VIDEO O bufniță și o țestoasă, tratate la Delfinariul din Constanța

Angelica Curlișcă, doctorul veterinar, și Adrian Bîlbă, în cabinetul veterinar al Delfinariului din Constanța

O bufniță și o broască țestoasă au fost tratate, astăzi, la cabinetul veterinar din Delfinariul Constanța.

Ciuful de câmp (Asio flammeus) putea să zboare puțin, dar avea probleme la picioare. I s-a administrat cu complex de vitamine.

Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca) avea o rană produsă prin traumatism. Acesteia i s-a administrat antibiotic.

„Țestoasa este declarată monument al naturii și este o mândrie a Dobrogei”, a spus dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța.

Țestoasa de uscat se recunoaște după corpul ei scurt, acoperit cu un țest format din 2 părți:

  • carapacea (la partea superioară, bombată, de culoare maroniu-roșcat)
  • plastronul (la partea inferioară, de culoare deschisă)

Ele sunt unite pe laturi, lăsând două deschizături prin care ies capul și membrele anterioare, iar la partea posterioară, membrele posterioare și coada. Țesutul este format din plăci osoase bine sudate, acoperite de plăci cornoase. Coastele și vertebrele sunt concrescute cu carapacea. Capul, gâtul, picioarele și coada sunt acoperite de o piele solzoasă de culoare cenușie. Pe lângă organele de simț, asemănătoare cu ale șopârlei, există 2 fălci învelite într-o materie cornoasă ce formează un fel de cioc, cu margini tăioase și fără dinți. Masculul se deosebește vizibil de femela, in general prin dimensiunea cozii care este mai mare la mascul si a plastronului care la mascul este concav . Sunt animale greoaie, care se deplasează încet din cauza conformației și a țesutului. Cele 4 membre sunt scurte, așezate lateral și terminate cu degete scurte, prevăzute cu gheare. Se hrănește cu ierburi salbatice, fructe, insecte, melci și viermi pe care le taie cu marginea ciocului. Respirația și înmulțirea este la fel ca la șerpi și șopârle.

Sunt specii protejate de lege, detinerea, comercializarea sau donarea acestor specii este interzisa si sanctionata penal, dar poate fi facuta doar daca testoasa are documentul care arata ca e nascuta si crescuta in captivitate: certificat CITES GALBEN (nu alb).

Ciuful de câmp (Asio flammeus) este o specie de pasăre din genul bufniței (Asio) din familia bufnițelor Strigidae. Bufnițele din genul Asio sunt numite bufnițe cu urechi, datorită ciufurilor de pene deasupra ochilor care amintesc de urechile unor mamifere.

Ciuful de câmp este o bufniță de mărimi medii, cu o lungime de 34–43 cm și o greutate de 206–475 g. Are ochi mari, un cap relativ mare, gât scurt și aripi lungi. Ciocul este scurt, negru și în formă de cârlig. Penele sunt de culoare închisă, aranjate pestriț. Pieptul este brăzdat. Zborul este nelinear, din cauza bătăilor de aripi lipsite de ritm, care îl fac să pară un liliac în zbor. Anvergura aripilor variază între 85 și 110 cm. Femelele sunt un pic mai mari decât masculii. Ochii galben-portocalii sunt înconjurați de inele negre, cu efect de rimel, iar două „discuri” deschise la culoare învăluie ochii ca o mască de carnaval.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste 11.000 de vizitatori la Delfinariu, Acvariu și Microrezervație

lun iun. 25 , 2018
Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a fost vizitat de peste 11.000 de persoane, la sfârșitul săptămânii trecute. Mai exact, 11.185. Vineri, la CMSN au fost 1.660 de vizitatori. Dintre aceștia, 931 au fost la Delfinariu, 561 la Acvariu și 168 la Microrezervație. Sâmbătă, Delfinariul a fost vizitat […]
delfinariu

V-ar putea interesa și: