Coaliția de guvernare decis reducerea, cu 50%, a accizei la combustibil. Părerile sunt însă împărțite: liderul PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, spune că acest lucru va duce la o scădere a litrului de carburant, cel al PNL, deputatul Bogdan Huțucă, atrage atenția că acest lucru s-ar putea să nu se întâmple.
„Salut propunerea liderilor coaliției, de scădere temporară cu 50% a accizei la combustibil. Reducerea accizei ar putea aduce o scădere a prețului cu aproximativ 1.2-1.5 lei a litrului de carburant! Propunerea a fost validată, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuții cu Comisia Europeană și marile companii distribuitoare de carburanți, pentru ca prețurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toți consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii.
Ponderea combustibililor în total coș de consum (conform INS) este de 8%. La cei cu venituri mici și medii este însă de 12%! Calculele specialiștilor noștri arată că această plafonare a prețurilor la combustibil, împreună cu plafonarea RCA-urilor, ar putea coborî inflația la un nivel cu o singură cifră.”, a declarat Felix Stroe.
Acesta subliniază că revenirea la o formă reglementată a pieței de energie, pe o durată determinată, reprezintă singura soluție sustenabilă și pentru oprirea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale.
„De asemenea, este necesară plafonarea marjei de profit practicată de companiile din sectorul energetic, pentru că e inadmisibil ca din cauza interesului acestora, de a-și maximiza profiturile, să fie distrusă economia națională și puterea de cumpărare a românilor!”, a mai spus liderul PSD.
Bogdan Huțucă afirmă, la rândul său, că reducerea accizei „este un demers necesar”, care vine să completeze măsurile propuse de PNL (exemplu: reducerea CAS cu 5%) fiind important pentru creșterea puterii de cumpărare, întărirea economiei, combaterea inflației, aspecte care vor avea un impact major în creșterea veniturilor românilor.
Acesta atrage însă atenția asupra unui fenomen care s-ar putea întâmpla.
„Dincolo de graba liderilor PSD de a anunța această măsură, ar trebui calculate impactul bugetar extrem de mare și posibilele riscuri ale acestui demers. De aceea, subliniez faptul că în urma reducerii accizei s-ar putea crea un scenariu în care operatorii economici să speculeze această măsură, în interes propriu, nu în interesul consumatorului. Practic, Guvernul scade acciza la combustibil cu 50%, în timp ce operatorii economici ar putea evita reducerea proporțională, însă păstrează, în continuare, prețul actual.
În acest demers de reducere a accizei, un dialog între Ministerul Finanțelor și operatorii economici ar fi extrem de necesar, astfel încât să poată fi eliminate posibilele bariere sau bule speculative. În spațiul public au fost deja vehiculate reduceri la pompă de la 1,5 RON la 1 RON, fără a se lua în calcul faptul că această măsură ar putea fi ignorată de către marii operatori în domeniul carburanților. De aceea, consider că ar fi mai bine să facem calculele de două ori înainte de a anunța anumite măsuri, pentru că s-ar putea crea așteptări nefondate într-un moment în care criza energetică pe care o traversează Europa ar putea fi accentuată din cauza evenimentelor geopolitice din zona flancului estic al NATO și al Uniunii Europene.”, spune Bogdan Huțucă.
Recomandarea sa pentru ministrul finanțelor și Guvernul României este ca aceștia să se asigure, înainte de a lua această măsură, că operatorii economici din domeniul carburanților vor scădea prețurile la pompă, în interesul românilor.
- Recomandare: Nori negri în economia României: inflația se majorează, creșterea economică decelerează
Florin Cîţu a declarat că nu ştie dacă există o decizie sau nu să se renunţe la ideea reducerii accizei la carburanţi. Liderul PNL a adăugat că propunerea sa rămâne cea iniţială şi anume ca măsurile să nu fie anunţate în prealabil, ci să fie discutate în coaliţie, iar când este luată o decizie, ulterior ea să fie anunţată.
„Cred că este datoria ministrului de Finanţe să vină să spună. El a propus-o. Eu am atras atenţia asupra unor lucruri şi în şedinţa de ieri. Am fost sceptic în privinţa unei măsurii luate pentru 3 luni de zile care costă 3 miliarde ar ajuta foarte mult. Vă daţi seama, dacă o luăm pentru tot anul, costă 9 miliarde. Deci este impact mare. În acelaşi timp am spus foarte clar că trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru că dacă eşti atent şi citeşti, vei vedea că nu este ca la TVA. Nu există niciun fel de portiţă de negociere. Este o acciză la care, dacă reducerea este sub acciza minimă, infrigementul este declanşat automat şi bineînţeles diferenţa trebuie plătită de la buget. Deci pe lângă cele 3 miliarde pentru trei luni de zile, trebuie să dai şi de la buget restul. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul a spus că se va ocupa şi că nu e nicio problemă, va merge mai departe. De aceea am venit şi cu cealaltă precizare – dacă nu are impactul pe care ni-l anunţă şi pe care îl promite ar trebui să vină sau măcar cineva să răspundă.”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat miercuri dacă mai poate fi luată măsura reducerii accizei la carburanţi.
El a adăugat că propnerea sa rămâne aceeaşi şi anume doar când sunt luate deciziile în coaliţie, ele să fie anunţate.
„Propunerea mea rămâne cea iniţială. Discutăm în coaliţie. Nu mai anunţăm măsuri înainte şi apoi, când avem o decizie, ieşim cu ea. Uitaţi ce se întâmplă acum. Nu ştiu dacă decizia este să se renunţe sau nu. Eu am fost de acord cu această măsură de reducere a accizelor, dar cu aceste clarificări. Unu – Comisia trebuie să ştie foarte bine. Doi – Dacă nu se reduce preţul, ce se întâmplă pentru că asta înseamnă că dăm de la bugetul de stat 3 miliarde pentru companii. Măsurile pe care le propuneam eu dădeau direct bani în buzunarele românilor. Aici sperăm cumva să le dăm întortocheat, să îi ajutăm. Deci e diferenţă la cer la pământ”, a mai afirmat Cîţu.
Întrebat dacă va cere demisia ministrului Finanţelor Adrian Câciu, liderul PNL a replicat: „Aici am spus că trebuie să vină să spună românilor de ce i-a minţit, dacă i-a minţit şi după aceea discutăm”.
Adrian Câciu a anunţat că liderii coaliţiei au validat în şedinţa de marţi propunerea sa ca de scădere temporară cu 50% a accizei la combustibil, care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu.
„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsura care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii”, a scris Adrian Câciu, marţi pe Facebook.
nu e greu sa te prinzi ca diferenta o sa intre in buzunarele benzinarilor