europene, iar cea mai slabă regiune, Sud-Est, se situează la doar 20-25% din competitivitatea regiunilor de top din UE.

În concluzie, economistul respinge ideea boicotării supermarketurilor, considerând-o o soluție greșită atât pentru consumatori, cât și pentru producători. „În acest context, boicotarea supermarketurilor arată precaritatea înțelegerii fenomenului economic. Nu este clar o soluție. Este o idee foarte proastă.”

Apel la boicot

Candidatul pro rus Călin Georgescu a lansat către susținătorii săi un apel pentru boicotarea supermarketurilor.

„Un demers nobil de sprijinire a producătorului român” și-a numit Călin Georgescu „chemarea” pe care a lansat-o susținătorilor săi de a nu-și mai face cumpărăturile în supermarketurile sau hipermarketurile cu acționari străini, timp de o săptămână, în perioada 10-16 februarie. În acest interval, românii ar trebui să se îndrepte către piețe și către magazinele românești. De ce? Pentru că prețurile pe care le practică supermarketurile sunt prea mari, spun Georgescu și susținătorii săi, iar profiturile nu rămân în țară.

Liderul Federației Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, Sorin Minea, spune că, prin îndemnul lansat, Călin Georgescu dovedește că nu știe nimic despre vânzările în supermarketuri și hipermarketuri sau despre industria alimentară românească, în schimb spusele sale pot face enorm de mult rău tocmai românilor.

La ora actuală, firmele serioase, firmele înregistrate, care plătesc dări, din industria alimentară își vând cam între 60 și 80% din producție prin rețelele de supermarketuri și hipermarketuri. O parte din această marfă e perisabilă. Cum bine a spus și Barbu (n. red. – Florin Barbu, ministrul Agriculturii), cel puțin 70% din produsele aflate în supermarket sunt de origine românească, sunt de la procesatorii români sau de la producătorii români. Bun, nu sunt fructe foarte multe acum, dar, asta-i viața. O boicotare a magazinelor este practic o boicotare indirectă a producției și procesării românești. Atât îl duce mintea, atâta face. În schimb, îndeamnă populația să se ducă să cumpere de acolo unde e evaziune fiscală în general și originea nici dracu’ n-o știe. Ați văzut, 1.000 de tone de usturoi furat, vândut în România. N-a fost în supermarket, a fost în piețe, ca usturoi românesc”, a spus Minea, pentru „Adevărul”.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Un comentariu la “Un economist deștept explică de ce boicotarea supermarketurilor este o idee foarte proastă

  1. M-am dus in piata si apoi in supermarket si…. surpriza, preturile din supermarket erau semnificativ mai mici decat in piata. Deci ce sa boicotam? Niste preturi mai mici? Reducerile?
    Ce sa sprijinim? Asa zisii producatori autohtoni care cumpara din piata de pe varianta si apoi ne vand noua in piata de cartier, sau in magazine, mintind ca ne vand produse romanesti?
    Si sa ne amintim ca ANPC facea galagie ca nu sunt producatori autohtoni si ca este vina administratiei pietelor ca nu verifica. Berbecul care facea afirmatia asta a fost in primarie si ar fi trebuit sa stie ca asta era atributiunea primariei: sa verifice producatorii locali la acordarea certificatului – la pariu ca nu a facut asa ceva cat a fost in primarie.
    Deci, ce boicotam? Eu as boicota primaria.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Meteorologii anunță polei în Constanța

sâm feb. 8 , 2025
„entrul Meteorologic Regional Dobrogea anunță că, până la ora 13:30, în Constanța se vor înregistra precipitații mixte, care vor favoriza pe alocuri formarea poleiului. Astăzi, vremea va fi rece, cu aspect schimbător. Cerul va fi temporar noros și trecător va ninge slab.Temperatura maximă va fi de -1…0 grade, iar cea […]
polei autostrada soarelui