Uniformele școlare sunt bani aruncați pe fereastră

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm aprobarea de către Senat a proiectului de lege ce alocă 350 de lei pentru uniforma fiecărui elev și fac apel către membrii Camerei Deputaților să voteze împotriva propunerii legislative. Proiectul a fost inițiat de un senator PMP.

Marți, 10 martie a.c., Senatul României a adoptat proiectul de lege L421/2020, prin care fiecare elev ar putea beneficia de 350 de lei din bugetul Ministerului Educației și Cercetării pentru achiziționarea de uniforme școlare, modelul urmând a fi stabilit de consiliul profesoral al fiecărei unități de învățământ.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la ineficiența măsurii, aceasta neavând un impact real în soluționarea problemei siguranței elevilor, menționată în expunerea de motive. Introducerea uniformelor școlare nu va compensa lipsa agenților de pază în unitățile de învățământ, adevărata problemă fiind neasigurarea de fonduri pentru pază prin finanțarea complementară de către Consiliile Locale, paza umană ajungând să fie de multe ori asigurată de către asociațiile de părinți, prin colectarea fondului școlii.

De asemenea, introducerea uniformei școlare nu combate direct situațiile de agresiune între elevii, ci doar înlătură unul dintre pretextele în care acest fenomen are loc, măsura neavând efecte clare pe termen lung. Astfel, elevii se vor putea distinge pe baza a altor criterii, iar o soluție mai eficientă pentru combaterea fenomenului fiind instituirea unui sentiment de toleranță și crearea unei strategii pentru identificarea situațiilor de hărțuire.

Considerăm că argumentele invocate în expunerea de motive nu sunt aplicabile în contextul actual și că nu se află într-o relație de cauzalitate cu probleme cu care se confruntă beneficiarii primari ai educației.”, spun reprezentanții asociațiilor menționate, printr-un comunicat de presă.

Studiile de caz menționate au fost realizate în occident, inițiatorul evitând să ia în calcul status-quo-ul și criterii semnificative întâlnite în sistemul de învățământ din România care nu au fost prezente în realizarea studiilor de caz respective. Astfel, introducerea uniformei nu va avea același efect precum în țările respective și nu va avea un rezultat semnificativ față de alte măsuri care ar putea fi luate.

Singurul rol propriu-zis pe care uniformele școlare le vor avea va fi cel de identificare a elevilor, lucru care poate fi făcut ușor cu ajutorul carnetelor de elev. Măsura distrage astfel atenția publică de la adevăratele probleme ale sistemului de învățământ preuniversitar și folosește fonduri ce ar putea fi investite în renovări, achiziționarea de dispozitive conectate la internet etc.

Așadar, asociațiile de elevi fac apel la membrii Camerei Deputaților să voteze împotriva proiectului de lege, măsura uniformelor nerăspunzând adevăratelor nevoi ale elevilor!

„Considerăm îngrijorător faptul că prioritățile senatorilor sunt atât de depărtate de nevoile reale ale elevilor. Achiziționarea de uniforme nu este o măsură necesară, iar fondurile alocate pentru uniforme ar putea fi folosite în achiziționarea de dispozitive conectate la internet. Ne arătăm profund dezamăgiți de această măsură și considerăm că nu rezolvă problemele, autoritățile trebuind să se asigure de promovarea incluziunii și de respectarea legii privind siguranța elevilor.”

Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

Senatul a adoptat marţi, în şedinţa de plen, o propunere legislativă care modifică Legea 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ prin care se acordă fiecărui elev din învăţământul general obligatoriu de stat 350 de lei anual pentru uniforma stabilită de şcolile unde învaţă, relatează Agerpres.

În Legea 35/2007 se prevede că unităţile de învăţământ îşi pot stabili pentru elevii lor cel puţin un semn distinctiv – ecuson, uniformă, eşarfă sau alte asemenea.

Prin propunerea legislativă iniţiată de senatorul PMP Cătălin Iliescu, amendată de Comisia de învăţământ şi adoptată de plenul Senatului, se prevede că modelul uniformei şcolare pentru elevii unei unităţi de învăţământ din învăţământul general obligatoriu de stat poate fi stabilit de consiliile profesorale, cu acordul Consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.

„Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare se acordă o sumă de 350 lei pe an pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru, fondurile necesare pentru aplicarea legii asigurându-se prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, prevede propunerea legislativă.

Şedinţa plenului Senatului de marţi s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 5 din Legea 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliția Locală a confiscat 2 ponei pe plaja din stațiunea Mamaia

joi aug. 13 , 2020
În urma acțiunilor de control desfășurate pentru combaterea comerțului neautorizat pe plajele din Constanța și Mamaia, polițiștii locali din cadrul Primăriei Constanța au descoperit 2 indivizi care închiriau doritorilor ponei. Contra unor sume negociabile, oricine se putea plimba câteva minute cu animalele. Cei doi bărbați au fost sancționați conform Legii […]

V-ar putea interesa și: