Știrea momentului este, fără îndoială, procesul pe care Primăria Constanța l-a pierdut în fața Polaris M Holding, prin care are de plată peste 90 de milioane de euro, adică bugetul municipiului pe aproape opt luni.
Atât primarul Constanței, Decebal Făgădău, cât și administratorul Polaris, Eduard Martin, au oferit joi explicații despre acest caz. După-amiază au avut o întâlnire față în față, la sediul primăriei. Concluziile au fost exprimate de Eduard Martin:
”Astazi am avut o discutie cu domnul Primar Decebal Fagadau. Discutia a fost constructiva si cred ca s-au lamurit multe aspecte care tin de conflictul juridic dintre Primarie si Polaris M Holding. Pe scurt, suntem in situatia in care urmeaza o potentiala tranzactie conditionata de aplicarea hotararii definitive din 2012 privind aplicarea indicelui de inflatie. Principiul pe care eu l-am avut la baza in aceasta discutie, a fost acela ca locuitorii orasului Constanta sa nu plateasca din buzunarul lor pentru conflictele juridice dintre Primarie si noi”.
Una dintre problemele care se ridică este dacă un administrator de firmă poate renunța la o sumă pe care firma a câștigat-o în instanță. Administratorul Polaris ne-a spus că în cursul zilei de vineri va avea o întâlnire cu mai mulți specialiști în domeniu pentru a afla poziția acestora.
Cert este că, la începutul săptămânii viitoare, Eduard Martin și Decebal Făgădău vor avea o nouă întâlnire.
La începutul zilei, înainte de întâlnirea cu primarul, Eduard Martin a explicat situația, din punctul său de vedere. Vi-l prezentăm mai jos. La finalul textului puteți vedea o înregistrare video în care primarul Decebal Făgădău prezintă cazul din punctul său de vedere.
Concluzia noastră: nu spunem că una sau alta dintre părți are dreptate (de fapt, instanța s-a pronunțat), ci că este obligatoriu ca reprezentanții Primăriei Constanța și ai Polaris M Holding să continue dialogul pentru a scoate orașul din acest impas. Veste bună este că, orice s-ar întâmpla, municipiul Constanța nu va intra în faliment, spune primarul Decebal Făgădău. Detalii, în clipul video.
Iată declarațiile lui Eduard Martin:
”Referitor la mult mediatizata chestiune legata de procesul castigat de Polaris, firma la care sunt administrator unic si asociat, as vrea sa fac urmatoarele precizari pentru a informa cetatenii Constantei despre aceasta chestiune. Acest proces castigat ieri si sentinta obliga Primaria Constanta la plata a 91 de milioane de euro sub forma de penalitati, catre Polaris M Holding. Acest proces este unul de sine statator si a fost initiat de noi in urma refuzului Primariei de a pune in executare o hotarare de instanta din 2012, care obliga primaria la aplicarea coeficientului de inflatie sau deflatie, dupa caz. Acest conflict a inceput intre Polaris si Primaria Constanta inca din anul 2010 cand Primaria a refuzat sa aplice inflatia tarifelor noastre. Legea prevede mentinerea echilibrului contractual si de aceea exista aceasta prevedere de actualizare a tarifelor cu rata inflatiei sau deflatiei. Dupa epuizarea cailor amiabile, ne-am indreptat spre instante. Dupa un lung parcurs care a insemnat inclusiv judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, am castigat la sfarsitul anului 2012 acest proces si primaria a fost obligata de sentinta sa aplice rata inflatiei la zi. Acest lucru nu s-a intamplat si dupa ce am asteptat aproape 2 ani am mers in 2014 din nou la instanta, cu un proces nou in care am solicitat penalitati pentru nepunerea in executare a sentintei din 2012. Am castigat la sfarsitul lui 2015 penalitati de intarziere de 1% pe zi. Nici dupa acest demers nu s-a pus in executare hotararea din 2012. Iar am asteptat un an cu speranta ca se vor lua masuri de catre primarie, apoi la sfarsitul lui 2016 am deschis un alt proces de stabilire a valorii penalitatilor si de executare a lor. Am castigat ieri suma de aproximativ 91 de milioane de euro sub forma de penalitati de intarziere. In toate perioadele de asteptare a deciziei lor, am trimis nenumarate adrese catre Primarie, la unele s-a raspuns ca si cum nu ar fi existat o sentinta care obliga clar primaria sa actualizeze cu indicele de inflatie, iar la altele nu s-a raspuns deloc.
Eu sunt administrator unic si pot decide ce drum voi alege in aceasta speta. Ca si filosofie de viata inteleg ca cei nevinovati nu trebuie sa plateasca. De aceea decizia este dificila, pentru ca pe de-o parte am un drept castigat in valoare de 91 de milioane de euro, pe de alta parte ma gandesc ca plata acestor penalitati se va face din banii constantenilor nevinovati de aceasta situatie. De aceea voi cantari foarte bine aceasta decizie, insa in acelasi timp am pretentia normala ca primaria sa inteleaga in ceasul al 12-lea ca nu exista cale de intoarcere, ca trebuie sa aplice hotararea din 2012 care prevede plata inflatiei si sa inceapa sa comunice cu mine pentru a nu mai gasi solutii la instante. Am toata deschidere spre dialog, asa cum am avut dintotdeauna, eu si fostii conducatori ai Polaris.
Nu sunt in masura sa invinovatesc pe nimeni de aceasta situatie. Nici pe fosta, nici pe actuala conducere a primariei . Probabil ca au avut considerentele lor cand ne-au purtat 7 ani pe drumuri intre instante. Important este ca aceasta situatie sa se rezolve in beneficiul Constantei prin reducerea pana la eliminare a efectelor decizie de ieri a instantei si in sensul restabilirii echilibrului contractual.
Vom vedea ce va fi, cert e ca eu sunt ghidat in viata de principiul ca cei nevinovati nu trebuie sa plateasca greselile altora, iar nevinovatii in acest caz sunt constantenii.”
Mai jos, declarațiile făcute de primarul Decebal Făgădău în conferința de presă susținută joi.