Vergil Chițac, senator independent, atacă dur legea amnistiei fiscale promovată de liberalul Bogdan Huțucă.
Detalii despre lege, AICI.
Chițac, fost președinte al Organizației Municipale PNL Constanța, spunea că această lege i-a închis dosarul unei evaziuni de 77,5 milioane lei (16,5 milioane euro) făcută de PSD-istul Robert Negoiţă la vânzarea celor 1250 apartamente construite în Bucureşti.
Textul integral îl puteți citi mai jos.
„Incursiunea mea în PNL a fost scurtă și furtunoasă. Nu am menajat pe nimeni, nici măcar pe mine. Multe atitudini la adresa unor fapte care s-au petrecut sau a unor oameni cu care m-am intersectat le-ați citit pe această pagină sau le-ați auzit în intervențiile mele publice și, așa cum am promis, nu voi reveni. Mult mai multe însă le-am uitat, întrucât creierul când se relaxează șterge lucrurile urâte.
Așa cum lesne se poate dovedi, dl. Bogdan Huțucă nu a fost un punct pe radarul meu, chiar dacă prin prezența sa la prezidiu a legitimat hoția produsă anul trecut în 31 martie la alegerile de la municipiu. L-am considerat genul de tehnocrat din politică mai puțin periculos decât politicianul fără profesie; un politician care s-a remarcat prin “tăceri inteligente”(sic!), așa cam ca aghiazma, adică nu a făcut nici rău nici bine.
În atari condiții, am fost foarte surprins acum câteva zile auzindu-l pe deputatul liberal că-și arogă paternitatea unui act legislativ care instituie nici mai mult nici mai puțin, amnistia fiscală pentru rechinii imobiliari „pe persoana fizică”, amnistie concretizată în recenta lege 29/2018, promulgată pe 15 ianuarie.
Cel mai bine a explicat această “anti-lege” dl. Gelu Diaconu, fost șef al ANAF:
“… legea amintită anulează impozitul pe venit, contribuțiile sociale și accesoriile aferente calculate de fisc pana la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe în cele mai luxoase zone ale țării: București, marile orașe, Mamaia, Năvodari, etc.
Acești șmecheri pentru a evita plata taxelor către stat “au construit pe persoană fizică” plătind impozite neglijabile în același cuantum prevăzut în Codul Fiscal pentru amărâții care au tranzacții ocazionale (vânzări case, apartamente, terenuri). Diferența de taxare între persoanele juridice (constructorii cinstiți) și acești șmecheri/persoane fizice este uriașă. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzactiei, la 1% (sau2-3% pentru alte praguri valorice)! „
Printe alţii, această lege i-a închis dosarul unei evaziuni de 77,5 milioane ron (16,5 milioane euro) făcută de PSD-istul Robert Negoiţă la vânzarea celor 1250 apartamente construite în Bucureşti. Cu siguranţă sunt şi foarte mulţi alţii de pe meleaguri tomitane pe care eu nu-i ştiu. Adică după ce că ne-au sluțit orașul și ne-au otrăvit viețile construind pe spații verzi, pe plajă, unde au vrut și cum au vrut, fără să respecte nici un indicator urbanistic, grație legii domnului Huțucă, nici măcar taxele ca în orice activitate comercială nu și le plătesc.
Pentru a întregi tabloul, aduc aminte faptul că, același domn Huțucă, pe vremea când era director în Ministerul de Finanțe, stabilea criterii de performanță inspectorilor ANAF, norme de lucru pe recuperarea a 16% din venit si 5,5% la CASS de la dezvoltatorii imobiliari – persoane fizice, sub lozinca: „acolo sunt banii negri din societate”. În acest context al certitudinilor gri și al incertitudinilor albe-negre, ca prin minune conștiința și profesionalismul domnului Bogdan Hutucă a suferit un scurt circuit, o resetare a neuronilor și ca într-un film SF, și-a schimbat la 180 de grade viziunea fiscală. Dacă nici asta nu este o lege cu dedicație, atunci ce să fie domnule Huțucă altceva decât un fel de manea fiscală „fără număr, fără număr” compusă cu inspirație doar după ce ați devenit parlamentar? Poate povara recunoștinței! Și încă ceva! Puteți să ne spuneți cine v-a convins s-o promovați?
În perioada 23-27 ianuarie mai marii lumii și-au dat întâlnire în Elveția la Davos cu prilejul Forumului Economic Mondial ce se desfășoară anual. Se discută teme precum: extinderea populismului, situația femeii în lume, cyber-defence, războiul comercial SUA – China, etc. Participă 70 de șefi de stat sau de guvern, sunt reprezentate 110 țări (din Africa lipsește numai Congo), sefii a 3000 de mari companii. SUA are 800 de reprezentanți, Germania câteva sute, Rusia câteva zeci, până și Ucraina o țară cu mari probleme are 3 reprezentanți și, mai mult decât atât, și-a deschis “Casa Ucrainei de la Davos” pe perioada evenimentului. E o ocazie unică pentru întâlniri bilaterale, lobby, expunere. România nu are nici un reprezentant! De ce? Pentru că nu contăm! Suntem irelevanți! Din păcate!”
Vă recomandăm și: