VIDEO. Un om de știință ne recomandă să ținem post

Adrian Bilba, director CMSN
Adrian Bilba

Credincioșii ortodocși sunt în plin post al Paștelui. Este însă postul bun pentru organism sau nu?

L-am întrebat acest lucru pe dr. Adrian Bîlbă.

„De-a lungul istoriei noastre evolutive, am suferit de foame care orice animal. Chiar mai mult, pentru că ne-am adaptat într-un mediu total diferit de ceea ce fusese viața noastră anterioară. În consecință, ne-am chinuit să ne găsim hrana. Tot felul de soluții tehnice ne-au adus în situația de astăzi, de a deveni oameni inteligenți, capabili de a modific natura. Ne-a rămas însă acea grijă de a ne ostoi foamea, acea pată pe creier vizavi de bucuria alimentară, mai dezvoltată ca la alte animale”, a spus acesta, într-un interviu pentru Dobrogea TV.

Consecința este că, în contextul adaptării la viața civilizată, în contextul succesului civilizației umane, suntem puși în situația de a ne adapta la excesul alimentar.

„Din secolul XIX, marea majoritatea a populației – mai sunt, din păcate, zone pe glob care fac foamea – se adaptează la excesul alimentar. În consecință, procesul de obezitate este mai mare ca la orice altă specie întâlnită pe acest pământ. Poate câteva specii domestice crescute și selecționate pentru această caracteristică, obezitatea – cum este porcul – ne depășesc. Însă, în general, nu. În general noi suntem obezii planetei”, a mai spus Adrian Bîlbă.

Ținând cont de aceste lucruri, concluzia este că postul e benefic.

„În consecință, postul, de orice fel ar fi el, e binevenit. Postul zilnic este ideal. Zilnic să ai grijă de tine, de ceea ce mănânci. Postul alimentar presupune o curățire a sângelui, o curățire a vaselor de sânge, o reducere a cantităților de nutrienți acumulate în ficat, acumulate subcutanat, acumulate în sânge și în vasele de sânge. Comportamentul acesta proletar al metabolismului nostru, de a pune deoparte, este de asemenea o adaptare a vieții de restriște pe care am trăit-o zeci și sute de mii de ani, poate milioane de ani. În consecință, durează până când ne vom readapta metabolic la excesul alimentar”, a punctat Adrian Bîlbă.

Excesul alimentar atrage o serie de pericole, unele foarte grave.

„Din excesul alimentar rezultă alergii și intoleranțe alimentare, obezitate, diabet, hipercolesterolemie sau încărcarea cu colesterol a sângelui și, mai departe, depunerea de ateroame pe endartere, adică pe interiorul arterelor mici, a vaselor de sânge, cu riscul consecutiv al afecțiunilor cardiace și cerebrale. Toate acestea sunt niște inadaptări pe care trebuie să le surmontăm. Religia ne ajută. Ne ajută să le surmontăm prin aceste momente de post. Postul alimentar are o valoarea biologică demonstrată”, a afirmat Adrian Bîlbă.

Aceasta spune că revenirea de la post trebuie să se facă progresiv.

„S-a făcut 12 noaptea, am ieșit din post. Nu ne apucăm să facem o masă, cum e masa de înviere, cu miel, cu brânză… Nici așa nu e bine. Trebuie puțină grijă, fiindcă ajungem în situația de a ne săpa groapa cu dinții. Trebuie să fim grijulii cu alimentația, fiindcă excesul alimentar este principala cauză de accidente și deces a omenirii. Vă sfătuiesc să urmați cu inteligență, responsabilitate postul propus de comunitatea religioasă românească, ortodoxă”, a conchis Adrian Bîlbă.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Primăria Constanța a alocat peste 100 milioane lei pentru „alte cheltuieli”

sâm feb. 24 , 2018
Bugetul municipiului Constanța are prevăzute, în 2018, venituri de 488.239.000 lei. Unul din lucrurile care atrage atenția este faptul că sunt alocate sume importante la capitolele „alte cheltuieli”. Astfel, potrivit unui calcul realizat de Constanța 100%, 20,72% din bugetul Constanței se duce pe aceste așa-numite alte cheltuieli. Suma exactă este […]
buget

V-ar putea interesa și: