În campania electorală, Asociația Constanța Altfel l-a numit de zeci de ori „Bulă”. Acum, fostul președinte al asociației, Vergil Chițac, ajuns primar și din cauza acelor invective, îi continuă proiectele, fără să-i mulțumească, fără nici măcar să-l menționeze. Asta în ciuda faptului că, în prezent, alianța PNL cu PSD funcționează ca unsă.
„Am plăcerea să vă anunț că licitația pentru execuția lucrărilor la noul incubator de afaceri pe care îl pregătim la Casa Embiricos s-a încheiat cu succes, iar contractul este în curs de semnare. Rezultatul este unul îmbucurător, cu atât mai mult cu cât aceasta este a treia tentativă a Primăriei Constanța de a atribui aceste lucrări, la primele două proceduri de licitație nefiind depusă nicio ofertă.Vă reamintesc că proiectul, care are o valoare de 12,5 milioane de lei fără TVA și este finanțat prin fonduri europene, vizează consolidarea și reabilitarea fostului Palat al Navigației – Casa Embiricos, care se află într-o avansată stare de degradare. Clădirea urmează să se transforme în incubator de afaceri, ținta noastră finală fiind aceea de a deveni primul hub regional destinat industriilor creative pentru antreprenorii din sud-estul României.Vă mulțumesc.”, a scris azi primarul Chițac pe Facebook, locul unde face administrație (de la începutul mandatului a organizat o singură conferință de presă, și aceea online).
Proiectul a fost inițial de fostul primar, Decebal Făgădău, PSD, în 2018. Consilierii locali municipali au votat atunci, în unanimitate, în cadrul şedinţei de îndată convocată de primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, documentaţia aferentă proiectului “Incubator de Afaceri” Constanţa.
„Am convocat o ședinta de îndată a Consiliului Local Muncipal, pentru a le propune un număr de 3 proiecte ce vizează un singur obiectiv de investiţii. După cum ştiţi, municipalitatea are în patrimoniu o clădire emblematică, o clădire istorică, o clădire care din păcate este în suferinţă. Ca multe alte imobile din zona peninsulară, imobilul pe care noi îl avem de pe strada Nicolae Titulescu numărul 13, fosta Casă a Navigaţiei, nu arată tocmai bine. De-a lungul acestui an şi jumătate am căutat soluţii pentru a atrage fonduri europene, pentru a consolida şi restaura acest imobil. Avem parteneriate de susţinere din partea asociațiilor patronale, din partea muzeelor, din partea operatorilor economici din zona peninsulară şi îmi doresc ca acest proiect să fie depus luni până la ora 12.00, termenul limită. De asemenea, îmi doresc ca acest proiect să fie aprobat şi abia aştept să ne apucăm de lucru, pentru că, prin acest proiect, rezolvăm trei probleme: restaurăm un imobil extrem de frumos, astfel cred că împreună putem să ne arătăm respectul pentru moştenirea pe care oraşul nostru o are; construim o echipă de proiect care pune la masă toată lumea din administraţie şi lumea de afaceri pentru a gestiona un asemenea proiect cu care, să recunoaştem, Constanţa nu prea este obişnuită. Incubatoarele de afaceri au fost în general iniţiative private şi nu întotdeauna au fost de succes; construim pentru viitor o categorie de operatori economici specializaţi în turism. Studiul pe care l-am elaborat pentru a identifica sectoarele în care municipalitatea poate pune la dispoziţie mediului de afaceri zone de incubare a venit şi ne-a spus: turismul, zona de IT, zone de inovare plus alte două trei domenii mai puţin relevante dar care probabil vor deveni şi ele relevante. Am încercat să atragem alături de noi şi mediul universitar şi mediul economic și cred că avem un proiect foarte bun. De asemenea, mi-aş dori ca viitorii antreprenori care vor veni să incubeze în acest centru să ducă mai departe vocaţia de turism a municipiului Constanţa. Cred că oraşul nostru este pregătit să devină o atracţie în sine, nu una sezonieră, ci tot timpul anului. Constanţa este frumoasă oricând, în Constanţa ai mereu lucruri de descoperit şi nu cred că sunt foarte multe oraşe în România care se pot lăuda cu o moştenire atât de semnificativă. Trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă, să ne arătăm respectul faţă de această moştenire, să învăţăm istoria oraşului nostru şi să o transmitem mai departe”, a declarat primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.
În februarie 2016, Primăria Constanţa a emis certificat de urbanism pentru reabilitare, modernizarea şi dotarea imobilului, care a fost şi Casa Societăţii Civile, prin anii 1940 aparţinând Creditului Financiar Urban Iaşi. Astfel, acesta ar putea fi reparat cu fonduri europene în exerciţiul financiar 2014 – 2020, iar potrivit documentului lucrările de reabilitare ar putea fi finalizate până la 25 februarie 2018. În acest sens, la sfârşitul anului 2015, s-a retras dreptul de administrare Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public şi Privat asupra clădirii, care nu putea finanţa consolidarea sa. Ea aparţine domeniului privat al municipiului Constanţa şi a fost preluată de Municipalitate, pentru a se încerca repararea sa prin Programul Operaţional Regional, prin care se pot reabilita clădirile publice din punct de vedere al eficienţei energetice.
Imobilul a fost expertizat în 2008 şi din cauza uzurii sale accentuate, a fost încadrat în clasa de risc seismic Rs1. Astfel, familiilor care îşi aveau domiciliul aici li s-au încheiat contractele de închiriere, dar trei dintre ele au refuzat să plece până nu li s-au repartizat alte spaţii locative pe placul lor.
Piatra de temelie, în 1922
Piatra de temelie a clădirii în stil art nouveau, cunoscută drept Casa Embiricos, a fost pusă în 1922, potrivit regretatei Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa. Clădirea monumentală cu şase nivele a fost construită de această familie grecească, care deţine prima companie care a organizat curse transatlantice Constanţa – New York. Edificiul de pe colţ prezintă două bovindouri, către străzile N. Titulescu şi Canzacuzino, iar ferestrele tripartite de la primul nivel sunt surmontate de câte o cornişă puternic profilată, la baza căreia se desfăşoară o bogată decoraţie cu frunze de acant, ghirlandă cu fructe şi alte elemente florale. Imobilul are multe elemente decorative de invidiat, dar deocamdată nu a fost declarat monument istoric, deşi s-ar putea face acest lucru, potrivit arh.urb. Laura Tudosie din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură.