Vadu, acest Texas al României. Pământul mustește de petrol, dar asta nu este deloc bine

Detalii despre acest caz a oferit, astăzi, Costel Ignat, consilier local în Corbu

La puţin peste doi kilometri de plaja din Vadu pământul este îmbibat cu ţiţei. Nu este vorba despre vreo exploatare petrolieră, ci despre o poluare masivă.

Pe terenul respectiv care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi care aparţine unei mari companii petroliere se află o conductă proprietatea altei mari companii petroliere. Deşi a trecut un an de când a fost semnalată şi constatată o poluare gravă cu ţiţei, nu s-a luat nicio măsură concretă. Prin zonă trece o conductă care se presupune că s-a fisurat şi de aici problema. Pământul, pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătraţi, este îmbibat cu hidrocarburi iar ţiţeiul a început să iasă la suprafaţă. Agenția pentru Protecția Mediului, instituția care ar trebui să ia măsuri, nu reacționează, spun jurnaliștii de la Dobrogea TV.

Detalii despre acest caz a oferit, astăzi, Costel Ignat, consilier local în Corbu.

Citește și: OMV Petrom deviază o conductă de transport țiței, APM Constanța spune că nu este nevoie de evaluare de impact asupra mediului

Compania petrolieră care deţine conducta a primit o amendă de 60.000 de lei în urma controlului realizat de Garda Naţională de Mediu anul trecut. Acum vor să devieze conducta cu probleme, însă nu este clar ce vor face cu terenul respectiv care este îmbibat cu ţiţei. Poluarea din vecinătatea localităţii Vadu poate fi o problemă şi pentru localnici.

După ce autorităţile stabilesc ce vor face în acel loc, adică în urma unui studiu amplu, acestea trebuie să vină cu anumite concluzii, adică în ce constă decontaminarea. ARBDD trebuie să îşi dea acordul pentru eventualele lucrări şi impun condiţii de desfăşurare.

Agenţia pentru Protecţia Mediului refuză să facă studiul de impact asupra mediului considerând că nu este necesar. Dacă s-ar face acel studiu, compania petrolieră nu ar mai putea muta conducta până nu rezolvă problema poluării.

Agenția pentru Protecția Mediului a promis că va oferi un răspuns concret în această problemă.

Citește și:

Ce spune Rompetrol Rafinare despre poluarea de la Vadu, apărută pe un teren care-i aparține



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Ce spune Rompetrol Rafinare despre poluarea de la Vadu, apărută pe un teren care-i aparține

mar mai 19 , 2020
Rompetrol Rafinare este proprietarul terenului afectat, dar nu și sursa de contaminare, se arată într-un comunicat de presă remis ziarului Constanța 100% de către companie. „La scurt timp de la constatarea poluării, mai exact din luna aprilie 2019, Rompetrol Rafinare a inițiat toate demersurile pentru începerea reabilitării terenului afectat. Concret, […]

V-ar putea interesa și: