Senatorul independent Vergil Chițac spune că o parte din chiriașii campusului social Henri Coandă sunt folosiți de PSD ca masă electorală și subliniază că primarul Decebal Făgădău le-a acordat noi facilități, prin care „își securizează puținele voturi care i-au mai rămas”.
Vergil Chițac puncteaază că în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, primarul Decebal Făgădău a propus mai multe facilități pentru chiriașii din campusul social Henri Coandă, înființat de fostul său șef, Radu Mazăre.
Redăm, mai jos, întreaga sa declarație.
„La prima vedere, este o măsură socială, dar tare mi-e teamă că, de fapt, este o încercare disperată a primarului de a-și securiza puținele voturi pe care le mai are. PSD a pierdut la scor mare alegerile în municipiul Constanța, dar mai are câteva zone – foarte puține – pe care le mai controlează. Una dintre acestea este campusul social amintit, unde PSD a obținut cel mai mare număr de voturi.
Decebal Făgădău a propus unele măsuri importante pentru chiriași. S-a modificat, așadar, anexa unei hotărâri de consiliu din anul 2011, prin care se stabileau mai multe obligații pentru cei care încheie contracte de comodat sau de închiriere pentru o locuință din acest campus.
Una dintre obligații pentru chiriași era să nu aibă datorii la bugetul local. Acum se acceptă și persoane care au astfel de datorii, dacă „își iau angajamentul față de SPIT că vor achita datoriile cu care furnizează în compartimentul fiscal și fac dovada că au respectat angajamentul, vor presta muncă în folosul comunității, ori până la definitivarea procesului civil care are ca obiect contestație la executare, cu obligația ca la finalizarea plății/procesului să prezinte certificat fiscal din care să reiasă cu nu deține datorii la bugetul de stat”. Așadar, chiriașii pot avea acum datorii la buget. Ori le amână pe termen indefinit, ori prestează un fel de muncă în folosul comunității. Cel puțin pe hârtie, să vedem ce va fi în realitate.
O altă prevedere, care se aplica până acum pentru chiriași sau pentru comodatari, era să nu dețină autoturisme. Este, desigur, de înțeles. Primarul Decebal Făgădău a cerut, iar consilierii au votat, ca această prevedere să fie înlocuită cu sintagma „persoane care nu dețin autoturisme mai vechi de 10 ani”. Așadar, cei cărora constănțenii le plătesc inclusiv chiria, pentru că există astfel de cazuri, pot avea mașini construite în anul 2008, de exemplu, indiferent de marcă sau de valoare. Asta în condițiile în care primarul și viceprimarii fac exerciții de imagine și merg cu autobuzele pentru care plătim rate, cu toții, mulți ani de acum înainte. Așa se explică și de ce primăria a amenajat zeci de locuri de parcare în campusul social, în condițiile în care orașul suferă de o lipsă acută a acestora.
De asemenea, până acum, cei de aici erau obligați să aducă o adeverință de la medicul de familie prin care acesta să ateste că sunt apți să locuiască în colectivitate. Lucrurile s-au schimbat și acum nu mai trebuie să aducă decât o adeverință prin care dovedește că este înscris la medicul de familie.
Dincolo de toate aceste măsuri cerute de primar, se remarcă faptul că Primăria Constanța nu face altceva decât să „ghetoizeze” această populație. Nu aceasta este soluția. Autoritatea locală ar trebui să găsească soluții pentru integrarea lor și mai ales a copiilor, care nu au nicio vină că s-au născut în familii cu o putere financiară mai scăzută sau într-un oraș condus de PSD de aproape 20 de ani.
Din păcate, acești oameni sunt în continuare folosiți ca masă electorală. Conform legii, în compensația ajutoarelor sociale primite, ar trebui să execute muncă în folosul comunității. Din motive electorale, nu sunt deloc deranjați. I-ați văzut în oraș strângând gunoaie? O singură dată, când primarul a stat la poză cu ei? I-ați văzut măturând străzi sau făcând orice altceva? Nu, pentru că nu o fac. Îi atrag atenția domnului primar că votatul cu PSD nu se califică drept „muncă în folosul comunității”.
Primăria, atunci când ia astfel de măsuri, ar trebui să mai facă un lucru: să îi întrebe pe locuitorii de lângă Henri Coandă ce părere au, cum ar trebui acționat în zonă. Au modificat aceste reguli pentru că așa au cerut locuitorii din Henri Coandă, spune primarul Decebal Făgădău. Și cei de lângă sunt constănțeni, și ei au drepturi, și ei trebuie întrebați ce cred despre cartierul lor. Din păcate, pentru actuala administrație, părerea lor nu contează. Ei nu există.”