Pentru al patrulea an consecutiv, Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este partener al concursului de popularizare a științei „Teza mea în 180 de secunde”, care a devenit o rampă de lansare pentru tinerii doctoranzi francofoni de-a lungul anilor. În acest an, dintre cele 18 finale naționale organizate în întreaga lume, AUF a co-organizat 13 în Africa, Orientul mijlociu și Europa centrală și de est1. AUF contribuie astfel la extinderea internațională a acestui important concurs și la deschiderea din ce în ce mai mare a acestuia către țările din sud, al căror număr a crescut constant din 2015.
Creat de către Asociația francofonă pentru cunoaștere (ACFAS) în 2012, concursul „Teza mea în 180 de secunde” este inspirat de concursul « The Three Minutes Thesis » lansat în 2008 la Universitatea din Queensland, Australia. În 2014, ACFAS a aderat la Centrul Național al Cercetării Științifice (CNRS) și la Conferința președinților de universități (CPU) din Franța, împreună cu Centrul Național pentru Cercetare Științifică și Tehnică din Maroc (CNRST) și cu Universitatea din Liège, în Belgia, astfel încât aceste instituții să organizeze concursul pe teritoriul lor și să participe la prima finală internațională organizată la Montreal. În 2015, AUF s-a alăturat comitetului internațional; a urmat apoi Elveția în 2016, cu Conferința universitară din vestul Elveției (CUSO).
Ediția din 2017 a concursului internațional a fost câștigată de către un candidat din Benin, care s-a calificat câștigând finala națională co-organizată de AUF.
În acest an, câștigătorii concursurilor naționale, organizate în fiecare țară participantă în perioada martie-iulie 2018, se întâlnesc pe 27 septembrie la Lausanne, Elveția, pentru a participa la cea de-a 5-a ediție a concursului francofon de elocvență și de popularizare a științei « Teza mea în 180 de secunde ». Dintre cei 18 doctoranzi prezenți, 13 au fost selectați prin concursuri naționale co-organizate de către AUF.
Pentru abilitatea prezentării subiectului său de cercetare doctorală, « Biografia limbajului, un instrument pedagogic plurivalent » (« La biographie langagière, un outil didactique plurivalent »), Veronica Hagi a fost declarată cel mai bun performer ştiinţific francofon al anului 2018 în România, cu ocazia finalei naţionale a concursului « Teza mea de doctorat în 180 secunde » organizată în martie 2018 de Agenţia universitară a Francofoniei în Europa centrală şi de est (AUF ECO) şi de Institutul Francez în România (IFR). Veronica Hagi este doctorand la Şcoala doctorală a Universităţii Ovidius din Constanţa şi studiază multilingvismul şi raporturile personale cu limbile vorbite, din punct de vedere pedagogic, psihologic şi antropologic.
Pentru această mare finală internațională la Lausanne, principiul este același ca și pentru competițiile naționale: cei 18 tineri doctoranzi vor trebui să-și prezinte subiectele de cercetare în termeni accesibili, în fața unui public divers și neinițiat, în limba franceză, într-un mod clar, distractiv și convingător, dar mai ales în 180 de secunde! Și bazându-se pe un singur diapozitiv, fără alte mijloace.
Concursul este un foarte bun mijloc de popularizare a ştiinţei, prin care publicul larg poate intra în contact cu domeniile de cercetare. În acelaşi timp, competiţia este şi un binevenit exerciţiu de comunicare publică pentru doctoranzi.
Evenimentul va fi difuzat în direct pe pagina de Facebook a Universității din Lausanne și a AUF, dar și pe pagina de internet a Universității din Lausanne :
www.facebook.com/unil.ch | https://www.facebook.com/aufinternational
Vă invităm să îi urmăriți pe candidați astăzi, 27 septembrie, începând cu ora 19.00 !
Despre AUF
Agenția universitară a Francofoniei (AUF) este o asociație internațională creată cu peste 50 de ani în urmă. Aceasta reunește 884 de instituții de învățământ superior și de cercetare provenind din 111 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul pentru învățământul superior și cercetare al Summit-ului Francofoniei. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților.
AUF promovează solidaritatea activă între instituțiile membre și le acordă sprijinul său pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajabilitatea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și de est.
Pentru mai multe informații: www.auf.org
Comunicat de presă