SC RAJA SA are în derulare un proiect imens, de circa 650 de milioane de euro, cu fonduri europene, în toate regiunile în care operează.
O parte importantă a proiectului este dedicată județului Constanța și prevede construirea unei rețele cu apă în sudul litoralului, de circa 145 km lungime, fără de care zona ar putea rămâne fără apă în viitor, pentru că pânza freatică din care se extrage acum apă este tot mai mică.
Proiectul este însă în pericol, spune directorul companiei de apă, Felix Stroe, din cauza primarului din Medgidia, Valentin Vrabie, și a consilierilor locali.
„Ne luptăm cu administrația din Medgidia, ne luptăm să obținem avizele. Avizele nu sunt pentru o afacere personală, avizele sunt pentru interesul județului, un interes strategic, e o problemă socială. Nu-i normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat administrația din Medgidia. Acolo, domnul primar nu vrea să introducă pe ordinea de zi a consiliului local municipal aceste probleme”, a spus Felix Stroe.
Acesta a afirmat că i-a informat pe consilierii locali din Medgidia asupra importanței acestui proiect, dar și asupra riscurilor la care se expun pentru că refuză bani europeni și pentru că riscă să lase fără apă jumătate de județ.
„Noi am făcut adrese de informare a cetățenilor, de informare a consilierilor, inclusiv la riscul la care se expun. Vedeți dvs., nu putem să spunem că nu suntem de acord, că ăsta nu este un proiect să faci o gogoșărie undeva, să mai faci cine știe prin altă parte. Nu poți să spui ‘nu vreau eu’ că așa spui la tine acasă. Dacă nu vrei tu acolo unde este banul public și unde interesul este tot public, trebuie să ai argumente legale pentru asta. Sper să o rezolvăm pașnic luna aceasta. Dacă refuzi bani europeni și să lași fără apă jumătate de județ, ce ai putea să fie?! Am mai spus: ceea ce faci cu bani europeni, mediul este singurul capitol care are condiții de conformare. Ne-am luat niște angajamente și dacă nu ne confirmăm la mediu – aici intră și accesul la o sursă de apă, în casă, nu să meargă cu găleata după ea – dacă nu este canalizare, epurare, vom plăti în fiecare zi, România va plăti o amendă pentru fiecare Unitate Administrativ Teritorială (UAT) neconformat (comună, oraș, municipiu). Ce înseamnă asta? În funcție de numărul de locuitori, amenda pentru fiecare UAT este de la 3.400 la la 120.000 de euro pe zi, cât va stabili Comisia Europeană, care se va plăti până când se va conforma cu fonduri financiare proprii. Eu cred că ar trebui să avem mai multă responsabilitate când refuzăm asemenea proiecte”, a conchis Felix Stroe.
Constanța 100% a solicitat un punct de vedere primarului din Medgidia (pe 25 aprilie, după terminarea programului de lucru al primăriei). Dacă îl vom primi, îl vom publica.
Vă recomandăm și: