Un specialist pentru diversitate, angajat al Comisiei Europene s-a declarat șocat de mizeria și incendiile văzute în România, inclusiv în Delta Dunării, teritoriu protejat UNESCO.
Grégoire Dubois a fost recent în țara noastră, într-o vizită privată și a povestit pe contul său de Linkedin că a plecat deprimat din România după ce a văzut „o realitate terifiantă” care îi amintește de distrugerile mediului care se întâmplă la scară largă și în alte zone ale Europei.
Acesta relatează, într-o postare pe Linkedin cu titlul „Ce naiba se întâmplă în România?“ că în zonele prin care a trecut a văzut munți de gunoaie și incendii ilegale, care distrug sănătatea oamenilor și ecosistemul.
„De obicei nu postez despre sentimente personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. A fost o verificare terifiantă a realității, care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă și la scară uriașă în Europa”, spune el.
El a postat imagini cu incendii ilegale, observate pe 8 aprilie, în rezervația biosferei Delta Dunării.
„Incendiile nu sunt întotdeauna grave și trebuie controlate. Aici puteți vedea mai multe incendii în diferite locații chiar atunci când migrația păsărilor a început deja și primele cuiburi sunt deja construite. Acestea sunt incendii necontrolate, ilegale, pe măsură ce am ajuns aproape de ele. Sunt de asemenea incendii toxice care de multe ori miroseau îngrozitor din cauza cantității mari de gunoi și plastic care arde”, spune expertul european.
„Cantități imense de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locatii, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune mai jos atât de multe poze care arată eroziunea solului, ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită…”, adaugă el.
Expertul european continuă, menționând că a fost adesea în țări în curs de dezvoltare unde a văzut multe daune provocate mediului, „dar rareori ceva de o asemenea amploare”. „Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și se puteau vedea primele rezultate”.
„Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea”, continuă el, repetând că este „deprimant”, pentru că toate se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva.
„Mă simt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care să atragă mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine spus o eco-sinucidere națională”, spune pe contul său de Linkedin expertul în biodiversitate, adăugând că pentru prima dată în carieră, s-a simțit „total neputincios” în fața unei astfel de situații.
În încheiere, Grégoire Dubois își exprimă speranța că autoritățile române își vor da seama curând că sunt cele care „pot și trebuie să pună capăt acestui coșmar”.
Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că specialistul pentru diversitate, angajat al Comisiei Europene, are dreptate în ceea ce privește mizeria, iar Statul refuză să folosească pentru descoperirea incendierilor, ilegale, imagini satelitare de la NASA care sunt gratuite.
„Domnul Dubois face referire la un sistem satelitar pe care și eu l-am pus în evidență de mai multe ori – sistem satelitar al NASA care ne arată incendiile la nivel național. Și România este roșie pur și simplu de trei luni de zile. Acum lucrurile s-au mai oprit că a și plouat, iar eficiența acestor incendii este Delta Dunării. Delta Dunării arată fix ca Mariupolul în perioada bombardamentelor, fix ca acum!”, a spus Octavian Berceanu, pentru Europa FM.
Fostul șef al Gărzii de Mediu spune că distrugerile din Deltă sunt catastrofice pentru fauna și flora protejate, iar pedepsirea braconierilor a devenit o chestiune politică.
„Braconieri care au nevoie de un luciu de apă pentru braconajul piscicol, braconieri care înțeleg că păsările din Deltă au venit să se cuibărească și au fost arse cuiburile cu această ocazie. Au aceeași nevoie ca și ei de pește și apare această concurență cu biodiversitatea. Sunt foarte multe cârdășii la nivel local și-n momentul în care este depistată persoana care a ars și instituțiile statului ar trebui să dea amenzi, nu se mai întâmplă nimic. Pentru că în momentul respectiv este suspendată subvenția agricolă șui primarul nu mai primește voturi”, a adăugat Berceanu.
Sursă foto: Linkedin/Grégoire Dubois
pai dunarea spala 7 tari asa ca daca fiecare arunca o tona plus 10 din romania , normal ca la varsare se aduna toate Puneti si lor taxa de mediu la fiecare iesire si poate vor fi si ei mai atenti Asta nu ne absolva pe noi de raspundere Atita timp cit dunarea ( si toate apele ) in mintea taranului roman este groapa de gunoi nu ne vom lecui Pe parcursul ei toate localitatile dincolo de budapesta sint orientate spre apa cu amenajarile respective La noi si ceva mai putin la bulgari si sirbi este ,, ceva ,, in fundul curtii care te scapa de gunoaie Pe edili ii doare in basca ca nu cheltuie pe carat gunoaie , mediul nu face fata la citi inspectori are poitia nu se baga ,doar ceva ong mai mirie si …asta-i tot