Polițiștii din sindicatul din Constanța reclamă o problemă „de viață și de moarte” și spun că se simt umiliți și dezaprobă modul în care Ministerul Afacerilor Interne încearcă să acopere lipsurile din sistem.
„Ne-am săturat de cârpeală, jumătăți de măsură, orientare și alte asemenea apucături din partea decidenților M.A.I. O altă picătură, care se adaugă deja preaplinului pahar încărcat cu dezamăgiri a sosit ieri: vestele anti-înjunghiere. Din datele noastre IPJ Constanța a primit astfel de veste pentru aproximativ 10-15% din efectivele operative. Bătaie de joc la adresa polițiștilor operativi. Pentru că umilirea să fie totală, s-au distribuit „în paritate” între urban și rural după care a venit și bomboana de pe colivă acestui mare….fâs: cine stabilește și hotărăște cine primește și cine nu primește vestă. Călăii care subfinanțează sistemul de ordine și siguranță publică au creeat și călăi care împart viața și moartea”, a declarat Vasile Zelca, președintele Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
Sindicaliștii adresează public ministrului de Interne, Carmen Dan, două întrebări. Unu: care sunt criteriile (dacă ar putea exista așa ceva) în baza cărora un polițist poate fi selectat pentru a primi o vestă anti-înjunghiere? Doi: care sunt criteriile în baza cărora un polițist este selectat pentru a nu primi o vestă anti-înjunghiere?
Sindicaliștii consideră că efectele acestei noi brambureli vor fi următoarele: polițistul care are vestă va fi sacrificat și trimis la intervenție că porcul la tăiere, având în vedere că celălalt coleg NU are vestă. Concluzii: confort psihic diminuat, relație tensionată cu șefii și colegul care, neavând vestă, va evita să se expună la un eventual „măcel”. Polițistul care nu are vestă va fi sacrificat și trimis la intervenție că porcul la tăiere, având în vedere că nu are vestă. Concluzii: confort psihic diminuat, relație tensionată cu șefii și colegul care a primit vestă. „Acest coleg va avea (cel mai probabil) pretenția că celălalt coleg (care are vestă) să se expună la un eventual „măcel”. Nu erau de ajuns discrepanțele și problemele create de salarizare. Ați mai creat o problemă care ține de viață și de moarte”, spune Zelca.
Recomandarea SNPPC BT IPJ Constanța către toți polițiștii operativi este să dea dovadă de unitate, umanitate și loialitate reciprocă între ei, pe principiul „toți sau niciunul”:
„Ori primim toți veste, ori niciunul. Jumătățile de măsură trebuie să înceteze”, spun sindicaliștii.
Aceștia așteaptă o reacție a IGPR, ca o dovadă că le pasă de angajații săi. Până acum, afirmă ei, IGPR a pasat problema în teritoriu.
Polițiștii participa la mitingul național organizat în data de 24 martie, în București