Ieri a fost Ziua Internațională a Presei. Multe persoane publice și multe instituții au ținut să marcheze prilejul cu scurte declarații. Au făcut asta atât NATO, de pildă, cât și politicieni români. Sunt gesturi care subliniază importanța presei.
S-a remarcat, prin tăcere, primarul Constanței, Vergil Chițac. Colegii săi de partid, Bogdan Huțucă, Mihai Lupu, au avut mesaje frumoase. Chițac a tăcut. El, primarul care nu a pierdut ocazia să felicite pe cei de la ABBA, n-a scos niciun cuvânt.
Asta ne aduce aminte că Asociația Constanța Altfel, pe care o conducea, a declarat că îi va da pe jurnaliști (sau pe unii, nu-mi aduc aminte) afară din oraș! I-am spus personal, în direct, despre acest mesaj al asociației. Nu și l-a asumat direct, dar nici nu a fost șters.
Primarului nu-i place presa. Vă pot spune că refuză aparițiile în emisiuni televizate unde știe că poate primi întrebări care îl deranjează.
Primarul Chițac a fost criticat, pe bună dreptate, de la preluarea mandatului, pentru că nu a făcut ce a promis. Recent, coincidență sau nu, o instituție subordonată primăriei a încheiat mai multe contracte de promovare cu mai multe entități media. Am cerut detalii, ni s-a răspuns vag și politicianist. Am întrebat oficial și Primăria Constanța. Nu am primit decât un răspuns off the record pe care, desigur, nu îl putem face public (și nici acesta de la primar).
Adăugați la acest lucru următoarele fapte:
- primarul a organizat, de la preluarea mandatului, deci în aproape un an și jumătate, o singură conferință de presă
- și aceasta a fost online, cu număr limitat de întrebări
- ședințele de consiliu local le convoacă online (foștii primari organizau conferințe de presă la finalul fiecărei ședințe)
- faptul că primarul refuză să răspundă la solicitările depuse în baza Legii accesului la informații de interes public, încălcând-o (eu personal am cereri depuse de aproape șase luni la care nu am primit niciun răspuns).
- atacuri la diferiți ziariști ale primarului însuși.
Veți vedea că avem un primar care urăște presa.
Același primar nu a pierdut însă ocazia să elogieze… formația ABBA. Anul trecut, Vergil Chițac, primar al Constanței, ne anunța că pierdusem din vedere un eveniment epocal: revenirea trupei ABBA.
Dragi prieteni, preocupați cu încrâncenarea cotidiană, am trecut cu vederea unul dintre cele mai grandioase evenimente din istoria culturii populare a lumii. Trupa ABBA a revenit după 40 ani și, miraculos sau nu, a reușit să ne redea speranța că, în cele din urmă, totul va fi bine. Trebuie doar să avem încredere.
Vergil Chițac, postare pe Facebook
Iată cu ce alte mesaje a postat primarul care a omis că există o zi dedicată presei.
Athletic Neptun Constanța a reușit să își adjudece a doua Cupă consecutivă în finala cu Laguna Blue Sharks, scor 16-10.
Echipa feminină de baschet 3×3 Phoenix Constanța a obținut un foarte frumos loc 3 în ediția din acest an a Cupei României, după ce a învins în finala mică clubul Agronomia București cu 16-13.
Echipa națională de tenis de masă a României la categoria de vârstă sub 19 ani a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial de juniori din Portugalia.
Asociația pentru Promovarea Schimburilor Economice și Culturale cu Taiwan ”ROTA” a donat Primăriei Constanța zece scutere electrice medicale, ce vor fi date în folosință persoanelor cu dizabilități locomotorii sau cu mobilitate redusă. Ne dorim ca acesta să fie un prim pas și ca tot mai multe persoane care suferă de astfel de afecțiuni să poată beneficia de asemenea dispozitive care le ușurează considerabil mobilitatea.
Astăzi este ziua Serviciului de Protecție și Pază, un garant indispensabil al securității naționale. Transmit gândurile mele bune tuturor ofițerilor și subofițerilor care își dedică viața țării noastre și intereselor acesteia. Vă salut pe toți și vă urez La Mulți Ani!
Iată, spre comparație, ce a spus Mihai Lupu, președintele CJC, ieri, într-o conferință de presă.
Mulțumesc dumneavoastră, presei, pentru că de multe ori semnalați anumite lucruri. Pe unii îi deranjează, pe mine mă face să mă corectez, pentru că sunt multe lucruri care trebuie corectate și cu ajutorul dv. luăm la cunoștință anumite lucruri care nu sunt în ordine. Nu ar trebuie seă nu supere, ar trebui să ne ajute.
A avut și un mesaj oficial:
Libertatea de exprimare și independența presei sunt pilonii de referință ai unei societăți democratice. Din păcate, în acest moment, aceste două principii sunt grav încălcate în Rusia, iar totalitarismul încearcă prin cenzură și trusturi de presă obediente să aducă în fața opiniei publice un adevăr total distorsionat și fals, față de evenimentele care se petrec în Ucraina. Acum, în aceste momente dificile, avem nevoie de informații verificate, coerente, care să exprime exact realitatea evenimentelor. Libertatea nu este doar ceea ce simțim, fiecare dintre noi în suflet, ci este ceea ce alegem să facem în fiecare zi, inclusiv sub presiunea limitărilor personale sau a celor impuse de cei care cred că dețin puterea absolută. Cu prilejul Zilei Mondiale a Libertății Presei, vă doresc să aveți întotdeauna curaj și inspirație și să aveți permanent libertatea de a spune şi a scrie ce gândiți. Vă urez sănătate, succese şi evenimente cât mai frumoase! La mulți ani!
Iată și mesajul președintelui PNL, Bogdan Huțucă:
Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, le urez la mulți ani și cât mai multă inspirație tuturor jurnaliștilor din #România. O democrație nu poate exista decât dacă există o o presă liberă. Societatea românească are nevoie de jurnaliști curajoși și onești care pun interesul public deasupra oricăror alte interese. Rolul presei este fundamental în construirea unei Românii democratice, libere și prospere. Părinții Fondatori ai democrației americane au înțeles că republica nu poate exista decât dacă oamenii vor avea de partea lor o presă liberă care să critice și să atenționeze asupra derapajelor politicienilor. De aceea, în chiar primul amendament la Constituția americană se vorbește despre libertatea de expresie și libertatea presei. Articolul 30 din Constituția României stabilește de asemenea dreptul la liberă exprimare și libertatea presei. Unii politicieni sunt deranjați de ceea ce spun sau scriu unii jurnaliști. Personal, prefer să trăiesc într-o democrație în care presa are libertatea de a ne critica inclusiv pe nedrept, decât într-o dictatură în care presa liberă nu există. La mulți, dragi jurnaliști!
V-ar putea interesa și:
Chiar credeati ca-l doare pe chitac de platitorii de taxe? Numa’ cat isi bate joc de noi cu santierele de pe strazi, si nu ma refer de ex la Lapusneanu ci la gropile-santier de pe A Vlaicu, Dacia, Tomis III unde stau utilajele cu lunile, le astupa iar le fac dupa care mai lasa masinile sa „taseze” locul, iar sapa….aici pute a prostie sau sifonare de fonduri
este vorba de o „dragoste” la prima vedere, intre presa si premar, se iubesc reciproc, cat de curand isi vor lasa semne!!!!!