VIDEO Un avion fără pilot a fost lansat în stratosferă din Poligonul Cap Midia

Ridicarea în stratosferă a balonului

Poligonul de Trageri de la Capu Midia a fost în aceste zile și rampă de lansare în stratosferă pentru avioanele fără pilot (Unmanned Aerial Vehicles – UAV). 

Un astfel de aparat, monitorizat de la sol de o echipă de specialiști români și străini, a fost lansat în stratosferă cu ajutorul unui balon meteorologic umplut cu heliu.

avion fără pilot
Avionul fără pilot

Echipat cu o serie de senzori pentru aplicații științifice, aparatul de zbor fără pilot a efectuat o misiune în largul Mării Negre la o distanță de 40 kilometri și o altitudine de 25 de kilometri. Durata misiunii a fost de 4 ore, la finalul acesteia avionul fără pilot aterizând în zona stabilită anterior.

Pregătirea balonului cu heliu

Zborul a fost monitorizat prin intermediul sistemelor de telemetrie și executat în mod autonom.

Pe parcursul activității, lansarea, zborul și aterizarea au fost asistate de echipele de siguranță ale Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl. bg. Ion BUNGESCU ”. 

“Activitatea se înscrie într-un proiect al Agenției Spațiale Române (ROSA) care a debutat cu peste 10 ani în urmă, în care Poligonul de la Capu Midia a sprijinit desfășurarea ei atât din punct de vedere al siguranței zborului, cât și al infrastructurii. Dezvoltarea bazei materiale din ultimii ani a permis îmbunătățirea domeniilor de colaborare cu ROSA, reușind în prezent să asigurăm o supraveghere mult mai bună a evoluției echipamentelor în spațiul aerian al poligonului. Îmi exprim convingerea că această colaborare va continua și că vom contribui la activitatea de cercetare în domeniul spațial.”

Colonel Eugen-Viorel Bitan, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl. bg. Ion BUNGESCU ”.
Momentul lansării

„Dorim sa îmbunătățim și să mărim performanța sistemului de dirijare pentru misiuni stratosferice, iar pentru Agenția Spațială Europeană este un zbor în urma căruia se pot efectua determinări ale unor parametri atmosferici cu relevanță pentru caracterizarea atmosferei: presiune, umiditate, temperatură”.

Florin Mingireanu, cercetător în cadrul Agenției Spațiale Române.
Momentul aterizării avionului fără pilot

La lansarea de la Capu Midia au participat cercetători români și specialiști ai Agenției Spațiale Europene, ai ROMSPACE, precum și colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “Gl. bg. Ion BUNGESCU ”.

Aparatul de zbor face parte dintr-o familie mai largă, capabilă să execute o gamă diversă de misiuni atât la joasă, cât și la mare altitudine. Complexul format din aparatul de zbor, autopilotul, sistemele de urmărire a zborului, precum și elementele auxiliare necesare îndeplinirii misiunilor stratosferice sunt dezvoltate de echipa de cercetători români începand cu anul 2006.

Aparatele de zbor fără pilot au efectuat misiuni în zone geografice diverse (România, zone arctice etc.) putând atinge altitudini de până la 40 kilometri.

Sursă video: Agenția Spațială Română

P.S. Data de pe înregistrările video este setată greșit.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Viorica Dăncilă, votată de PSD drept candidat la funcția de președinte al României

mar iul. 23 , 2019
Viorica Dăncilă a fost votată, marți, 23 iulie, în Biroul Permanent Naţional al PSD pentru a fi candidat la Preşedinţie. Decizia trebuie să fie validată în Comitetul Executiv. Gabriela Firea a renunţat la ideea de a deveni prezidenţiabilul partidului. Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că nu crede că ALDE […]

V-ar putea interesa și: