Nouă din zece persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie, au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, a anunțat Ministerul Sănătății.
Centrul Național pentru Controlul și Supravegherea Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a transmis Ministerului Sănătății rezultatele anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre pacienții depistați cu noua tulpină SARS-CoV-2:
Pacientul lucrează la o școală din București.
În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).
În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.
Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.
Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.
Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:
- Școala a fost închisă, iar în data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.
- Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.
„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Ministerul reamintește importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).
Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.
Cât de mortală este varianta engleză?
Experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, relatează dpa.
Nu este încă „absolut clar” că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.
„Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia”, a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.
Un membru al comitetului britanic de experţi SAGE, Mike Tildesley, a spus şi el că este prea devreme pentru a exista siguranţa că există o mortalitate crescută din cauza noii tulpini şi a declarat pentru BBC că a fost „surprins” de anunţul lui Johnson.
„Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru”, a spus el.
Rata deceselor a crescut puţin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi, a precizat Tildesley, dar a menţionat că informaţia se bazează pe „o cantitate relativ mică de informaţii”.
Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.
Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează dpa.
Unii au apărat însă decizia de a face publice indiciile că noua tulpină ar putea fi asociată cu un risc mai mare de deces.
Consilierul ştiinţific Peter Horby a declarat canalului că dacă informaţiile nu ar fi fost făcute publice, ar fi fost posibil ca guvernul să fie acuzat că „ascunde acest lucru”. Totuşi, informaţia trebuie să fie „pusă în context”, a adăugat el.
Deşi există semne că tulpina este într-adevăr ceva mai mortală, Horby a precizat că riscul de deces este „foarte, foarte mic” pentru cei mai mulţi oameni.