În data de 7 mai a.c., Uniunea Elevilor Reprezentanți a sesizat Instituția Prefectului asupra nelegalității Hotărârii nr. 76/2024 aprobate de Consiliul Județean Constanța, care încalcă dreptul elevilor la transport gratuit. De asemenea, UER a transmis o plângere prealabilă consiliului județean în aceeași zi, pentru a semnala din nou neconformarea hotărârii emise cu legislația în vigoare.
Atât în conținutul plângerii prealabile, cât și în sesizarea depusă, au fost transmise amendamentele Uniunii Elevilor Reprezentanți asupra hotărârii nelegale emise, precum și consecințele acesteia, respectiv blocarea gratuității elevilor la transport și încălcarea dreptului la educație al acestora. De asemenea, UER a solicitat consiliului județean modificarea prezentei hotărâri, iar Instituției Prefectului atacarea în instanță a HCJ 76/2024 adoptată în data de 24.04.2024.
În data de 30 aprilie 2024, a avut loc o întâlnire de lucru la Consiliul Județean Constanța, la care au fost invitați și membrii Uniunii Elevilor Reprezentanți, pentru a discuta despre acordarea facilităților din bugetul județului pentru transportul elevilor. La întâlnire nu au participat consilierii județeni, aceștia nefiind convocați. Lorena Drăgușin, președinte UER și elevă navetistă, a susținut faptul că autoritatea contractantă, consiliul județean, este singura competentă să plătească compensațiile către operatorii de transport, conform Legii Învățământului Preuniversitar, Legii nr. 92/2007 și Regulamentului 1370/2007. În acest sens s-au exprimat și ANRSC și Consiliul Concurenței.
„Președintele Mihai Lupu a transmis atunci că așteaptă de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța numărul elevilor navetiști, pentru a calcula bugetul necesar pentru a asigura gratuitate elevilor în vacanțe și pe perioada weekendurilor, din bugetul județean. De asemenea, acesta a declarat că va asigura aceste facilități pentru toate loturile. Domnul președinte a promis că următoarea întâlnire va avea loc după Paște, în data de 15 mai 2024, unde vor fi invitați membrii aparatului de specialitate, președinții comisiilor specifice, inspectoratul școlar, membrii UER și consilierii juridici. Întâlnirea nu a avut loc, astfel că nevoile elevilor sunt ignorate încă o dată de către Consiliul Județean Constanța.”, au declarat reprezentanții UER.
„Solicităm Prefectului Silviu Coșa atacarea în instanță a HCJ 76/2024, pentru ca elevii navetiști să poată beneficia de transport gratuit conform legislației în vigoare! Solicităm CJC să respecta legea, modificând toate hotărârile adoptate, pentru a fi aliniate cu cadrul legal!”, au mai spus aceștia.
„Cred că ne-am bucurat prea devreme când am afirmat că apreciem deschiderea conducerii Consiliului Județean Constanța, deoarece a fost doar de fațadă. Ni s-a promis o nouă întâlnire în data de 15.05.2024, după care am fost ignorați complet. Probabil că întâlnirea aceea nu avea să aibă loc vreodată, ci era doar o altă minciună pentru a trage de timp. Transportul județean trebuie asigurat din bugetul județean. Sperăm ca Prefectura să își îndeplinească atribuțiile, atacând în instanță hotărârea respectivă și așteptăm ca CJC să respecte legea. Totul a fost explicat clar și punctual prin amendamentele noastre, trebuie doar aplicate. Nu înțeleg de ce dreptul elevilor la transport gratuit este amânat și neglijat, dar cred că este o obișnuință a consiliului județean. UER solicită Consiliului Județean Constanța ca în cel mai scurt timp să rectifice toate hotărârile adoptate, pentru a fi aliniate cu cadrul legal.” – Lorena Drăgușin, președinte UER
BIROUL DE PRESĂ AL UNIUNII ELEVILOR REPREZENTANȚI
Despre Uniunea Elevilor Reprezentanți
Uniunea Elevilor Reprezentanți este prima organizație națională independentă care are ca scop reprezentarea intereselor elevilor din România. În urma eforturilor de a apăra drepturile elevilor depuse de Asociația Elevilor din Constanța în ultimii 10 ani, nevoia extinderii acestei mișcări la nivel național a devenit una evidentă și astfel a apărut Uniunea Elevilor Reprezentanți.
În contextul noii legi a învățământului preuniversitar, AEC a fost obligată să se extindă la nivel național. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016), declararea OUG 50/2021 neconstituțională în urma sesizării făcute de către AEC la Curtea Constituțională.