Un nou CET, visul lui Mazăre și Chițac, mai are de așteptat

Primăria Constanța vrea să construiască un nou CET încă de când era condusă de Radu Mazăre. Vergil Chițac nu a vrut un CET nou în campanie, dimpotrivă. S-a răzgândit însă după ce a câștigat alegerile și a demarat procedura, care prevede construirea unuia nou, atât cu fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și cu banii constănțenilor.

Primăria Constanța spune că deschiderea ofertelor pentru achiziția de proiectare și execuție a noului CET era programată astăzi, însă a fost suspendată în urma unei contestații depuse vineri. Același reclamant care nu a fost de acord cu procedura de achiziție de la Constanța, a depus contestație și la Arad, iar Oradea este într-o situație similară.  

„Contestatarul nu a făcut vizite în teren, nu a pus întrebări, nu a cerut modificarea caietului de sarcini, ci direct anularea procedurii, ceea ce ne face să credem că este de rea credință. Întârzierea derulării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție periclitează graficul asumat și încadrarea în termenul impus prin PNRR și anume – iunie 2026, plus achiziția unor echipamente pentru care, de asemenea, este nevoie de timp. Felul în care s-a procedat ne face să credem că se urmărește un blocaj și nu respectarea procedurilor de achiziție“.  

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac

Primăria Constanța așteaptă în acest moment pronunțarea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.  

Noul CET din Constanța presupune o investiție de 742.921.672 de lei. 520.025.710 lei ar trebui să provină din fonduri europene, restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

La această sumă se adaugă cea pentru schimbarea conductelor. În total, 283 de milioane de lei, din care 45,2 milioane reprezintă fonduri nerambursabile.

Total cheltuieli pentru un nou CET și conducte: 1,02 miliarde lei, la care se adaugă costuri suplimentare. Primăria s-a împrumutat deja cu peste 200 de milioane de lei pentru a putea susține investiții pe care le are în derulare. Potrivit calculelor din București, soluția microcentralelor nu ar costa mai mult de 444 milioane lei.

Vă recomandăm și:


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Elevi din Franța, impresionați de Constanța

lun oct. 9 , 2023
În perioada 1-7 octombrie 2023 la Liceul Teoretic Ovidius Constanța s-a desfășurat o mobilitate Erasmus+ la care au participat elevi de la Liceul Jean de la Fontaine, din Chateau Thierry, Franța, a anunțat liceul constănțean. Programul propus de gazdele de la Liceul Teoretic Ovidius a fost bogat și variat și […]

V-ar putea interesa și: