Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Cluj ar putea începe în cursul anului viitor și ar trebui finalizată în 2027. Constanța nu este pe lista județelor unde se va construi un spital regional, cu toate că este, probabil, județul care are cea mai mare nevoie. În schimb, instituția – care aparține de Consiliul Județean Constanța, condus de Mihai Lupu, PNL – a anunțat astăzi că au început „lucrările de reparație și igienizare a holului aflat în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe”. Practic, se schimbă pardoseala în această zonă.
Spitalul a anunțat, pe Facebook, că este „un alt spațiu intens tranzitat, aflat la parterul Spitalului” și a anunțat ce lucrări se fac: „Pardoseala din mozaic, veche de peste 50 de ani, va fi igienizată și adusă la standarde tehnice de înaltă calitate, prin montarea unui covor PVC antibacterian, care va oferi un plus de confort mai ales în cazul pacienților transportați cu targa sau căruciorul. Pereții vor fi placați cu rigips; tavanul vechi va fi înlocuit; schimbate vor fi și lămpile de iluminat.”
Construcția Spitalului Regional de Urgență (SRU) de la Cluj ar putea începe în cursul anului viitor și ar trebui finalizată în 2027, a anunțat, recent, într-o conferință de presă, managerul proiectului, Cristina Gafton, de la Ministerul Sănătății.
Licitația de proiectare a SRU Cluj ar putea fi finalizată la sfârșitul acestei săptămâni, după care ar urma licitația de execuție. Dacă totul decurge normal, fără contestații la licitații, construcția clădirii viitorului spital regional ar putea începe în 2023.
Finanțarea SRU Cluj este asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR). Edificarea Spitalului Regional de Urgență va costa 540 de milioane de euro.
În tot acest timp, constănțenii trebuie să se roage să nu vină un cutremur prea mare.
„Sunt expertize tehnice care ne cam sperie din punct de vedere al structurii de rezistență al celor două spitale din Constanța. Specialiștii cam au pus o bulină roșie acolo. Nu vreau să fiu alarmist, dar specialiștii spun că la un seism de peste 5,5 grade există posibilitatea să fie probleme cu acele două clădiri. Este nevoie de investiții în această zonă. Dacă discutăm despre de ce nu s-a întâmplat acest lucru, este clar că politicul are o vină, nu cetățenii. Cred că marea noastră problemă și vină este că încă nu reușim să stăm la aceeași masă, să avem un interes comun, care să fie Constanța, lăsând deoparte ambițiile politice.”, a declarat deputatul Lucian Lungoci, în emisiunea „Punctul pe i”, difuzată de Tomis TV.
Licitație internațională la Cluj
Cristina Gafton a declarat că la licitația de proiectare s-au înscris 8 consorții internaționale care au peste 50 de firme și că proiectarea, în sine, va dura 12 luni.
„Studiul de fezabilitate este aprobat, avem și acordul de mediu, proiectul fiind fazat în două etape. Acum suntem în faza finală a licitației pentru proiectare. Sperăm că până la sfârșitul acestei săptămâni să fie selectat câștigătorul proiectării, iar dacă nu sunt contestații, vom semna contractul în luna martie”, a declarat managerul de proiect.
Cristina Gafton a mai spus că noul spital ar putea deveni funcțional în luna martie a anului 2027.
La Spitalul Regional de Urgență, care va fi construit în Florești, vor lucra 3.100 de angajați (medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar și din administrație etc.). Suprafața totală pe care va fi construit SRU este de 151.891 de metri pătrați.
Descrierea clădirii
- Complex de 7 etaje, inclusiv subsolul, parterul și cinci (5) etaje superioare.
- Parcare subterană independentă pe un nivel
- Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 etaje complete (subsol, parter şi primul etaj), în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare (2, 3 şi 4).
- Trei turnuri cu secțiuni pătrate, cuprinzând unitățile cu secţii, se ridică de la etajul 2 până la etajul 5 (4 etaje în total).
- Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, precum și terasa deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație.
- Subsolul va include în principal servicii de suport, de ex. spălătorie, morga, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor etc.
- La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ.
- Serviciile de ambulatoriu vor fi situate pe etajele 2 – 5.
- Pe acoperişul clădirii va fi construit un helipunct.
- 1.396 locuri de parcare (din care 456 de locuri într-o parcare subterană, 940 de locuri la nivel de suprafață, 61 din aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități);
- 15 locuri pentru vehicule cu două roţi (motociclete);
- 41 locuri pentru biciclete;
- 5 locuri de parcare acoperite pentru ambulanțe;
- 1 stație de autobuz;
- 3 locuri de parcare (de așteptare) pentru autobuze;
- 1 stație de metrou este prevăzută în proximitatea construcției.
Clădirea SRU va fi echipată cu panouri solare care vor asigura energia necesară pentru producerea apei calde. Energia utilizată pentru încălzire este produsă parțial prin pompe de căldură. Sistemul de ventilație va utiliza un sistem de recuperare a căldurii cu o eficiență de 80%.
Vor fi aproximativ 9.600 de panouri fotovoltaice pe zonele de parcare exterioare (7.480 panouri) și pe spațiile verzi (2.124 panouri). Astfel, 56% din consumul anual de apă caldă menajeră este furnizat din surse regenerabile prin instalarea unei suprafețe de panouri solare cu o capacitate instalată de 2.400 kW, energia termală fiind produsă de o instalație termică proprie.
7.000 de persoane pe zi
În primul an de funcționare, au fost estimate 45.000 de cazuri de internare continuă, 200.000 de urgențe și 260.000 de servicii ambulatorii. Se așteaptă la o afluență de 7.000 de persoane pe zi.
În apropierea Spitalului Regional de Urgență este prevăzută o stație a viitorului metrou, iar pentru acces se va construi un pasaj suprateran, cu un sens giratoriu, pentru a nu bloca drumul național.
Acolo e altă țară, unde specialiștii sunt respectați de politicieni, iar opinia publică nu mai poate fi dusă cu zăhărelul electoral din 4 în 4 ani. Pentru că nivelul mediu de educație generală este mult superior celui din Constanța.
Credeți că ar fi exagerat ca orice candidat la o funcție electivă (consilier local sau parlamentar) să treacă un test eliminatoriu IQ, psihologic și de erudiție?