Un primar din România deschide cutia Pandorei: „În Tokyo nu-ţi poţi cumpăra maşină dacă nu faci dovada locului de parcare”

Locurile de parcare sunt o problemă peste tot în lume. Țările bogate din lume încearcă să rezolve această problemă investind în transportul în comun. Așa se face că elvețienii, de pildă, au mai puțin mașini decât românii. Una din metodele prin care oamenii sunt descurajați să aibă mașini este aplicată în Japonia, o țară ceva mai bogată decât România. În Tokyo, de pildă, nu ai voie să-ți cumperi mașină dacă nu faci dovada că deții un loc de parcare. Dar, atenție, nu orice loc de parcare, ci unul care să fie destul de mare ca să încapă mașina și care să fie la cel mult doi kilometri de domiciliu.

Un primar curajos din România a adus aminte acest lucru, în contextul dezbaterii despre cât ar trebui să coste parcarea în România.

„Mulţi cer politici tolerante faţă de maşinile abandonate pe spaţiul public sau parcate aiurea, inclusiv pe spaţiul verde. Pe principiul, „mai întâi să facem parcări”. Sunt de acord cu ideea să facem parcări, dar la circa 12 euro/an locul de parcare, nu o să avem niciodată bani pentru parcări pe verticală sau smartparking. Iar la orizontală nu mai este spaţiu. Doar dacă luăm din spaţiul verde, ceea ce nu vrem! Consiliul General al Municipiului trebuie să facă ceea ce este corect, să nu mai continue populismul ultimilor 30 de ani şi să adopte o taxă de parcare care să ne permită să construim parcări!”, a spus primarul Sectorului 6 din București, Ciprian Ciucu (susținut în alegeri atât de PNL, cât și de USR PLUS), într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, ceea ce se poate face „fără bani mulţi şi repede” este eliberarea spaţiului public de maşinile abandonate acolo.

„Şi vom face asta. Apoi, trebuie să avem politici de toleranţă zero faţă de nepăsare/nesimţire. Nu sunt adeptul politicilor de toleranţă zero în orice context, dar atunci când parchezi cu bună ştiinţă pe noroi îl duci pe trotuar, stradă şi în plămânii noştri, atunci plăteşti! În Tokyo (şi în Londra, dar nu ştiu sigur), nu-ţi poţi cumpăra maşină dacă nu faci dovada locului de parcare. Trebuie să investim în transportul în comun şi în cel alternativ, altfel vom continua să suferim”, a mai spus Ciucu.

În Singapore ai nevoie de un permis special pentru a cumpăra o mașină (Certificate of Entitlement), care costă (mult) și e valabil maximul 10 ani, dar și de dovada unui loc de parcae.

N-ai voie să parchezi pe stradă!

Regula dovezii de parcare este în vigoare în Japonia din 1962. Mai mult, japonezii interzic și parcarea pe stradă. Chiar și în zone rurale. Și asta încă din 1957. Există unele excepții, care sunt condiționate și de timp și de costul ridicat. Mașinile care încalcă regulile sunt ridicate.

Citește și:

Se scumpește parcarea în centrul orașului. 8 lei pe oră. În Cluj-Napoca

Revoluție în mobilitatea urbană: Primăria Constanța desființează 1.200 de locuri de parcare și creează piste de biciclete și spații pietonale

Un loc de parcare în Constanța a ajuns să coste cât o mașină

Locurile de parcare de reședință din Constanța ar putea fi scoase la licitație

Unde s-ar putea construi cea mai mare parcare din orașul Constanța

Singura parcare inteligentă din Constanța s-a cam… prostit

În municipiul Constanța nu se mai plătește parcare

Primăria Constanța: „Conducătorii auto ar trebui să se gândească de două ori înainte de a alege trotuarele drept locuri de parcare”

Amenzi de până la 10.000 lei pentru parcarea pe un loc rezervat persoanelor cu handicap


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Un primar din România deschide cutia Pandorei: „În Tokyo nu-ţi poţi cumpăra maşină dacă nu faci dovada locului de parcare”

  1. Situatia actuala este generata de faptul ca 30 de ani toate constructiile noi au fost autorizate fara sa respecte normele in vigoare privind parcarea. Nici un primar nu va ridica acum masinile de pe trotuar si nici nu va pune taxe mari peste noapte. E necesara o politica unitara la nivel national in care statul sa subventioneze preluarea rablelor la reciclare, iar primarii sa dezvolte transportul in comun pe zona centrala si statii intermodale cu parcari subterane mari unde sa poti lasa masina cea noua permanent, cu abonament anual. In locul masinilor, in zonele centrale se vor putea amenaja spatii publice de calitate ce vor atrage voturi!

  2. Asa cum a vazut acest aspect sunt sigur ca a vazut si cum „alesii” sunt executati pentru coruptie,sunt sigur ca a vazut si cum administratiile locale creaza locuri de parcare …sunt sigur ca a vazut multe idiotul asta !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spitalul Județean Constanța angajează 9 infirmiere, brancardieri și îngrijitoare

mar ian. 26 , 2021
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, Constanța, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea, pe perioadă nedeterminată, a următoarelor posturi contractuale vacante: • 2 posturi infirmiere Condiții de participare: nivelul studiilor – școală generală; curs infirmieră; vechimea în specialitatea studiilor necesare ocupării postului – peste 6 luni. • 5 […]
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta

V-ar putea interesa și: