Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, faptul că a semnat contractul de finanțare pentru prima etapă a unui nou spital modular.
„Dragi constănțeni, am semnat contractul de finanțare pentru un nou spital modular (prima etapă a acestuia), ce va crește capacitatea de intervenție în lupta cu COVID-19 a Spitalului de Boli Infecțioase. Astfel, vom fi pregătiți să gestionăm așa cum trebuie criza sanitară pe care o traversăm.”, a scris edilul.
La final, spitalul modular va permite suplimentarea cu aproape 100 de locuri a capacității de spitalizare de zi a bolnavilor COVID-19 (inclusiv 10 paturi ATI, computer tomograf, RMN și radiologie) și va fi echipat astfel încât să asigure îngrijire și tratament adecvate cazurilor de infecție cu acest virus. De asemenea, unitatea va avea funcțiunea de spațiu de primiri urgențe și de izolare a pacienților cu suspiciunea sau confirmați COVID.
După ieșirea din actuala criză sanitară, spitalul modular va funcționa ca unitate de rezervă timp de 10 ani. Valoarea prezentului contract este de aproximativ 14,5 milioane de lei, urmând ca investiția totală în noul spital modular să se ridice la aproximativ 50 de milioane de lei.
„Este al treilea proiect sanitar de anvergură pe care îl pregătim la Constanța, după ce am anunțat proiectul de reabilitare a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (cu 25 de milioane de lei, contractul de finanțare fiind deja semnat) și proiectul de construire a noului Spital Municipal Policlinic, desfășurat după schema Subsol + Parter + 3 Etaje, ce va fi amplasat, de asemenea, pe Bd. Ferdinand nr. 100 (în acest caz, am încheiat contractul pentru realizarea proiectării și a întregii documentații necesare, astfel încât să depunem cererea de finanțare imediat ce se dă startul Planului Național de Redresare și Reziliență – PNRR).”, a mai spus primarul.
Cheltuiti banii aiurea. Spitalul modular va fi pentru cazuri usoare. In timpul valului 4 , in urgenta la judetean, stateau internati cu zilele cate 50-60 de pacienti in stare grava, dependenti de oxigen, care nu puteau fi trimisi la modular sau in alte locuri , tocmai pt ca nu erau paturi cu oxigen. E nevoie de spitale cu oxigen la fiecare pat,de sectii de ati. Cum se poate ca spitalele de pneumologie sa nu aiba oxigen la fiecare pat?