VIDEO Ceea ce se întâmplă cu Cazinoul din Constanța este unic în România

cazinoul din Constanța

Licitația pentru reabilitarea Cazinoului a eșuat pentru a patra oară. Conferința de presă de azi, 29 octombrie, în care trebuia să se semneze contractul pentru începerea contractului, s-a transformat în radiografia unui nou eșec. Un eșec, din păcate, nu al actualului Guvern sau al primăriei, ci al nostru, al tuturor, pentru că monumentul istoric va mai sta în paragină o perioadă.

L-am întrebat pe vicepremierul Daniel Suciu dacă situația Cazinoului s-a mai repetat în România. Mi-a spus că nu. „Cazinoul din Constanța este un caz unic”, a spus acesta. A subliniat că nu este clădirea pentru care s-au alocat cei mai mulți bani. Ba dimpotrivă, unele proiecte, cum ar fi construirea de stadioane, au valori mult mai mari. Cu toate acestea, nu au fost contestat. Așadar, ceea ce se întâmplă este nu numai unic, ci și de neînțeles.

„Am sperat din tot sufletul ca după șapte ani de zile de discuții, de contestații, de orgolii, de povești, de bani, de interese, de tot ce vreți dumneavoastră, credeam că astăzi ceea ce și vedeți pe panou și pe ecran putea deveni realitate. În opt luni de mandat, nu am pomenit nici măcar o dată niciun nume de firmă pentru că nu acesta era rolul meu, dar trebuie să recunosc că de data aceasta voi face excepție și cred că va fi și ultima excepție când mă voi referi din nou la orgolii, la interese la bani, și la haideți să spun o cronologie a nesimțirii. Nu cred că am avut în acest mandat un gust mai amar decât în luna septembrie când în ultima zi în care se putea depune contestație s-a depus contestație pentru procedura de licitație și același sentiment l-am trăiat și ieri când în ultima zi în care se putea sau nu se putea depune contestație acest lucru s-a întâmplat. Dați-mi voie să spun din capul locului nu mai cred în coincidențe când discutăm despre subiectul Cazinoului de la Constanța, chiar nu mai cred și am să vă și explic de ce. Contestația depusă ieri este 95% același text depus în luna septembrie. Celor care au devenit contestatari de profesie le-au luat 10 zile ca să adauge două propoziții la contestația depusă din nou în luna septembrie. Adică mă gândesc cât de intensă trebuia să fie această operațiune de a încropi un text în care să contești o licitație încât să adaugi doar o îndoială, cum de a răspuns o firmă în trei zile la clarificări. Aceasta a fost preocuparea firmei Eldiclau în asociație cu Telekom și cu încă două firme. Mi se pare că unele firme devenite contestatare de profesie nu mai absolut nicio jenă în a-și bate joc de un simbol așa cum este Cazinoul de la Constanța.”, a declarat vicepremierul Dan Suciu, într-o conferință de presă susținută pe 29 octombrie, chiar în cazinou.

Daniel Suciu
Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării

Acesta a spus că la licitația organizată pentru Cazinoul de la Constanța s-au prezentat trei firme. Din cele trei firme, una a fost descalificată pentru documentație tehnică neconformă. Când s-a adjudecat licitația, această firmă care a fost descalificată a făcut contestație la CNSC. CNSA, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, i-a respins firmei contestația și a cerut CNI-ului să ceară niște lămuriri suplimentare celorlalte două firme și să întocmească un nou raport al câștigătorului, lucru care s-a și întâmplat, dar aceeași firmă care nu mai era parte a acestei licitații ieri a contestat din nou licitația.

„Aveam curajul să vin astăzi în fața dumneavoastră să se semneze acest contract chiar dacă firma respectivă a atacat la Curtea de Apel, ceea ce s-a și întâmplat. Nu am luat în calcul și asta este vina mea și chiar îmi pare rău pentru constănțeni, nu am luat în calcul că deși nu mai erau parte acestui proces firma a atacat și la CNSC și eu sunt obligat să aștept termenul legal până completul de la CNSC se va pronunța. Oricâte orgolii ai avea, oricâte interese ai avea, sunt lucruri și sunt simboluri de care nu ai voie să îți bați joc. În perioada imediat următoare, o să-mi pun întrebarea și public cum Doamne de o firmă unde statul român este acționar, este parte a acestei contestații și mă refer la firma Telekom.”, a mai spus vicepremierul.

La conferință a participat și primarul Constanței, Decebal Făgădău, care a spus că, din momentul în care a fost declarat câștigător consorțiul condus de Edificia Carpați, lucrurile nu mai sunt în responsabilitatea nici a ministrului, nici a Guvernului, nici a comisiei de evaluare, ci s-au mutat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Aceasta nu s-a pripit, ba chiar a prelungit termenul de analiză, ceea ce îl face pe primar încrezător ca om care a derulat multe licitații că rezultatul contestației este unul corect, în sensul că a fost respinsă contestația Eldiclau, iar oferta lor a rămas inacceptabilă și neconformă. De asemenea, Consiliul a dispus către comisia de evaluare să ceară clarificări suplimentare pentru Edificia Carpați și Erbașu, lucru care s-a întâmplat cu celeritate.

Decebal Făgădău și Daniel Suciu

„Pentru mine ceea ce se întâmplat ieri este dincolo de puterea de înțelegere. Cel care nu mai era practic în joc a depus ieri simultan două contestații, o contestație la raportul, cel de-al doilea raport al procedurii, el nefiind parte a judecății și o contestație la Curtea de Apel, o plângere la Curtea de Apel împotriva deciziei CNSC.  Chiar dacă legislația permite ca în ciuda conflictului din instanță să se semneze contractul, faptul că este atacată cea de-a doua procedură ne pune în imposibilitatea semnării contractului trebuie să așteptăm termenul legal, documentația așa cum am vorbit cu domnul ministru, cu colegii de la Compania Națională de Investiții, va fi astăzi trimisă aceeași documentație, la CNSC, sperăm ca același complet de la CNSC va analiza noua contestație și că va răspunde cu celeritate. Vreau să știe toată țara că Eldiclau se opune restaurării Cazinoului din Constanța. Face tot ceea ce este posibil să întârzie acest proiect. Ori nu pot să îmi dau seama cum o firmă care nu are experiența nici Edificia Carpați, nici Erbașu și care și-a căutat susținere prin terți pentru experiență similară, o firmă care este descalificată de către CNSC, se opune unui proiect atât de important nu doar pentru Constanța.”, a mai spus primarul Decebal Făgădău.

L-am mai întrebat de Daniel Suciu care sunt scenariile pozitive și negative pentru reabilitarea Cazinoului. Scenariul pozitiv este că această contestație va fi respinsă în zece zile și că se va putea semna contractului. Scenariile negative sunt mai multe, dar oficialul este optimist. Termenul de răspuns al CNSC este de 30 de zile.

Primarul Constanței a dat asigurări că imobilul nu este în pericol, că nu are geamuri sparte, nu intră porumbei în el și nu va fi transformat în mall.

Declarații oferite în timpul conferinței de presă de vicepremierul Daniel Suciu și primarul Decebal Făgădău

Istoricul licitațiilor organizate pentru reabilitarea Cazinoului

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2012

În anul 2011, CNI a preluat Cazinoul de la UAT Constanța. În urma aprobării indicatorilor tehnico-economici prin HG 3/2012, CNI a demarat procedura de achiziție publică privind lucrările de reabilitare și consolidare. Astfel, a fost publicat in SEAP anunțul nr. 134378/29.03.2012.

Încă de la faza publicării anunțului în SEAP au fost depuse două contestații de către 2 operatori economici (SC PROCONSTRUCT INTERN INOVATIV SRL respectiv SC ROMCONSTRUCT HOLDING GRUP SA). Cele doua contestații au fost tratate unitar de către CNSC, și în urma pronunțării deciziei CNSC nr. 1323/134C7/1134/1160, procedura de achiziție publică a fost anulată în data de 28.05.2012. De la publicarea anunțului de participare și până la anularea procedurii s-au scurs 2 luni de zile.

Ulterior anulării acestei proceduri, UAT Constanța a preluat Cazinoul, până în anul 2014. Astfel, în perioada 2012 – 2014, CNI nu a putut demara proceduri de reavizare indicatori, respectiv contractare de lucrări, dat fiind faptul că acest obiectiv nu era predat către CNI.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2015

În anul 2015, în urma reavizării indicatorilor tehnico-economici prin ordinul MDRAP nr. 369 din 10.03.2015, CNI a demarat o nouă procedură privind achiziția de lucrări de consolidare și reabilitare a Cazinoului Constanța. Astfel a fost publicat anunțul de participare nr. 159314/08.05.2015.

La procedură s-au înscris 5 asocieri de firme. În urma analizei ofertelor, toate acestea au fost declarate inacceptabile sau neconforme, în baza prevederilor art. 36 alin (1) lit. b) și a art. 79 alin. 1 din HG 925/2006. Drept urmare decizia comisiei de evaluare a fost anularea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziție publică.

Decizia comisiei de evaluare, a fost contestată de liderii a 2 dintre asocierile participante (SC AEDIFICIA CARPATI SA respectiv SC EUROMATERIA SRL). CNSC a respins una dintre contestații și a admis-o pe cea de-a doua, dispunând reanalizarea ofertei respectivului participant (SC EUROMATERIA SRL).

În paralel, decizia CNSC a fost contestată la Curtea de Apel de ofertantul a cărui contestație fusese respinsă (SC AEDIFICIA CARPATI SA). Aceasta a fost respinsă ca nefondată prin Hotararea Civila nr. 5903/03.12.2015 a Curții de Apel București.

În urma reevaluării ofertei așa cum a fost dispus de CNSC, comisia de evaluare a declarat din nou oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL ca fiind neconformă în baza prevederilor art. 36 alin (2) lit. a) din HG 925/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, procedura a fost din nou anulată deoarece au fost depuse numai oferte inacceptabile și neconforme.

De aici și până la anularea efectivă a procedurii au fost depuse în repetate rânduri contestații, fie la CNSC fie la Curtea de Apel de către ofertantul SC EUROMATERIA SRL. Ultima dintre contestații a fost soluționată la Curtea de Apel prin Hotărarea Civilă nr. 2395/20.04.2016 care a respins această plângere ca fiind nefondată. Drept urmare, CNI a putut anula procedura în SEAP în data de 28.0.42016.

Concluzionând, pe durata derulării acestei proceduri au fost depuse un total de 7 contestații, 3 dintre ele fiind soluționate de Curtea de Apel. Durata totală a întregii proceduri, de la publicarea anunțului și până la anularea acesteia, a fost de aproximativ 11 luni și jumătate.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2016

Ulterior anulării procedurii demarate în anul 2015, CNI a demarat o nouă procedură de achiziție publică, în anul 2016 prin publicarea anunțului de participare cu nr. 168128/11.05.2016. La această procedură au fost depuse un total de 6 oferte de către tot atâția ofertanți.

În urma analizării ofertelor, a fost declarată admisibilă o singură ofertă, și anume cea depusă de asocierea SC EURAS SRL –  SC POLARH DESIGN SRL în vederea calificării în etapa următoare. În urma comunicării acestei decizii către toți participanții au fost depuse două contestații la CNSC de către 2 dintre ofertanți (SC EUROMATERIA SRL respectiv SC CORINT SRL). CNSC admite una dintre ele (SC EUROMATERIA SRL) și o respinge pe cea de-a doua.

Decizia CNSC este atacată la Curtea de Apel, de această dată de către CNI, instanță care prin decizia nr. 1029 din 07.03.2017 respinge plângerea ca nefondată.

În paralel, CNI a reevaluat oferta depusă de SC EUROMATERIA SRL, întocmai deciziei dispuse de CNSC, și o califică drept conformă, intrând alături de cealaltă în runda electronică a licitației.

Ulterior emiterii acestei decizii de către comisia de evaluare, au fost înregistrate două noi contestații, una la CNSC și una la Tribunalul București de către cei doi ofertanți calificați în runda electronică. În urma pronunțării unei soluții de către Tribunalul București, care a respins plângerea ca nefondată, a fost formulat recurs, înregistrat la Curtea de Apel București de către ambii ofertanți calificați în runda electronică.

Ca urmare a acestei noi contestații, Curtea de Apel se pronunță și admite contestațiile la data de 18.08.2017 și constată totodată că nu au fost îndeplinite cerințele fișei de date pentru ambii operatori economici. Ca urmare a deciziei Curții de Apel și acționând întocmai cum a rezultat din motivările acesteia, CNI a anulat procedura de atribuire și a comunicat operatorilor economici rezultatul procedurii care a fost din nou contestat la CNSC și ulterior la Curtea de Apel.

În data de 26.01.2018, CNI a anulat în SEAP procedura de achiziție publică, în urma pronunțării Curții de Apel prin hotărârea nr. 74/2018 prin care este respinsă ca fiind nefondată plângerea formulată de SC EUROMATERIA SRL împotriva deciziei CNSC nr. 3049/C11/3783,3827/17.11.2017.

Așadar, cea de-a treia procedură de achiziție publică organizată de CNI a durat aproximativ 20 de luni, timp în care procedura a fost blocată în repetare rânduri cu multiple contestații dat fiind faptul că prevederile Legii 101/2016 cu modificările și completările ulterioare permit operatorilor economici să conteste oricare act al unei autorități contractante pe care îl consideră ca fiind nelegal.

PROCEDURĂ DEMARATĂ ÎN ANUL 2019

După reavizarea indicatorilor tehnic-economici pentru acest obiectiv de investiții, prin emiterea HG nr. 271/08.05.2019 a fost demarată cea de-a patra procedură de achiziție publică prin publicarea in SICAP a anunțului nr. CN1011468/23.05.2019.

Deschiderea ofertelor a avut loc în data de 16.07.2019. În cadrul procedurii au fost depuse 3 oferte de către următoarele asocieri:

1. SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA

2. AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL

3. SC CONSTRUCTII ERABSU SA & SC CONCAS SA & SC EURAS SRL & SC POLARH DESIGN SRL

În data de 13 septembrie, în ultima zi de depunere a contestațiilor privind rezultatul procedurii, la CNSC a fost înregistrată contestația formulata de asocierea SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA impotriva rezultatului procedurii de achiziție publică. Contestația a fost soluționată de CNSC care a dispus anularea in parte a raportului procedurii initial, respectiv a mentinut decizia comisiei de evaluare de respingere a ofertei depusa de asocierea ELDICLAU ca inacceptabila si neconforma si a dispus reevaluarea ofertelor financiare admisibile prin solicitarea de clarificări.

Pentru punerea in aplicare a deciziei CNSC, comisia de evaluare a solicitat clarificari celor doi ofertanti ramasi in procedura si a incheiat un nou raport al procedurii, publicat in SICAP in data de 17.10.2019, prin care asocierea AEDIFICIA CARPATI SA & SC REMON PROIECT SRL & SC PROFESIONAL CONSTRUCT PROIECTARE SRL & SC TEHNOINSTAL SRL a fost desemnata castigatoare.

În data de 28 octombrie, ultima zi în care era posibilă contestarea noului raport al procedurii incheiat în urma reevaluării, urmare deciziei CNSC, a fost depusă o nouă contestație de către aceeași asociere, respectiv SC ELDICLAU SRL & TELEKOM ROMANIA MOBILE COMMUNICATIONS SA & RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A SRL & SC IMPEX ROMCATEL CERCETARE PROIECTARE SA.

Tot in data de 28 octombrie, la nivelul CNI SA a fost inregistrata plangerea asocierii mai sus mentionata impotriva deciziei CNSC nr. 1769/C7/1854/10.10.2019, formulata la CURTEA DE APEL BUCURESTI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

VIDEO Omul de afaceri Grigore Comănescu și-a găsit dreptatea în instanță, după 7 ani și 20 de milioane de euro pierduți

mar oct. 29 , 2019
Un nebun aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată. Aceasta este impresia pe care mi-a lăsat-o unul din cele mai ciudate cazuri pe care l-am întâlnit în aproape 20 de ani de presă. Cu precizarea că nu e vorba de un nebun, ci de o […]

V-ar putea interesa și: