Veste bună. Primăria a înlocuit vechiul CET, cu FONDURI EUROPENE, și acum modernizează toate punctele termice

cet

Veste bună. În perioada anterioară de finanțare, primăria a obținut fonduri europene și a înlocuit vechiul CET cu o centrală termică modernă, reabilitând totodată peste 17 km de rețea de magistrale.

În etapa a II-a, care este în curs de finalizare, a înlocuit încă 20,5 km de magistrale.

Urmează a treia etapă, care are alocată o sumă de aproximativ 32 milioane de euro, din care va înlocui încă 23 km de rețea primară și va moderniza 42 de puncte termice. De asemenea, va înlocui 5 puncte termice mari din zona centrală cu minipuncte termice pentru fiecare consumator.

La finalul perioadei actuale de finanțare, peste 95% din rețelele termice vor fi reabilitate.

Veste proastă: aceste lucruri se întâmplă în Oradea, nu în Constanța.

„Din bani europeni, pe perioada trecută de finanțare s-a reușit înlocuirea centralei termice, dar și înlocuirea a peste 17 km de rețea de magistrale. În etapa a II-a este în curs de finalizare înlocuirea a peste 20 km de magistrale. A treia etapă are alocată o sumă de 27 milioane euro plus TVA, deci aproximativ 32 milioane de euro”, a spus primarul Ilie Bolojan într-o conferință de presă, pe 26 februarie 2018, potrivit Oradea.ro.

Lucrările la această a III-a etapă sunt grupate pe trei categorii. Prima categorie de lucrări privește înlocuirea rețelelor principale, a magistralelor, unde din suma totală alocată este de cca 15,8 milioane euro. Din acești bani se vor înlocui în continuare 23 de km de rețea primară și de asemenea vor fi înlocuite rețelele secundare și transformate în rețele de agent primar, pe o lungime de 1,3 km în zona centrului istoric, acolo unde punctele termice se află în situații neconforme.

Având în vedere că magistralele din Nufărul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 – Geotermal și că 2 km de magistrală din zona căii ferate spre Velența vor fi dezafectați iar cei 5,5 km de rețea spre Sânmartin vor fi reabilitați din bugetul local, rezultă că la finalul acestei perioade de finanțare peste 95% din rețele termice vor fi reabilitate.

A doua componentă de lucrări vizează modernizarea a 42 de puncte termice (PT), respectiv realizarea automatizărilor interioare și a instalațiilor, dar și reabilitarea rețelelor de secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru acesată categorie sunt alocați 8,5 milioane euro (pentru PT) + 1,9 euro pentru rețelele secundare.

„Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate și automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate”, a completat primarul Ilie Bolojan.

A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală și urmărește înlocuirea a 5 PT mari cu minipuncte termice penru fiecare consumator, suma alocată acesteia fiind de 7 milioane euro. Se are în vedere zona centrală, unde se dorește îmbunătățirea serviciilor de termie, pentru că acolo unde PT sunt în subsoluri se generează probleme. Este vorba de zone precum Piața Creangă, Parcul Petofi, B-dul Magheru

„Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din POIM , este vorba de Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanțarea orașului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg Cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu cca 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a încheiat primarul.

În Constanța, fostul primar, Radu Mazăre, care a candidat din partea USL, deci PSD + PNL, a promis încă din anul 2012 „un nou CET și o gigacalorie mai ieftină”. mazare cet

Nici el, nici urmașul său, Decebal Făgădău, nu au reușit acest lucru.

Au încercat să preia apoi CET-ul în administrare, de la Electrocentrale București, dar și acest lucru a eșuat, cu toate că la ministerul de resort se află tot oameni ai PSD.

În fiecare an, Primăria Constanța subvenționează cu milioane de euro gigacaloria. Rețeaua de distribuție este învechită, avariile la conducte înregistrându-se aproape zilnic.

 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Clienți ai cluburilor, amendați de Poliția Locală pentru că fumau în interior

lun mart. 12 , 2018
În data de 10 spre 11.03.2018, în intervalul orar 23.00-03.00, politiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, în colaborare cu reprezentanți ai Direcției de Sănatate Publică și jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Tomis Constanța, au acționat în sistem integrat pe raza municipiului Constanța în scopul verificării , […]
fumator

V-ar putea interesa și: