Veste bună: Guvernul a alocat 1,16 miliarde lei pentru începerea lucrărilor la două noi stadioane: Veste proastă: nu și pentru Constanța

Aici a fost odată stadionul Farul. De circa doi ani, e o groapă

Guvernul României a anunțat pe 16 aprilie că accelerează modernizarea infrastructurii sportive prin două investiții majore, în valoare de peste 1,168 miliarde lei. Este vorba despre Arena Multifuncțională C.S. Dinamo București și Complexul Sportiv Corvinul 1921 Hunedoara. Din păcate, stadionul din Constanța, demolat cu circa doi ani în urmă, nu e pe listă.

Contractele de proiectare și construcție au fost semnate astăzi,  la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu și a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

„Construim stadioane ultramoderne și punem astfel bazele unor centre de viață comunitară. Aceste complexe sportive europene vor deveni repere ale dezvoltării locale și spații în care copiii, tinerii și familiile lor vor găsi motivație, sprijin și oportunități. Cred cu tărie că aici se vor naște nu doar campioni, ci și comunități mai unite, mai sănătoase și mai optimiste” a subliniat premierul Marcel Ciolacu. 

La rândul său, ministrul Cseke Attila a subliniat importanța momentului, declarând: „Îmi amintesc cu drag momentul în care am vizitat Stadionul Dinamo și Stadionul Corvinul din Hunedoara. Mă bucur enorm că aceste două stadioane primesc acum finanțare de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, pentru a fi modernizate. Vor fi investiții de succes ale statului român. Am un mesaj și pentru sportivi și suporteri: fiți învingători, fiți un model pentru societate, pentru tinerele generații, dați dovadă de fair-play pe teren și în viață!”, a concluzionat ministrul Cseke Attila.

Noua Arena C.S. Dinamo care va fi construită, un complex sportiv modern, adaptat cerințelor actuale și viitoare ale sportului de performanță, va avea o capacitate de 25.059 de locuri, respectând toate cerințele UEFA pentru stadioane de nivel 4. Proiectul prevede săli de antrenament pentru o gamă largă de discipline sportive – de la judo și haltere, la atletism indoor, handbal sau tenis – plus facilități moderne pentru recuperare, cazare, alimentație și chiar un heliport SMURD cu acces direct la Spitalul de Urgență Floreasca.
Arena va include și un spațiu expozițional, care va găzdui evenimente culturale, expoziții temporare, dar și o galerie permanentă cu trofeele clubului Dinamo. Este o investiție totală de peste 854,57 milioane de lei, pentru o suprafață desfășurată de 66.716 mp.
Construirea și dotarea Complexului Sportiv Corvinul 1921 din Hunedoara, va transforma orașul într-un pol sportiv regional. Cu o capacitate de 10.100 de locuri și o suprafață de 37.207 mp, noul stadion va respecta standardele FIFA și UEFA, fiind dotat cu nocturnă, ecran gigant și tabele de scor electronice.

Complexul va include sală de box, săli de forță, vestiare moderne, cabinet medical, restaurant, birouri și zone de evenimente și promenadă – toate asigurând infrastructura necesară pentru organizarea de competiții sportive, concerte și expoziții. Valoarea totală a investiției este de  313,78 milioane de lei.

Constanța mai așteaptă

Președintele clubului FC Farul și, totodată, consilierul prim-ministrului Marcel Ciolacu, fostul mare internațional Gică Popescu, anunțase la finalul anului trecut că va demara construirea arenei cu 18.000 de locuri cum se va încălzi vremea, cel mai probabil în luna martie.

Valoarea contractului pentru construirea stadionului trece de 490 de milioane lei, iar proiectarea și execuția au o durată de 28 de luni. Stadionul ar urma să aibă circa 18.000 de locuri.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a anunțat că, din cauze birocratice, construirea efectivă a noului stadion de la Constanța va începe cel mai probabil în anul 2026.

Întrebat, în ianurie 2025, despre această situație, Gheorghe Hagi, managerul tehnic al clubului de pe litoral, a spus:

„Am citit și eu și cred că aprobările se pot lua mai repede. Doar atât pot spune. Dacă suntem preocupați și ne dorim, cred că se pot lua mai repede. Niște aprobări pe plan local – mult mai repede, iar în București mai mult sau mai puțin se face un proiect. Restul sunt lucruri care pe mine mă depășesc și pe care mi-e greu să le înțeleg, atâta timp cât s-a zis că s-a dat aprobarea. E greu să înțelegi. Dar vom vedea. Eu nu pot să comentez ce zice fiecare. Când îți dorești un stadion, aprobările pe plan local trebuie să fie luate cât mai repede, până în martie, aprilie, cel târziu. Iar apoi la București să facă proiectul tehnic. Și atât, că restul e totul aprobat, am înțeles, nu? Păi dacă-i aprobat… După aceea, nu mai trebuie să mergem pe nicăieri. Așa, o tot dăm în sensul giratoriu, suntem în sensul giratoriu, mergem și nu ajungem nicăieri.

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de Facebook.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website. Comentariile la articole sunt moderate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul următor

Consilierii județeni au luat decizii importante pentru sănătatea, cultura și serviciile sociale din Constanța

mie apr. 16 , 2025
Consilierii județeni s-au reunit astăzi, 16 aprilie 2025, în ședință ordinară, pentru a analiza și vota o serie de proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi. Dintre acestea, proiectul cu numărul 116/15.04.2025 privind aprobarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța a fost retras […]