Obezitatea este responsabilă pentru milioane de decese în fiecare an în toată lumea, prin prisma efectelor negative secundare, în special diabet, boli cardiovasculare și cancer. Unul din șase decese premature este în prezent cauzat de obezitate, iar procentul va crește în anii următori, odată cu înmulțirea exponențială a persoanelor supraponderale sau obeze, în special de vârste tinere.
Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității, explică de ce s-a ajuns la această situație și cum kilogramele în plus, pe care le ignorăm, pot reprezenta începutul unui drum spre o destinație tragică.
„În prezent, patru milioane de oameni mor în fiecare an din cauza obezității, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Unul din șase decese premature este cauzat de obezitate. Trend-ul este din păcate unul ascendent, rata obezității la nivel mondial crescând în fiecare an. Din 1980 până în prezent, ea aproape s-a dublat. Experții prezic că rata obezității va ajunge curând la 60% în Europa. S-a descoperit, de asemenea, că bărbații par să fie mai predispuși la obezitate decât femeile. Spre exemplu, în Marea Britanie, studiile recente arată că 68% dintre bărbați sunt obezi sau supraponderali, în timp ce, în rândul, femeilor procentul este de 60%”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.
Pierdem șirul kilogramelor în plus
„Mulți oameni realizează că sunt supraponderali abia când este deja foarte târziu și au depășit pragul obezității. Semnalul de alarmă ar trebui să ni-l dăm fiecare în momentul în care observăm că luăm în greutate și să apelăm la medici dacă nu reușim, pe cont propriu, să stabilizăm greutatea. Există formule medicale de diagnosticare a excesului de grăsime corporală. Indicele de masă corporală (IMC) este calculat în funcție de înălțimea și greutatea corporală. Practic, se împarte numărul de kilograme la înălțime. Dacă rezultatul este între 18.5 și 24.9, persoana are o greutate normală. Între 25 și 29.9, avem deja de-a face cu supraponderabilitate. Tot ce este peste 30 se încadrează la obezitate”, declară Mihai Ionescu, medic de excelență în chirurgia obezității.
Cum poate obezitatea să ducă la moarte prematură
„Excesul de greutate aduce după sine o mulțime de efecte negative asupra sănătății. De exemplu, persoanele supraponderale sau obeze sunt mai predispuse la afecțiuni grave precum bolile de inimă, diabetul, anumite tipuri de cancer sau probleme musculare și la nivel osos.
Obezitatea dăunează inimii și întregului sistemului cardiovascular. Excesul de grăsime determină deteriorarea vaselor de sânge și acumularea a noi depozite de grăsime, limitând fluxul de sânge în organism. Conform NHS, persoanele supraponderale au de două ori mai multe șanse să sufere de hipertensiune arterială. Circa 43% dintre bărbații și 37% dintre femeile cu exces de greutate au această problemă.
Obezitatea crește, de asemenea, riscul de colesterol ridicat și insuficiență cardiacă. Netratate, daunele la nivelul inimii pot duce la atac de cord, în multe dintre cazuri fatal.