În noaptea aceasta, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos, cea mai importantă sărbătoare a creștinismului.
Lumina va fi adusă din largul Mării Negre de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Sâmbătă, 27 aprilie, la ora 23.30, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu (scările de lângă Cazino). Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până în faţa Catedralei arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioşilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală”, se spune într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.
În ziua de Paşti, duminică, 28 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, se va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi străine, simbolizare a universalităţii creştinismului. Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul Concert pascal. Intrarea este liberă.
IPS Teodosie a transmis, cu această ocazie, un mesaj credincioşilor.
„După perioada de pregătire a postului, iată, am ajuns la marea sărbătoare a Învierii, sărbătoarea cea mai mare din an, care ne aduce nu numai o amintire, ci sărbătoarea aceasta copleșește cerul şi pământul. Este ziua cea mai luminoasă din istoria omenirii, Învierea Domnului, pentru că toate cele întunecate au dispărut, iar acum străluceşte numai lumina Învierii lui Hristos, iar Hristos cel Înviat a biruit răul, întunericul, păcatul sau moartea. Iată acum, toate sunt vii, la sărbătoarea Învierii. De aceea, în această zi nimeni nu trebuie să plângă, toţi trebuie să se bucure şi mintea şi inima să se îndrepte numai către Cel de Sus. Hristos cel Înviat străluceşte până la ceruri cu învierea sa, iar lumina învierii sale este necuprinsă. În fiecare an, înnoind această sărbătoare, se bucură oamenii, se bucură pământul, îngerii, toate cele dimprejurul nostru, pentru că Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi multă înălţare a noastră către cer. Azi ni se arată nouă adevărata patrie cerească, pentru că cei din iad au fost ridicaţi până la cer. Să ne pregătim cu toţii, cum spune cântarea, de această sărbătoare, să ne îmbrăţişăm, să ne iubim unii pe alţii, să nu mai fie nicio urmă de supărare sau de neiertare în sufletul niciunuia dintre noi. Dacă toate s-au umplut de lumină, şi noi trebuie să facem la fel, mai ales că noi avem lumina, nu doar simbolică, cum o au alţii creştini. Noi, ortodocşii, avem lumina coborâtă din cer, în sâmbăta cea mare, care ne aduce mărturia că Hristos cel Înviat din morţi ne poartă de grijă”, a spus IPS Teodosie.