Un pescador care transporta migranți și care a fost confiscat de Garda de Coastă a scos la licitaţie de Finanţele Publice Galaţi.
Compartimentul regional de valorificare a bunurilor confiscate Galaţi, din cadrul AJFP Galaţi, a anunțat că organizează o licitaţie publică, pe data de 10 aprilie 2019, pentru a valorifica bunurile intrate în proprietatea privată a statului, printre care se află şi o ambarcațiune de 21 de metri a cărei valoare de pornire este 48.000 de lei, informează Monitorul de Galați.
Denumirea ambarcaţiunii este Pescador ARZU 1 şi a fost conficată după ce, în 2015, poliţiştii de frontieră români cadrul Gărzii de Coasta au intervenit pentru salvarea a 70 de persoane aflate la bordul unei ambarcatiuni (ARZU 1) care naviga pe Marea Neagra. La momentul faptei, se constatase că ambarcaţiunea plecase de pe coasta Turciei, având la bord 7 copii (inclusiv un bebeluş de 5 luni), 20 de femei şi 43 de bărbaţi, majoritatea cetăţeni sirieni şi irakieni.
Reamintim că în data 28 februarie 2015, poliţiştii de frontieră constănţeni au observat, prin sistemul de supraveghere SCOMAR, o navă suspectă care se deplasa spre ţărmul românesc, la aproximativ zece mile marine de Capul Tuzla. La faţa locului au fost trimise două nave ale Gărzii de Coastă, iar poliţiştii de frontieră au constatat că era vorba despre o ambarcaţiune tip pescador, în lungime de aproximativ 20 de metri, pe care se aflau 70 de persoane – copii, femei şi bărbaţi, care nu vorbeau limba română.
Deoarece la acel moment condiţiile meteorologice erau nefavorabile, cu vânt puternic şi mare agitată în larg, dar şi din cauza numărului prea mare de persoane de pe ambarcaţiunea improprie transportului, poliţiştii de frontieră au declanşat procedurile pentru o salvare pe mare. Ulterior, la acţiunea de salvare, coordonată de lucrătorii Centrului Maritim de Coordonareal Autorităţii Navale Române, a participat şi o ambarcaţiune a Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare. Ambarcaţiunea suspectă şi-a continuat călătoria, fiind escortată de navele Gărzii de Coastă şi a acostat în siguranţă în Portul Constanţa.
Din primele verificări a reieşit că pescadorul plecase de pe coasta Turciei, având la bord şapte copii, între care un bebeluş de numai cinci luni, 20 de femei, una dintre ele însărcinată în luna a şaptea, şi 43 de bărbaţi, majoritatea de naţionalitate iraniană si afgană. La acţiunea de debarcare, triere şi evaluare medicală au participat, alături de poliţiştii de frontieră, reprezentanţi ai ISU Dobrogea, IJJ Constanţa şi ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Constanţa.
Ulterior, 68 dintre migranţi au fost predaţi în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări, fiind transportaţi la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi. La Constanţa au rămas numai cei doi bărbaţi arestaţi preventiv, Serhat Karatar, comandantul pescadorului, şi secundul său, Jack Daniel Marakha.
Toţi migranţii au depus cereri de azil politic în România. Ulterior însă, 20 dintre ei au părăsit Centrul pentru Refugiaţi Galaţi şi au încercat să treacă din nou graniţa, fiind prinşi în Timiş şi Arad.