Vergil Chițac: „Demarăm un proces istoric de modernizare a sistemului de încălzire centralizată”

Lucrările din prima etapă a proiectului vor urmări traseul albastru din imagine

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat, vineri, pe pagina sa de socializare, că demarează „un proces istoric de modernizare a sistemului de încălzire centralizată.”

„Astăzi am semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 43,2 km de conductă termică primară, echivalentul a 21,6 km de traseu. După cum o repet de mai mulți ani, Constanța a ajuns la limită. Țevile de sub oraș au fost date în exploatare acum aproape de jumătate de secol, iar ele pur și simplu nu mai fac față. Din păcate, acest lucru se simte în fiecare iarnă în cartierele orașului nostru.În etapa 1 reabilităm tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu) și breteaua de legătură între cele două magistrale. Totodată, ne ocupăm de reabilitarea de vane, de cămine și de înlocuirea ansamblelor de contorizare a agentului termic primar de la intrarea în punctele termice.”, a explicat primarul.

Acesta le-a transmis constănțenilor că știe că este greu și că pentru mulți limita suportabilității a fost întrecută de mult timp, dar că „trebuie să luăm taurul de coarne și să facem ceva”.

Primarul a afirmat că a reușit în numai 1 an ceea ce predecesorii nu au făcut în 30, deși problema este una deosebit de gravă și presupune intervenție urgentă de cel puțin două decenii, și a explicat ce a făcut:

„1. Am înființat o companie nouă de termoficare în locul defunctei RADET, care nu a putut fi salvată de la faliment. Termoficare Constanța este o companie care nu are datorii și nici litigii cu CET Constanța.

2. Am efectuat un studiu de fezabilitate care a evidențiat necesitatea înlocuirii rețelei de transport a agentului termic primar (apa supraîncălzită), o rețea cu lungimea de 130 km tur-retur. Sistemul nu poate fi salvat decât dacă se înlocuiește integral: rețeaua de transport, rețeaua de distribuție și sistemul de producție (ceea ce înseamnă că va trebui sa avem un CET nou).

3. Am scris un proiect european pentru înlocuirea sistemului de transport, pe care l-am fazat în 3 etape. Am aplicat cu acest proiect la POIM 2014-2020 +3, pentru a primi finanțare din bani europeni nerambursabili.

4. În vreme ce proiectul a fost în evaluare la Ministerul Fondurilor Europene, am organizat licitația pentru proiectarea și execuția acestei lucrări, iar în prima parte a acestei luni vom anunța câștigătorul.”

Primarul a spus că, dacă lucrurile merg normal, cel târziu în aprilie-mai vor începe efectiv lucrările pe care Constanța le așteaptă de zeci de ani. Vorbim de o investiție de 97,1 milioane lei + TVA, dintre care 95,2 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Beneficiile proiectului pentru oraș sunt uriașe: vor dispărea problemele cu încălzirea, se vor limita pierderile din rețea și vor scădea facturile, se va diminua efectul gazelor de seră și, dincolo de toate aceste lucruri, „vom dormi mult mai liniștiți noaptea.”

„Prieteni, am ales un drum consistent de a guverna si asta înseamnă că trebuie să recuperăm timpul pierdut. V-am spus că orașul se va transforma într-un șantier și așa va fi. Știu că acest lucru vine la pachet cu disconfort și nervi mulți. Mai cunosc și faptul că așteptările sunt mari și că, după atâta timp în care orașul a fost neglijat total în detrimentul afacerilor obscure, există tendința de a aștepta minuni peste noapte. Din păcate, nu le putem produce. Dar, priviți: modernizăm sistemul de încălzire, renovăm școlile, construim un spital de la zero, reabilităm bulevardele, înlocuim sistemul de iluminat, facem parcuri, cumpărăm autobuze electrice și stații noi, schimbăm fața centrului istoric, oprim abuzurile și interesele celor care construiesc prin PUZ-uri și așa mai departe. Cu ajutorul Guvernului, reabilităm Cazinoul și construim un complex sportiv și un stadion ultramoderne. Lucrurile se schimbă. După zeci de ani în care nu s-a făcut nimic, noi lucrăm efectiv la viitorul Constanței. Aveți răbdare, aveți încredere și vă asigur că rezultatele vor fi pe placul dumneavoastră. Este un proces care necesită timp, dar nu avem altă cale.”, a conchis primarul.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

3 comentarii la “Vergil Chițac: „Demarăm un proces istoric de modernizare a sistemului de încălzire centralizată”

  1. De apreciat,daca dupa atatia ani reusiti sa rezolvati aceasta problema!Se simte o schimbate de mentalitate vis a vis de nevoie noastre! Incep sa-mi schimb parerea negativa de pana acum!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incidența în Constanța a trecut de 1 caz la mia de locuitori. Ce măsuri a impus Comitetul Local pentru Situații de Urgență

vin ian. 7 , 2022
În urma măsurilor instituite la nivel național pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța și a stabilit măsurile ce se impun a fi respectate în perioada următoare. Se constată încadrarea municipiului Constanța în limitele de incidență cumulată […]
constanta de sus

V-ar putea interesa și: