Spitalul de Boli Infecţioase a fost închis în octombrie 2021, după ce o un incendiu a omorât șapte oameni și a distrus Secţia ATI.
Primarul Chițac a anunțat inițial că spitalul va fi deschis până pe 15 decembrie 2021. A ratat termenul.
Pe 11 ianuarie 2022, odată cu vizita ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Constanţa, primarul anunţa că unitatea medicală se va redeschide pe 28 februarie, în scenariul optimist. Astăzi este 28 februarie. Spitalul este închis.
Era de așteptat. Încă de atunci, primarul spunea un lucru, directorul spitalului, altul. De pildă, în ceea ce privește cerințele ISU, cei doi au avansat date diferite despre numărul necesar de hidranți.
Reprezentanții Primăriei Constanța au explicat de ce lucrurile merg prost.
„Sunt materiale necesare constructiei instalatiei electrice care sunt greu de gasit. Abia ieri au finalizat achizitia. In plus au fost si cerinte suplimentare de la DSP.”, au precizat aceștia.
Primarul a recunoscut că primul termen anunţat pentru redeschiderea parţială, 15 decembrie 2021, a fost nerealist şi a înaintat un nou termen pentru redeschiderea unei zone cu 50 de paturi.
„A fost nivelul meu de ambiţie data de 15 decembrie. Din păcate, îmi asum acest lucru, nu a putut fi respectat acest termen din motive obiective. 28 februarie este o prognoză optimistă”, a spus Vergil Chiţac, pe 11 ianuarie.
„De mâine, dacă prezumăm că s-ar schimba numai instalația electrică, spitalul ar fi perfect funcțional”, a mai spus primarul.
Pe 1 februarie, unul din consilerii primarului V. Chițac, Doru Iordache, spunea:
„Ne abținem să mai dăm un termen. Încercăm să terminăm totul până la 1 martie, dar este vorba și despre viteza cu care se mișcă arhitecții.”, a spus el.
Chițac a răbufnit la adrea unui ziariste care i-a cerut detalii despre proiect:
„Adică dumneavoastră mă certați pe mine sau pe proiectant? Deci nu vă înțeleg… Dumneavoastră nu înțelegeți că există un proiectant? Eu pot să fiu profesor de limba română, ce vreți să răspund eu?”, a spus primarul, părăsind apoi conferința de presă.
Ministrul Sănătăţii a insistat (în cadrul acelei vizite) pe tema menţinerii echipei de medici specialişti de la acest spital.
„Am înţeles un lucru care este mai important decât momentul acesta al pandemiei: trebuie să ştim să ne păstrăm specialiştii în sănătate. O echipă competentă, rodată să lucreze împreună, este în pericol, în momentul de faţă, să se dezintegreze. Acest lucru a fost subliniat de reprezentanţii sindicatelor”, a adaugat Alexandru Rafila. Ministrul a explicat faptul că dispersarea personalului medical din acest spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze, arată ministrul, să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecţioasă este dincolo de pandemia COVID-19.
La 1 octombrie 2021, un incendiu izbucnit în Secţia ATI a Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a curmat vieţile a şapte femei internate cu COVID-19. Primăria Constanţa, deţinătoarea unităţii medicale, transmite că spitalul nu avea aviz emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici Autorizaţie de Securitate la Incendiu. În consecinţă activitatea lui a fost oprită până când clădirea va respecta regulile impuse de legislaţia cu privire la protecţia împotriva incendiilor.