Astăzi, 26 octombrie a.c., prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sistem electronic, pentru votarea hotărârilor nr. 51, 52 și 53 ale CJSU Constanța. Acestea prevăd constatarea încadrării localităților Valu lui Traian și Techirghiol în rata de incidență cuprinsă între 1.5/1.000 locuitori și 3/1.000 locuitori și modificarea scenariilor de funcționare în 17 unități de învățământ din județul Constanța.
Astfel, în urma depășirii ratei incidenței cumulate a cazurilor COVID-19, în ultimele 14 zile, de 1.5/1.000 de locuitori, s-a aprobat ca Primăriile Valu lui Traian și Techirghiol să întreprindă demersuri pentru respectarea, pe teritoriul localităților, a măsurilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform hotărârii nr. 41 a CJSU Constanța, Art.4.1 și Art.4.3.
Măsurile prevăzute în anexele hotărârii (purtarea măștii de protecție în spații aglomerate, restaurante și cafenele cu activitate redusă la 30% din capacitate, șamd.) sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând a fi reevaluate.
Din datele colectate de DSP Constanța în ultimele 14 zile, localitatea Valu lui Traian a atins o rată de incidență de 1.58, ca urmare a infectării unui total de 27 persoane, dintr-o populație de 17.135 de oameni. În ceea ce privește localitatea Techirghiol, aceasta a atins o rată de incidență de 1.62, ca urmare a infectării unui total de 14 persoane, dintr-o populație de 8.632 de oameni.
În urma noilor date avizate de ISJ Constanța și DSP Constanța, prin CJSU Constanța a fost votată modificarea scenariilor de funcționare în 17 unități de învățământ. Patru unități de învățământ vor trece în scenariul 3. Este vorba despre Liceul Teoretic Negru Vodă (până pe 6 noiembrie, pentru o clasă I, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială „George Enescu” Năvodari (până pe 6 noiembrie, pentru o clasă pregătitoare, un elev confirmat), Liceul Teoretic Băneasa (până pe 8 noiembrie, pentru o clasă I, o clasă a VIII-a, o clasă a X-a și o clasă a XII-a, un cadru didactic confirmat), Școala Gimnazială nr. 1 Eforie Nord (până pe 8 noiembrie, un cadru didactic, un contabil și un elev confirmați).
Din scenariul 3, în scenariul 2, vor trece următoarele unități de învățământ, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3: Grădinița cu Program Prelungit „Little Kids” Constanța, Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța și Școala Gimnazială nr. 1 Poarta Albă.
Ca urmare a scăderii ratei de incidență cumulată în localitatea Cerchezu, patru unități de învățământ vor trece din scenariul 2 în scenariul 1. Este vorba despre Școala Gimnazială „Marin Voinea” Cerchezu, Grădinița cu Program Normal Cerchezu, Grădinița cu Program Normal Viroaga și Școala Primară nr. 1 Viroaga.
Nu în ultimul rând, șase unități de învățământ vor trece din scenariul 2 în scenariul 1, după ce au reușit să asigure condițiile pentru cursuri „față în față”: Școala Gimnazială „George Coșbuc” 23 August, Grădinița cu Program Normal Dulcești, Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Dulcești, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Moșneni, Grădinița cu Program Normal Moșneni și Grădinița cu Program Normal 23 August.
De asemenea, în ultima ședință a CJSU Constanța s-a prezentat și raportul de sinteză privind fenomenele hidrometeorologice periculoase care au afectat județul Constanța în data de 25 septembrie a.c., respectiv 9 octombrie a.c.
Astfel, membrii CJSU au constatat faptul că, urmare a precipitațiilor înregistrate în județul Constanța, pe cursurile de apă cadastrate nu au fost înregistrate creșteri ale nivelurilor în stațiile hidrometrice. Totodată, în urma ploilor torențiale care au cauzat importante scurgeri pe versanți, acestea au condus la afectarea unor case, anexe gospodărești, terenuri agricole și a unor străzi din intravilanul localităților.
În localitățile cele mai afectate (Saraiu și Ostrov), o comisie de specialiști numită prin Ordin de Prefect s-a deplasat în teren pentru evaluarea pagubelor produse.