Vizită foarte rară în Dobrogea: un solitar vultur negru

În perioada 13-15 februarie, în Dobrogea a ajuns un oaspete foarte rar – vulturul negru (Aegypius monachus)!

Pasărea este un subadult care provine din Spania și care a fost relocat anul trecut în Bulgaria în cadrul unui program de reintroducere a speciei. Tânărul vultur a primit numele de Djuranlyi și a fost echipat cu transmițător satelitar.

Djuranlyi a intrat în Republica Moldova pe data de 13 februarie 2022, lângă localitatea Etulia Nouă. După o noapte petrecută în raionul Cahul, pasărea și-a continuat zborul până în nordul țării, oprindu-se în raionul Telenești, lângă localitatea Pistruieni. Acolo a fost observată în dimineața zilei de 15 februarie de către membrii SPPN Silvia Ursul și Alexandr Turcan, care au fost însoțiți de jurnalista Ecaterina Cazacenco.

Pasărea se afla pe un teren agricol și aștepta ca aerul dimineții să se încălzească, pentru a decola cu ajutorul curenților de aer. Din când în când era vizitată de corbi teritoriali și curioși.

Înainte de prânz și-a luat zborul în direcția nord-vest, îndreptându-se spre regiunea Vinița din Ucraina.

Vulturii tineri pribegesc adesea până la atingerea maturității, putând parcurge distanțe impresionante. În doar câteva luni de la eliberare, Dzhuranli a parcurs mii de kilometri, traversând Bulgaria, Turcia și Grecia. După ce s-a reîntors în Bulgaria, vulturul a călătorit în România, unde și-a petrecut aproape întreaga iarnă. La mijlocul lunii februarie a decis să treacă și pe la noi.

Această specie este considerată dispărută din Republica Moldova. La începutul anilor 1900 existau câteva perechi de vulturi negri care cuibăreau în regiunea Cornești care au dispărut din cauza persecuției umane, tăierii arborilor bătrâni, lucru care s-a răsfrânt și asupra altor specii de vultur: vulturul pleşuv sur (Gyps fulvus) dar și acvilelor de mari dimensiuni: Acvila de câmp (Aquila heliaca), acvila de munte (Aquila chrysaetos) etc. O altă cauză a dispariției păsărilor, a fost otrăvirea secundară cu poluanți de tip DDT. Ultimul exemplar de vultur negru în Republica Moldova a fost văzut în iulie 1951, fiind împușcat lângă Ungheni. Vizita lui Djuranlyi din data de 15.02.2022 s-a produs la 71 de ani de la ultima observație oficială și documentată!

Djuranli face parte din programul de reintroducere a speciei in Bulgaria, Bright Future for Black Vulture LIFE14 NAT/BG/649, derulat de Green Balkans si organizatii partenere.

V-ar putea interesa și: Record: aproape 24.000 de gâște cu gât roșu au venit din Siberia în Dobrogea și Bărăgan

Sursa: Facebook/Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Șase constănțeni au murit din cauza coronavirusului. Patru erau vaccinați

joi feb. 17 , 2022
DSP Constanța a anunțat, joi, că încă șase constănțeni au murit din cauza coronavirusului. Patru dintre erau vaccinați: trei cu schemă completă Pfizer și unul cu Johnson & Johnson. Toți aveau comorbidități. Iată detalii: Deces 2389: Bărbat 74 de ani, Constanța, comorbidități (ICC Cls NYHA, insuficiență mitrală dreapta), decedat 17.02.2022, […]
coronavirus

V-ar putea interesa și: