Știți care este cea mai mare cheltuială a Primăriei Agigea, în acest an? Nu este vorba despre investiții în educație, în sănătate, în protecție socială, ci în… vidanjare. Nu e glumă de 1 aprilie.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, Primăria Comunei Agigea a achiziționat, în luna februarie, servicii de vidanjare în valoare de 134.970 de lei, fără TVA. Sunt aproape 30.000 de euro, bani folosiți pentru golirea foselor din comună. Banii nu au fost acordați prin licitație, ci prin atribuire directă. Legea permite.
Contractul a fost atribuit firmei Asus Service SRL. O cunoștință mai veche a primăriei, dar vom reveni asupra acestui aspect.
Primăria Agigea suportă 50% din costurile de vidanjare. Subvenția se achită direct societății Asus Service SRL, care – bașca – încasează și de la localnici cealaltă jumătate din prețul serviciului în regim de monopol. Primăria și-a asumat obligația de a deconta costurile de analiză a dejecțiilor. Un buletin de analiză pentru o cursă vidanjată de 8 metri cubi costă 361,28 de lei. Analiza ar fi necesară ca să se stabilească din punct de vedere științific dacă în amestecul de urină, fecale și apă există și alte substanțe care necesită o epurare mai complexă. Dacă există, epurarea este mai scumpă, iar Primăria se obligă să plătească diferența de preț. Din cauza acestor chestiuni, costurile suportate de Primărie pentru golirea foselor, publice și private, nu sunt în totalitate cunoscute.
Firma, primarul și finul
Firma Asus Service SRL are o caracteristică interesantă. Împarte numărul de telefon afișat în SICAP cu SC Golful Pescarilor SRL, o societate deținută, în proporție de 50%, de finul de cununie al fratelui primarului din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu. Același număr a fost utilizat în trecut de alte trei societăți comerciale, pomenite în declarația de interese depusă de Cîrjaliu în anul 2008, atunci când a devenit primar al localității. Ulterior, el și-a înstrăinat participațiile din aceste firme, însă numărul de telefon a rămas în business, ajungând acum să fie menționat în contractul de vidanjare semnat de Cîrjaliu cu firma Asus Service SRL. Primarul Cîrjaliu ne-a declarat, când documentam un articol apărut în România liberă, că nu are nicio legătură cu restaurantul respectiv.
Contracte de peste 440.000 lei
Asus Service SRL este o cunoștință mai veche a primăriei. Începând din anul 2018, Primăria Agigea a încheiat 6 contracte cu această societate comercială. Valoarea totală a acestora este de 449.940 de lei. La această sumă se adaugă și TVA. Deci este vorba despre aproape jumătate de milion de lei. Toți banii au fost acordați prin atribuire directă, pentru servicii de vidanjare. Am căutat în SICAP să vedem în ce alte localități din județul Constanța sau, de ce nu, din România a mai lucrat Asus Service SRL. În niciuna. Singurul client pentru vidanjare este Primăria Agigea.
Primarul care-i întreabă pe oameni dacă vor canalizare
Dacă vă întrebați de ce este nevoie de servicii de vidanjare, răspunsul e simplu: pentru că nu există canalizare. Dacă vă întrebați de ce nu există canalizare, răspunsul e mai complicat. Cristian Maricel Cîrjaliu conduce de 12 ani comuna. Nu a reușit să introducă sistem de canalizare peste tot unde e nevoie. Sau poate nu a dorit. Spunem asta pentru că, în vara anului trecut, Consiliul Local Agigea și Primăria Agigea le solicitau locuitorilor să-și exprime opinia cu privirea la construirea rețelei de canalizare din comună. „Vă rugăm să răspundeți cu Da sau Nu”, se arată în documentul oficial semnat de primarul Cristian Maricel Cârjaliu.
Le place sau nu primarilor, chiar și celui din Agigea, realizarea sistemului de canalizare este OBLIGATORIE. Experții consultați de noi spun că această obligație a fost asumată de România în negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Noi, românii, ne-am obligat să aducem canalizare în fiecare casă. Termenul pe care ni l-am luat inițial a expirat, dar a fost prelungit cu câțiva ani. Interesant este că, potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare.
„Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»” Detalii AICI.
PSD, pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Contractul a fost încheiat, cum spuneam, în februarie. Partidul din care face parte primarul Cristian Maricel Cîrjaliu, PSD, a criticat, recent, guvernul, pentru că în luna ianuarie nu a luat toate măsurile pentru a combate coronavirusul.
„Dacă în luna ianuarie, în loc să vă țineți de anticipate, ați fi făcut achiziții de teste și echipamente, ați fi găsit, că nu era penurie! Iar azi personalul medical ar fi fost protejat!Dacă ministrul Economiei semna pe 24 ianuarie, nu pe 24 martie, ordinul ca Romarm să producă echipamente pentru protecția medicilor și asistenților, azi n-am fi avut spitale în carantină și zeci sau sute de cadre medicale infectate!Dacă în ianuarie, Iohannis ne-ar fi spus că e ceva serios, așa cum spunea OMS, nu că efectele noului virus sunt ca „în orice răceală”, atunci probabil că toată țara s-ar fi pregătit de pandemie, nu de anticipate!”, spun cei din PSD.
Oare ce au de spus referitor la faptul că, la mijlocul lui februarie, un primar PSD dădea 134.000 de lei pentru vidanjare?
Cristian Maricel Cîrjaliu, un apropiat al lui Nicușor Constantinescu, este, din toamna anului trecut, unul din vicepreședinții PSD Constanța.
Citește și:
- Cum îl apăra Cristian Maricel Cârjaliu pe Nicușor Constantinescu, în dosarul în care a fost CONDAMNAT la 10 ani de închisoare
- Dreapta se coalizează la Agigea, primarul Cristian Maricel Cîrjaliu poate să-și facă bagajele
- NEREGULI GRAVE la Primăria Agigea descoperite de Curtea de Conturi. Abateri de peste 10 milioane lei!