Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a făcut o solicitare către autorităţile din Marea Britanie pentru a a afla de ce nu a primit un răspuns referitor la o repatriere a miliardarului Alexander Adamescu.
„Ministerul Justiţiei a adus mulţi oameni certaţi cu legea. De asemenea, eforturi au fost făcute, însă consider că ar trebui reluate discuţiile şi forţate un pic. Într-adevăr avem de primit nişte răspunsuri. Am făcut cereri către autorităţile partenere, cu care am colaborat foarte bine de-a lungul timpului, dar voi avea o întâlnire spre exemplu cu domnul ambasador la Italiei vinerea aceasta în care voi ridica problema pe care am resimţit-o noi în ţară legată de cazurile celebre despre care am tot vorbit şi eu şi dvs presa. De asemenea, am făcut o solicitare de curând către autorităţile din Marea Britanie pentru a afla de ce, cel puţin într-un caz nu am primit un răspuns referitor la o repatriere”, a afirmat Stelian Ion, întrebat ce face Ministerul Justiţiei pentru a îi aduce în ţară pe cei condamnaţi şi fugiţi în străinătate.
Chestionat dacă este vorba despre Puiu Popoviciu sau Alexander Adamescu, ministrul a răspuns: „Adamescu. Puiu Popoviciu are termen de judecată. Este dreptul său de a se adresa instanţei şi de a parcurge căile de atac, însă în cazul Adamescu am revenit cu o solicitare”.
„Deci facem lucruri. Aceasta este o adresă pe care am trimis-o astăzi, spre exemplu. În acelaşi timp o să organizez conferinţe de presă şi o să ţin la curent opinia publică, pentru că este bine să ştie oamenii acolo unde nu e posibil din motive procedurale, unde au fost achitări, unde instanţele române din anumite motive s-a prescris fapta sau intervine legislaţia acelui stat, trebuie explicate lucrurile. Altfel rămânem cu sentimentul că se face un efort foarte mare, şi aceasta este şi realitate, durează ani de zile, cheltuieli foarte mari cu aceste dosare, şi în final parcă nu se mai ajunge nicăieri. Vedem că scapă foarte uşor de răspundere. Se fac nevăzuţi”, a completat Ion.
Acesta a adăugat că este important să fie aplicate măsuri preventive astfel încât, unde sunt indicii că cei care vor primi o condamnare vor să plece din ţară, să fie împiedicate aceste acţiuni.
„E foarte important cum gestionăm şi măsurile preventive, astfel încât acolo unde sunt indicii că ar putea să părăsească ţara, să fie luate măsuri preventive. Nu poţi să le ţii nici pe ani de zile, de aceea dosarele trebuie să dureze mai puţin, pentru a nu fi nevoit să ţii o măsură preventivă 10 ani de zile. Nu e legal şi nu e posibil acest lucru. Atunci cei care ştiu că au o decizie finală de primit sunt cu bagajele la uşă şi de multe ori pleacă şi nu mai sunt de găsit o perioadă”.
Chestionat dacă sunt informaţii noi despre Daniel Dragomir şi Prinţul Paul al României, ministrul Justiţiei a replicat: „Nu există nicio infomarţie. Mai e şi Sorin Strutinsky din tripleta de la Constanţa. Da. Autorităţile trebuie să îşi facă treaba şi prin cooperare judiciară internaţională să se dea de urma acestor persoane”.
Arestat preventiv în lipsă din 2016
În 26 mai 2016, instanţa supremă din România a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluţii favorabile în dosare de insolvenţă.
Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimişi tatăl său alături de judecătorii de la Tribunalul București și de mai mulți practicieni în insolvenţă, pentru fapte de corupţie legate de intervenţii în cauze de insolvenţă.
În 2019, Adamescu a primit o lovitură dură din partea Curții de Apel București (CAB). Acesta a vrut să scape de mandatul internațional de arestare și s-a adresat CAB în acest sens. După mai multe amânări, magistrații Curții au decis să respingă ca neîntemeiat contestațiile formulate de Alexander Adamescu. I s-a respins și cererea de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Ba, mai mult, l-au pus și la plată: 1.800 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
În noiembrie 2020, ministrul Justiției de atunci, Catalin Predoiu, spunea că extrădarea lui Alexander Adamescu este tergiversata de avocatii milionarului. Ministrul a precizat ca dupa decizia definitiva a Instantei Supreme din Marea Britanie, avocatii lui Adamescu au gasit o noua metoda de tergiversare.
Dan Grigore Adamescu a fost condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare în acest dosar și a murit în sistemul penitenciar, pe 24 ianuarie 2017.
În prezent, Alexander Adamescu trăiește în Anglia.
Familia Adamescu deține mai multe afaceri în România, printre care centrul comercial Unirea, societatea de distribuție de gaze Megaconstruct, ziarul România liberă, hotelul Rex din stațiunea Mamaia, lăsat în paragină de mai mulți ani.
Un comentariu la “Vremuri grele pentru miliardarul Alexander Adamescu. Stelian Ion vrea să-l aducă în România”