Vergil Chițac vrea un CET nou, de 749 milioane lei, pentru 33.000 de abonați, după ce a susținut că un nou CET nu este soluția

Primul care a promis un nou CET este Radu Mazăre, în guvernarea USL

Primarul Constanței, Vergil Chițac, îi convoacă marți pe consilierii locali într-o ședință de îndată. Primarul le cere să aprobe modificarea și completarea HCL nr. 357/2022 privind aprobarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța” şi a cheltuielilor legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Pe scurt, este vorba despre banii pentru noul CET. Un CET pe care primarul nu și-l dorea înainte de alegeri, dar pe care îl trâmbițase Radu Mazăre și pe care îl imagine Decebal Făgădău.

Un CET scump.

Investiția totală, potrivit noilor modificări, este colosală: 742.921.672 de lei. Să nu credeți că toți banii vin din fonduri europene. Numai 520.025.710 lei. Restul de 222.895.962 milioane lei reprezintă cheltuieli neeligibile și trebuie suportate de către Primăria Constanța, deci de constănțeni și de firmele din oraș, prin taxele și impozitele plătite, sau prin alocații de la bugetul de stat, credite bancare sau contractate de stat, alte surse legal constituite.

Sistemul centralizat de încălzire din Constanța, carea avea aproape 90.000 de abonați în 2005, a rămas acum cu aproape o treime. Liviu Popa a declarat că la 1 septembrie 2022, sistemul centralizat are 1.134 de asociații de proprietari, cu un număr de 33.495 de apartamente. 85.731 de apartamente branșate. Detalii AICI.

Raportat la numărul de abonați, investiția în CET înseamnă circa 22.180 de lei per abonat.

Primarul Chițac se contrazice pe el însuși

Primarul Constanței a preluat proiectului fostului primar PSD, Decebal Făgădău, de înlocuire a conductelor, proiect pe care îl critic înainte de a ajunge primar.

În campania electorală, Vergil Chițac publicase pe site-ul său un articol, cu date de la specialiști, pe propriul site, în care explica faptul că pentru municipiul Constanța nu un CET nou este soluția. Acum l-a șters (îl găsiți însă pe site-ul nostru, AICI).

În 2016, dar și în 2020, acesta prezenta, chiar pe site-ul său, soluțiile specialiștilor în domeniu, pe care le lăuda. Acestea nu prevedeau însă un nou CET și nici schimbarea conductelor, ci realizarea de centrale de cartier, mult mai ieftine și eficiente. Iată una din cele două propuneri popularizate de candidatul Chițac.

„Solutia schimbarii traselor de tubulaturi impreuna cu modernizarea CET ului este costisitoare si produce mult deranj in oras. Asadar, ar fi bine daca s-ar renunta la retelele de conducte prin care circula agentul termic. In felul acesta s-ar elimina energia necesara pentru pomparea agentului termic si lucrarile necesare in cazul aparitiei spargerilor sau deteriorarii izolatiei termice.In esenta lucrurile sunt foarte simple: fiecare bloc sau grupare de blocuri, depinzand de numarul de apartamente sau asezarea lor, va beneficia de cate o microcentrala alimentata cu apa si gaz si dotata cu un cazan pentru incalzirea apei si un sistem de pompare. Cazanul poate fi dublat pentru ca in caz de defectiune sa nu ramana nealimentate cu caldura pe timp de iarna apartamentele in care locuiesc copii mici sau batrani. Agentul termic va fi distribuit din coloana montata pe casa scarii in fiecare apartament iar contorizarea este foarte simplu de facut.”

Vă reamintim că autorizația de mediu a CET Palas expiră în mai puțin de un an și jumătate. Mai exact, pe 31 decembrie 2023. Este greu de crezut că va obține alta, ținând cont că vorbim despre un colos construit în 1970, iar tehnologia a devenit învechită.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Vergil Chițac vrea un CET nou, de 749 milioane lei, pentru 33.000 de abonați, după ce a susținut că un nou CET nu este soluția

  1. Probabil ar trebui sa auzim si explicatiile consilierilor si a primarului referitoare la aceasta investitie. Cand au fost incepute demersurile pentru aceasta investitie ,ce castiga orasul si ce pierde. Discutii
    si explicatii realiste nu pareri aruncate pre electoral de fosti sau actuali primari

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Regulamentul parcărilor propus de PNL și USR intră la vot. Mașinile hibrid vor putea parca gratuit

lun nov. 21 , 2022
Primarul Vergil Chițac le propune consilierilor municipali să voteze modificările aduse de PNL și USR la regulamentul parcărilor. Asta după ce, în urmă cu câteva săptămâni, le-a propus să voteze regulamentul celor din PSD, care a nu a trecut însă. Foarte probabil, noul regulament va trece, pentru că PNL și […]
parcare-constanta-1

V-ar putea interesa și: