Vergil Chițac a fost vorbit în emisiunea „Realitatea locală”, la Dobrogea TV, despre intenția de a candida la Primăria Constanța.
Senatorul independent a precizat condițiile în care va candida.
„Dacă voi constata, prin sondajele sociologice, care sunt instrumente științifice și trebuie să credem în ele, că există un suport cetățenesc în sensul candidaturii mele la primăria orașului Constanța, cu siguranță voi candida. Eu am un sondaj de opinie, făcut între 15 și 18 octombrie. El arată foarte bine. O să mai comand și în perioada următoare un nou sondaj. Dacă acesta va veni să confirme sau va releva că există o dorință ca eu să candidez, voi lua notă despre lucrul acesta, voi fi responsabil și voi candida”, a spus Vergil Chițac.
În acest sondaj, spune el, PNL avea 35%, PSD avea cam 21 %, iar USR scăzuse foarte mult, chiar în municipiul Constanța. Vergil Chițac ar fi în primii doi, conform acestui sondaj.
În urma analizei făcute, spune că ar candida ca independent, dar nu exclude nici o „variantă partinică”.
„Eu merg pe o candidatură independentă, însă nu exclud nici o varianta partinică, să spune așa. Lumea este adepta ideii că este greu să candidezi și să ai succes la primărie dacă nu ești înrolat politic. Eu nu exclud varianta ca un candidat independent să câștige, pentru că alegerile la primărie sunt mai personalizate, ca și alegerile prezidențiale. Dacă există un candidat independent – vorbim la modul general – cu carismă, cu un program, cu un CV consistent – toate acestea îi vor da un profil de așa natură încât să poată fi votat de cetățeni. Idee că fără partid e greu este, din punctul meu de vedere, manipulatorie. Dumneavoastră credeți că, dacă mâine ar candida independenți domnul Boc, la Cluj-Napoca, și domnul Bolojan, la Oradea, nu vor câștiga alegerile? Sau credeți că ei sunt votați pentru că sunt membri PNL? Întrebarea este retorică”, a spus Chițac.
L-am întrebat și de ce nu a rămas în Consiliul Local și a preferat postul de senator.
„Ce ar fi trebuit să fac? Să rămân în Consiliul Local să mă bat cu cei de la PSD din postura de consilier local. Ar fi rezolvat mult mai multe lucruri prezența mea aici decât prezența mea în parlament vizavi de destinele orașului? În condițiile în care consiliul local a funcționat așa cum știți foarte bine cum a funcționat? Aveam un singur vot. De pe palierul acesta de parlamentar, o persoană publică cu mult mai mare notorietate și cu influență, în zona civică a Asociației Constanța Altfel, eu cred că am făcut mult mai mult decât puteam să fac acolo. Gândiți-vă numai câte probleme a sesizat, și unele le-a rezolvat, Asociația Civică Constanța Altfel, pe care o conduc, față de consilierii locali de care vorbiți.”
Vergil Chițac
Iată alte declarații pe care le-a făcut senatorul în emisiune:
„Am avut o discuție de principiu pe 23 decembrie, cu domnul Stelian Ion, dacă ar fi bine să se facă o negociere, în sensul desemnării unui candidat unic.”
„Eu am relații bune cu colegii PNL din București, dar cu filiala PNL Constanța, din care am plecat din motive bine știute, nu am mai avut nicio relație.”
„În perioada 2004 – 2017, în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nerambursabile (indicatorul este cantitatea de bani pe cap de locuitor), Constanța este pe locul 34 din 42 de mari municipii, incluzând Bucureștiul.”
„În Constanța, în afară de un turism estival, de instituțiile statului, care funcționează așa cum funcționează, adică prost, și ceea ce se întâmplă în port, dar nu e meritul primăriei, aproape că nu funcționează nimic.”
„La finele anului 2018, guvernul de atunci, recte domnul ministru de finanțe, Teodorovici, pentru a se încadra în deficitul bugetului consolidat, a luat de la Constanța aproape 200 de milioane de lei, bani pe care administrația îi considera excedent și cred că voia să-i aducă mai așa, înspre alegeri? Păi cu 200 de milione de lei se restaura Cazinoul (nu se repara, se restaura) și se mai făceau trei.”
„Politic, majoritatea voturilor îmi vin de la PNL-iști, 30%, PMP – 25%, USR – 15%, Pro România – 22-23%, foarte puțin de la PSD, numai 7%. E și normal. Cred că după Revoluție eu am fost cel mai important adversar al PSD-ului, cel puțin așa cum arată rezultatele.”
„Pe grupe de vârstă, categoria mea de votanți este destul de omogen distribuită, între juniori, tineri, maturi, seniori. Pe categorii de studii, marea majoritate îmi vin de la oamenii care au studii liceale, universitare și postliceale.”
„Cred că acești 4 ani de zile au fost destui ca oamenii să aibă o părere despre mine.”
„Cred că a fost o caracteristică distinctă a mea ca militar să nu apelez la ordine. Mi-a plăcut întotdeauna să discut și să găsesc soluția cea mai bună.”
„Gabriel Comănescu i-a susținut mai mult pe constănțeni, plătindu-le salariile, decât pe mine”.
„Există această percepție, a existat și în 2016, că eu de fapt am candidat numai ca să-mi asigur locul de parlamentar, care este unul călduț, comparativ cu primăria, trebuie să fiu onest. Însă e nevoie mai multă de mine la primărie, în momentul de față, decât în parlament. În fond, e nevoie de forțe noi. Constanța este un oraș care s-a stricat și trebuie reparat.”
Vă recomandăm și:
VIDEO Ovidiu Cupșa despre intenția de a candida la Primăria Constanța, PNL, Radu Mazăre și Caritas
Constanta e un oras stricat rau. 200 milioane lei Cazinoul. Cati metri patrati are? Cat va reveni pe metru patrat de renovare ??? Cat pe an in cati ani castiga orasul ?? Stiu si astept cu drag enoriasii care imi vor spune ca e inestimabil. Ei bine – welcome in 2020 – unde nimic nu e inestimabil.
Amirale, v-au votat niste zeci de mii de oameni la alegerile din 2016. I-ati anuntat ca veti candida, acum, in 2020. Ar fi mare pacat sa-i dezamagiti pe cei are inca mai cred in Dumneavoastra.