Potrivit legii, perioada în care se depun cereri de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire este în afara celei în care se furnizează energie termică. De obicei, aceasta este cuprinsă între 02 mai și 01 septembrie.
Anul trecut, Termoficare Constanța SRL a publicat pe pagina sa de internet formularele de debranșare la sfârșitul lunii mai. Aum doi și trei ani, fusese postat încă de la începutul lunii mai.
Anul acesta, deși suntem deja în 25 iunie, formularele nu au fost postate!
La categoria „Debranșări” apare un articol al cărui titlu induce în eroare. Se intitulează: „Interzicerea centralelor de apartament implică interzicerea debranșărilor!”. Debranșările sunt legale în momentul de față, iar titlul nu este altceva decât o manipulare.
Constănțenii au sunat la firmă pentru a întreba care este situația.
„Sunt mulți constănțeni care doresc să se debranșeze, dar nu pot. Dacă suni la Termoficare, ei îți răspund că nu se știe. Acum 2 ani, debranșările au început oficial pe 1 mai, anul trecut pe 1 iunie, iar anul acesta o tot lungesc pentru ca lumea să nu se debranșeze. Vor să țină lumea legată de ei, pentru că au făcut investiții mari. Eu, ca simplu cetățean, mă confrunt cu refuzul lor și cu ambiția acestui primar de a ține lumea legată la termoficare.”, ne-a scris unul dintre ei.
Centralele termice nu sunt interzise!
Primăria Constanța a preluat comunicatul și a anunțat oficial că centralele de apartament nu vor mai putea fi folosite din 2029, lucru contrazis Guvernul României.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat în mai multe rânduri că va exista un proiect de lege pentru interzicerea instalării centralelor termice proprii în blocurile care se construiesc acum, urmând să se decidă în coaliție dacă va fi aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă sau dacă va fi trimis Parlamentului.
Constănțenii se debranșează pe capete
Raportul anual al administratorilor Termoficare Constanța SRL întocmit în 2023 arată că „debranșările din ultimii ani de la sistemul centralizat de încălzire constituie o problemă care afectează permanent eficiența sistemului” și că „scăderea cantității de energie termică vândută ca urmare a debranșările determină creșterea pierderilor în sistem, deoarece dimensiunile sistemului rămân aceleași, transferul de energie al acestuia cu mediul rămâne relativ constant, iar ponderea pierderii pe unitate de energie vândută crește.”
Recomandare:
Cam impotriva constitutiei care ne garanteaza drepturi si libertati printre altele
Nimeni si nimic nu va impiedica locuitorii orasului sa iasa din aceasta caracatita.
Am luat decizia corecta când am ales să rămân pe sistemul centralizat. Chiar daca au fost probleme cu ani în urmă în care mă tot gândeam să pun centrala acuma mă bucur că am avut răbdare să mai aștept! De doi ani costul meu nu este mai mare decât al celor cu centrale pe apartament ba a ajuns sub al lor! Nu am dus lipsă de căldură și nici bătaie de cap cu centrala. M as bucura sa nu ștergeți mesajul pentru că este o realitate ceia ce spun!
Si de spalat te speli cu apa de mare???
Sunteti pe alta planeta ? :))
Sunt blocat la radet de 2 ani, sunt intreruperi constante la apa calda menajera, si inclusiv iarna la caldura, de ce nu pomeniti de cate zeci de minute asteptati pana vine apa calda, si ca acei litri de apa trebuiesc platiti tot de noi consumatorii, si la pret de apa calda adica pret DUBLU !!! recomand tuturor sa isi puna centrala, o sa vedeti cu ochiul liber diferenta de comoditate si trai de viata. am fost obligat sa ma spal la neamuri care aveau centrala pe gaz cand se oprea apa calda. incearca sa faci un dus inainte sa pleci la munca la 7 dimineata, si ne scrii aici dupa cati litri de apa pierduti si zeci de minute astepti. Va Multumesc !!
Astept degeaba celebrele formulare pentru debransarea legala.. Ma forteaza sa intru in ilegalitate, deci bag flexul in tevile caloriferelor! Coloanele le voi lasa pentru cei doi vecini care au mai ramas conectati la termoficare!
Da-o in haiducie dar atata timp cu nu iti inchei „socotelile”, legal cu furnizorul de servicii(agent termic+cost incalzire apa rece) vei plati la „2 capete”.. Nu iti maii spun cat e amenda+obligativitatea rebransarii… Altfel urmeaza o noua sanctiune contrav. pana „te innmoi”… asa ca, mai cugeta.