VIDEO Tudorel Chesoi a cerut în Consiliul Local să nu se majoreze prețul gigacaloriei și și-a prezentat proiectul de renunțare la sistemul comunist de termoficare. Liberalii l-au susținut, primarul l-a felicitat

Tudorel Chesoi, fost consilier local, a luat ieri cuvântul în ședința ordinară a Consiliului Municipal Constanța pentru a cere ca prețul gigacaloriei să nu crească.

Tudorel Chesoi a precizat că majorarea de tarif nu a fost supusă dezbaterii publice și că, prin această creștere de preț, nu se face altceva decât să se întindă o mână de faliment CET-ului, care este cu un picior în groapă.

„Ca să fim bine înțeleși, majorarea tarifului non-casnic înseamnă facturi mai mari cu 20% pentru agenții economici, pentru școli, pentru asociații civice, pentru avocați. Dacă aprobați proiectul, loviți în mediul de afaceri, loviți în societatea civilă, loviți în școli. Un liceu ca Regina Maria plătește în lunile friguroase 70.000 de lei încălzirea. După majorare, va plăti 84.000 de lei. Chiar nu vi se pare că este o problemă? Tocmai de la școli trebuie să stoarcem mai mulți bani pe facturile de încălzire?”, a spus Tudorel Chesoi.

Fostul consilier a amintit și de unul din proiectele sale de suflet, propus încă de acum 4 ani, care prevede renunțarea la acest sistem centralizat de tip comunist.

„Proiectul zace și acum în sertarele Primăriei. Dar soluția este cât se poate de simplă. Punctele termice trebuie transformate în centrale pe gaz. În funcție de situație, se pot monta și centrale de bloc sau chiar de scară, acolo unde se impune. La momentul de față, potrivit datelor RADET, avem 3 centrale de cvartal independente de CET. Și mai avem 45 de centrale de bloc. Aici costurile sunt mici, sunt convenabile, sunt competitive. Din păcate, cetățenii care beneficiază de acest sistem descentralizat plătesc tot la tariful comun. Cu alte cuvinte, plătesc și pierderile de pe rețea.”

Tudorel Chesoi

Consilierii liberali au fost de acord cu cele spuse. PNL nu a votat proiectul înaintat de primarul.

„Nu suntem de acord să aprobăm majorări peste majorări ale gigacaloriei doar pentru a acoperi pierderile unui sistem defectuos, pierderi pe care constănțeanul le va suporta din propriul buzunar în cele din urmă. Am votat vara trecută ca orașul să preia rețeaua de distribuție a agentului termic de la CET doar după ce primarul Făgădău și-a luat angajamentul de a veni în fața Consiliului Local cu un astfel de program de redresare, ceea ce nu s-a întâmplat. În aceste condiții, îi solicit public primarului Constanței să prezinte de îndată consilierilor locali, cât și opiniei publice, proiectul de reabilitare cu fonduri europene a sistemului de termoficare. Constanța are nevoie de investiții pentru a se dezvolta, nu de măsuri electorale fără niciun impact real asupra cetățenilor.”, a spus președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

Primarul a recunoscut că suma pe care orașul o plătește pentru subvenția căldurii este de 58 de milioane de lei în fiecare an. Vă reamintim, bugetul Constanței este de 771 de milioane de lei, deci circa 8% din buget este folosit pentru subvenție. El s-a referit și la cumpărarea conductelor Electrocentrale de către RADET, adică de către constănțeni.

„Cel care pierde din tot acest lanț este RADET. CET-ul și-a văzut interesul, adică a scăpat de pierderi, a scăpat și de niște oameni și RADET pierde. Altă soluție vă rog să mă credeți că nu aveam. Să nu credeți că s-a ajuns peste noapte la o pierdere de 390 de metri cubi pe oră, ceea ce este uriaș și o plătim cu toții. Putem să lăsăm la Electrocentrale și producția, și magistrala, și ei nu ar fi avut resurse nici măcar să le repare. Electrocentrale are sechestru pe TOT, din partea Ministerului Finanțelor. Știu că este domnul Chesoi, un fost consilier local, și știți foarte bine că-mi este drag. I-am urat întotdeauna să-l văd înapoi în consiliul local, îi urez și acum. Îmi place foarte mult zbaterea dânsului, faptul că se preocupă. Soluția de insularizare nu există, pentru că în est sistemul de termoficare a presupus patru fire, nu două, ca în vest. Este mult mai eficient să schimbi cu totul, și când schimbi cu totul mai degrabă pui o centrală de bloc, o centrală de scală.”

Decebal Făgădău

Mai jos puteți citi în întregime luare de cuvânt a lui Tudorel Chesoi.

„Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri locali,

Am venit astăzi în fața domniilor voastre pentru a vă semnala câteva aspecte în legătură cu punctul 84 de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu. La inițiativa domnului primar, vă pregătiți să aprobați o nouă majorare a tarifelor de termoficare. Mă refer aici la creșterea de 100 de lei per gigacalorie pentru consumatorii non-casnici. Și, de asemenea, mă refer la creșterea de 20 de lei per gigacalorie pentru consumatorii casnici.

Vreau să vă semnalez din capul locului că această majorare de tarif nu a fost deloc dezbătută public. Primăria noastră nu a trimis nici măcar un comunicat de presă, în care să spună populației de ce se face această majorare a prețului local. Nici măcar proiectul pe care îl aveți în față nu lămurește această situație. În consecință, nu știm ce costuri au crescut și nu putem verifica dacă se justifică. Faptul că RADET a cerut majorarea tarifelor nu este în sine un argument. RADET poate cere orice, dar trebuie să justifice cu date clare și dovezi.

Aceste justificări erau și sunt absolut obligatorii, pentru că, prin proiectul de față, ajutați și autorizați CET-ul și RADET-ul să-și deconteze niște costuri despre care nu știm nimic. Nu știm nici măcar dacă sunt reale. Nu știm dacă acoperă salarii mai mari decât salariul președintelui țării, așa cum am citit în presă că are directorul de la CET. Nu știm dacă banii în plus sunt ceruți pentru angajarea unor oameni în plus, buni votanți și ei. Și nu exagerez deloc, chiar am văzut un anunț de angajare de la RADET. Or, eu, ca cetățean al acestui oraș, nu sunt de acord să suport salarii multe, iar unele chiar nesimțite, pentru cele două unități gestionate execrabil. Că dacă ar fi fost bine gestionate, nu erau în insolvență.

Ca să fim bine înțeleși, majorarea tarifului non-casnic înseamnă facturi mai mari cu 20% pentru agenții economici, pentru școli, pentru asociații civice, pentru avocați. Dacă aprobați proiectul, loviți în mediul de afaceri, loviți în societatea civilă, loviți în școli. Un liceu ca Regina Maria plătește în lunile friguroase 70.000 de lei încălzirea. După majorare, va plăti 84.000 de lei. Chiar nu vi se pare că este o problemă? Tocmai de la școli trebuie să stoarcem mai mulți bani pe facturile de încălzire?

Pe de altă parte, majorarea tarifului casnic nu afectează în mod direct populația. Locuitorii vor plătit tot 250 de lei pe gigacalorie. Dar diferența de tarif o suportăm din bugetul orașului, prin subvenție. Ați găsit undeva în această documentație o prognoză? Vi s-a spus câți bani va plăti în plus municipalitatea? Până acum, am plătit subvenții de aproximativ 15 milioane de euro pe an. Cât vom plăti dacă acceptați această majorare? Nu ar trebui să știți aceste lucruri?

Lipsa de transparență naște suspiciuni. Aș spune chiar – suspiciuni rezonabile. Nu pot să nu observ că majorarea cerută prin acest proiect vine la scurt timp după ce regia noastră de termoficare a început să opereze conductele magistrale cumpărate de la CET, cu două milioane de lei, anul trecut. Trebuie să știți că, o dată cu țevile ruginite, RADET a preluat și personalul de la CET care se ocupa de întreținerea acestora.

Pentru CET a fost o afacere excepțională. A încasat bani buni și a scăpat de costurile cu personalul și cu mentenanța. E cât se poate de evident că aceste costuri trebuiau scăzute din prețul agentului termic primar furnizat de CET. Ca simplu cetățean, am aflat că CET-ul vinde în continuare agentul termic primar la același preț. Cu alte cuvinte, încasează aceiași bani, dar la costuri mai mici. Iar noi ne pregătim să le dăm subvenții în plus?

Vă invit să mergeți în Poarta 6 să vedeți kilometri întregi de conducte supraterane fără izolație, care încălzesc aerul și boschetarii. Chiar nu se pot izola? Cu ce tupeu să ceri mai mulți bani de la Primărie și de la agenții economici, când nu ești în stare să limitezi aceste pierderi?

Am propus încă de acum 4 ani să renunțăm la acest sistem centralizat de tip comunist. Proiectul zace și acum în sertarele Primăriei. Dar soluția este cât se poate de simplă. Punctele termice trebuie transformate în centrale pe gaz. În funcție de situație, se pot monta și centrale de bloc sau chiar de scară, acolo unde se impune. La momentul de față, potrivit datelor RADET, avem 3 centrale de cvartal independente de CET. Și mai avem 45 de centrale de bloc. Aici costurile sunt mici, sunt convenabile, sunt competitive. Din păcate, cetățenii care beneficiază de acest sistem descentralizat plătesc tot la tariful comun. Cu alte cuvinte, plătesc și pierderile de pe rețea. Vi se pare normal? Ce soluții aveți pentru această problemă?

Ar fi multe de spus, dar timpul e scurt. Vă rog să analizați cu chibzuință. Dacă datele prezentate de inițiatorul proiectului de hotărâre nu sunt suficiente, vă rog să prorogați dezbaterea acestei inițiative pentru o ședință viitoare. Vă rog să cereți directorului RADET să prezinte costurile de personal, costurile de transport și costul agentului termic primar pe care îl cumpără de la CET.
De asemenea, vă rog să cereți organizarea unei dezbateri publice pe tema acestei scumpiri, pentru că scumpiți pe buzunarele noastre și legea vă obligă să ne consultați.

Mulțumesc pentru atenție.”

Tudorel Chesoi este președintele Alianței Național Țărăniste, filiala Constanța, și vicepreședinte la nivel național.

Sursă video: Dobrogea TV



Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Graficul care arată cât de cald a fost în Constanța anul trecut

vin ian. 31 , 2020
Oamenii de știință spun că anul 2019 a fost al doilea cel mai cald de când se fac măsurători meteorologice. Într-o bază de date care cuprinde mai mult de 3.500 de orașe, realizată de AccuWeather și prezentată de ziarul The New York Times, circa 83% din ele au înregistrat temperaturi […]

V-ar putea interesa și: