Turiștii și constănțenii care vor ajunge în Constanța în această vară sunt așteptați să participe la un eveniment în premieră absolută în România: Urbe Submersi.
Proiectul organizat de Rusu I. Georgiana P.F.A. și finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național are ca scop promovarea pentru publicul larg a vestigiilor scufundate ale portului antic al cetății Tomis, precum și educarea publicului în spiritul protejării patrimoniului arheologic scufundat al Constanței, ca parte integrantă a patrimoniului cultural național. Practic, în cadrul proiectului, 200 de persoane, echipate în costume de scufundare și însoțite de ghizi / scafandri instructor vor avea ocazia să viziteze în mod gratuit vestigii scufundate ale portului antic Tomis aflate în zona Cazino Constanța – dig Poarta 1 Port Constanța.
„Am creat acest proiect pentru a contribui la dezvoltarea potențialului municipiului și județului Constanța în ceea ce privește turismul cultural și turismul de aventură”, a declarat Georgiana Rusu, organizatoarea evenimentului.
Vizitarea va fi inofensivă pentru situl arheologic și se va desfășura în mod responsabil și neinvaziv, tururile subacvatice desfășurându-se sub coordonarea și supravegherea instructorilor de scufundare. Aceștia au competența necesară de a însoți grupurile de vizitatori: sunt scafandri profesioniști, brevetați în specificul arheologiei submarine și instruiți în legislația de patrimoniu național, având o bogata experiență în expediții de scufundări și proceduri de urgență specifice, beneficiind de toate calificările în conformitate cu standardele și legislația UE in acest domeniu.
Înainte de începerea turului ghidat, vizitatorii vor beneficia de un instructaj specific pentru scufundare din partea ghizilor – scafandri. Plecarea in tururile ghidate se va face la intervale de cate 10 minute, pentru preîntâmpinarea aglomerației la obiective si pentru o cat mai buna gestionare a grupurilor. Înainte de plecarea în turul ghidat, pe lângă instrucțiunile privind modul de comportament în timpul scufundării, vizitatorii vor primi informații privind istoricul obiectivelor pe care le vor vedea sub apă, dar li se vor prezenta si date generale despre istoria și obiectivele de patrimoniu ale orașului antic Tomis din partea unui specialist în domeniu, iar la întoarcere vor primi informații privind importanța și necesitatea protejării și conservării patrimoniului.
Program scufundări gratuite la obiectiv: 15 iunie – 27 iulie 2020, în fiecare zi de luni, în limita locurilor disponibile (aproximativ 30/zi de scufundare).
Înscrierile se vor putea face pe formularul ce va fi publicat pe pagina de Facebook „Urbe Submersi”.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), aria tematică: Patrimoniu Cultural Material Buget total este de 77.800 lei (70.000 lei finanțare A.F.C.N., 7.800 lei contribuție proprie a beneficiarului). Partener: Imago Studio. Colaborator: Aqua-Mar Diving Centre.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.