Un medic din Constanța i-a spus că are cancer, dar a greșit – după 14 ani este bun de plată, alături de Spitalul Județean

O femeie de 58 de ani din Constanța a câștigat, după 14 ani de procese, dreptul la despăgubiri în valoare de 50.000 de euro la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), după ce Spitalul Județean Constanța și un medic specialist au fost considerați vinovați pentru un diagnostic greșit de cancer.

Totul a început în 2008, când femeia a descoperit un nodul și a mers la Spitalul Județean Constanța pentru o serie de investigații amănunțite. Diagnosticul pus de medicii de acolo a fost devastator: cancer. Imediat i s-a recomandat intervenția chirurgicală, iar pacienta a acceptat, cu speranța că își va salva viața.

Maria Tusă avea 42 de ani când doctoriţa la care s-a prezentat din cauza unui nodul la sân i-a spus că suferă de cancer.

„M-a diagnosticat pur şi simplu fără niciun fel de analiză. Pur şi simplu o palpare. Atât. Am făcut chimioterapie prima dată. Mi-a scos tot sânul, cu toate că vă spun sincer, eu n-aş fi vrut lucrul acesta, dar ştiţi cum este, neştiind ce să faci, te iei după un medic.”, spune Maria Tusă pentru ObservatorNews.

Adevărul șocant, descoperit după doi ani

După doi ani de la operație, femeia a aflat cu stupoare că diagnosticul fusese pus greșit. Confruntată cu suferința unei intervenții medicale inutile și cu trauma psihologică a unui diagnostic fatal neîntemeiat, ea a decis să acționeze în instanță Spitalul Județean Constanța și medicul care a făcut greșeala.

A urmat o luptă juridică istovitoare, întinsă pe parcursul a 14 ani, presărată cu audieri și decizii contradictorii. În cele din urmă, epuizată de tergiversările și complexitatea cazului, femeia a hotărât să apeleze la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a preluat cazul și a decis în favoarea pacientei, stabilind că eroarea medicală și impactul său emoțional au încălcat drepturile fundamentale ale femeii.

Doctoriţa care a pus diagnosticul şi medicul care a extirpat sânul au fost reclamaţi la Colegiul Medicilor şi la Direcţia de Sănătate Publică. În paralel, femeia a făcut plângere pentru vătămare corporală.

„Procedura la Colegiul Medicilor a durat 10 ani. Deci am început în 2010 reclamaţia şi s-a încheiat în anul 2020 cu aplicarea unei mustrări pentru doamna doctor Pleş. Am făcut plângere penală care a durat aproape cinci ani de zile până s-a clasat.” spune Mihaela Ispas, avocată.

Justiția obligă Spitalul Județean Constanța să plătească

A mers la CEDO, iar instanţa europeană a condamnat statul român pentru tergiversarea proceselor şi deciziile contradictorii. Cazul a fost reluat, iar recent, magistrații Tribunalului Constanța au pronunțat decizia finală, confirmând că Spitalul Județean Constanța, alături de medicul care a pus diagnosticul greșit, sunt buni de plată pentru daunele morale și suferințele îndurate de pacientă. Suma de 50.000 de euro va reprezenta despăgubirea pentru experiențele traumatizante prin care femeia a fost forțată să treacă din cauza unui diagnostic greșit.

În ultimii 10 ani, Colegiul Medicilor a retras doar şapte avize de liberă practică pentru malpraxis.

Recomandări:

Cât câștigă angajații Spitalului Județean Constanța – cele mai mari venituri: 42.608 lei pe lună

Spitalul Județean Constanța, între critici și laude – poveștile pacienților

Spitalul Județean Constanța, sub amenințarea cutremurelor. Ce promite premierul Ciolacu


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Teatrul de Stat Constanța a devenit membru al Convenției Teatrelor Europene ETC - European Theatre Convention

mie nov. 6 , 2024
Teatrul de Stat Constanța a devenit membru al Convenției Teatrelor Europene, ETC – European Theatre Convention, cea mai extinsă rețea de teatre din Europa. Decizia a venit în urma votului membrilor Adunării Generale ETC, care s-a reunit zilele trecute la Liège, Belgia. La Conferința ETC, în cadrul căreia a avut […]

V-ar putea interesa și: